Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Διεθνή

Δουλεύοντας όλοι μαζί για το κοινό καλό

Η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει μία σειρά από πρωτόγνωρες κρίσεις

Από: EBR - Δημοσίευση: Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2022

«Ως η 22η οικονομία παγκοσμίως, σε όρους ΑΕΠ, και ως ένας σημαντικότατος κατασκευαστής ημιαγωγών η Ταϊβάν παίζει ένα ρόλο-κλειδί στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού. Και ως υπερασπιστής της δημοκρατίας, η Ταϊβάν επαγρυπνά για να διασφαλίσει το status quo και υποστηρίζει την παγκόσμια έννομη τάξη.»
«Ως η 22η οικονομία παγκοσμίως, σε όρους ΑΕΠ, και ως ένας σημαντικότατος κατασκευαστής ημιαγωγών η Ταϊβάν παίζει ένα ρόλο-κλειδί στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού. Και ως υπερασπιστής της δημοκρατίας, η Ταϊβάν επαγρυπνά για να διασφαλίσει το status quo και υποστηρίζει την παγκόσμια έννομη τάξη.»

του Jaushieh Joseph Wu*

Η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει μία σειρά από πρωτόγνωρες κρίσεις: από την εν εξελίξει δοκιμασία των παραλλαγών της COVID-19 και τις χρονίζουσες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, έως τις διαταραχές στην αλυσίδα ανεφοδιασμού και την απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, η ρητορική και ο στρατιωτικός εκφοβισμός της Κίνας απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής. Καθώς τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών συναντιούνται ξανά στη Νέα Υόρκη φέτος, αξίζει να υπενθυμίσουμε στους ηγέτες αυτούς ότι όλοι οι λαοί – συμπεριλαμβανομένου του λαού της Ταϊβάν – αξίζουν να ακούγεται η φωνή τους και να συμμετέχουν στην μαζική προσπάθεια αντιμετώπισης αυτών των προκλήσεων για το κοινό καλό.

Ως η 22η οικονομία παγκοσμίως, σε όρους ΑΕΠ, και ως ένας σημαντικότατος κατασκευαστής ημιαγωγών η Ταϊβάν παίζει ένα ρόλο-κλειδί στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού. Και ως υπερασπιστής της δημοκρατίας, η Ταϊβάν επαγρυπνά για να διασφαλίσει το status quo και υποστηρίζει την παγκόσμια έννομη τάξη. Ενώ η Κίνα χρησιμοποιεί τον εξαναγκασμό για να επεκτείνει το αυταρχικό της μοντέλο προς τα έξω, η Ταϊβάν αφήνει την ελεύθερη και ανοικτή κοινωνία της να δείξει το παράδειγμα.

Δυστυχώς όμως, είναι αδύνατον για την Ταϊβάν να συμμετάσχει στο μεγαλύτερο και ουσιωδέστερο forum διεθνούς συνεργασίας, εξαιτίας της ανηλεούς καταπίεσης από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (ΛΔΚ). Συνδέοντας σκόπιμα την πολιτική της «Μίας Κίνας» με το υπ’ αριθμόν 2758 Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των Η.Ε. – το Ψήφισμα που καθόρισε ποιος θα εκπροσωπεί την «Κίνα» στον διεθνή οργανισμό πριν 50 χρόνια – το Πεκίνο παραπλανά τον κόσμο διαδίδοντας την ανακρίβεια ότι η Ταϊβάν αποτελεί κομμάτι της ΛΔΚ. Σε αντίθεση με αυτούς τους ψευδείς ισχυρισμούς, το Ψήφισμα δεν περιέχει τοποθέτηση σχετικά με το ζήτημα της Ταϊβάν, ούτε καν περιέχει την λέξη «Ταϊβάν». Το μακροχρόνιο status quo είναι: η Δημοκρατία της Κίνας (Ταϊβάν) και η ΛΔΚ είναι ξεχωριστές δικαιοδοσίες, με καμία να υπάγεται στην άλλη. Ο λαός της Ταϊβάν μπορεί να εκπροσωπείται στη διεθνή κοινότητα μόνο από την ελεύθερα και δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνησή του.

Η λανθασμένη ερμηνεία του υπ’ αριθμόν 2758 Ψηφίσματος έχει για μεγάλο διάστημα στερήσει από την Ταϊβάν το δικαίωμα να συμμετέχει στα Ηνωμένα Έθνη και τους εξειδικευμένους οργανισμούς τους, και έχει επίσης αρνηθεί στην διεθνή κοινότητα την ευκαιρία να ευεργετηθεί από την συνεισφορά της Ταϊβάν. Ακόμη χειρότερα, οι απόπειρες της ΛΔΚ να επανακαθορίσει το status της Ταϊβάν στα Η.Ε., υπονομεύει περαιτέρω την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα. Παράδειγμα προς επίρρωση του ανωτέρω είναι τα πρόσφατα στρατιωτικά γυμνάσια της Κίνας γύρω από την Ταϊβάν.

Ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών ορίζει ρητά πως οι σκοποί και οι αρχές των Η.Ε. είναι να διατηρούν την διεθνή ειρήνη και σταθερότητα, και ότι οι διεθνείς διενέξεις θα πρέπει να λύνονται με ειρηνικά μέσα. Ωστόσο, το Πεκίνο συνεχίζει να πραγματοποιεί στρατιωτικά γυμνάσια γύρω από την Ταϊβάν, υπονομεύοντας το status quo στο Στενό της Ταϊβάν, κλιμακώνοντας την ένταση, επηρεάζοντας το διεθνές εμπόριο και μεταφορές, και θέτοντας την ειρήνη και ασφάλεια της περιοχής σε κίνδυνο. Τέτοιες ανεύθυνες ενέργειες πρέπει να καταγγέλλονται και να τερματίζονται. Δεδομένων των τρεχουσών συνθηκών, είναι εξαιρετικής σημασίας τα Η.Ε. και τα κράτη-μέλη τους να σταματήσουν να ανέχονται ένα μέλος, που κατά ειρωνεία είναι και μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Η.Ε, να υπαγορεύει τις θέσεις του Οργανισμού καταπώς εξυπηρετούν την δική του πολιτική agenda. Η συναίνεση στους ψευδείς ισχυρισμούς της Κίνας σχετικά με την Ταϊβάν, θα κατορθώσει να αποσταθεροποιήσει όλη την περιοχή, πράγμα που επίσης είναι αντίθετο με τον ίδιο τον σκοπό των Η.Ε.

Η θεματική της 77ης διάσκεψης της Γενικής Συνέλευσης των Η.Ε. «Μία στιγμή – ορόσημο: λύσεις που μετασχηματίζουν τις συνυφασμένες προκλήσεις» εύστοχα μας υπενθυμίζει τις σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα: την πανδημία του COVID-19, την επισιτιστική και ενεργειακή επισφάλεια, τις διαταραχές στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, την κλιματική αλλαγή, και η λίστα συνεχίζει. Όταν τα Η.Ε. κάνουν λόγο για «από κοινού λύσεις» και «αλληλεγγύη» για να αντιμετωπιστούν οι συνυφασμένες κρίσεις, δεν θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε περισσότερο. Η Ταϊβάν είναι κάτι περισσότερο από πρόθυμη και ικανή να αποτελέσει μέρος αυτών των κοινών λύσεων. Και ο ανθεκτικός λαός μας, 23.5 εκατομμυρίων, σίγουρα δεν θα έπρεπε να αποκλειστεί από τέτοιου είδους διεθνείς προσπάθειες.

Είμαστε ευγνώμονες που χώρες σε όλο τον κόσμο αρχίζουν να συνειδητοποιούν τι μπορεί να προσφέρει η Ταϊβάν και μάλιστα πολλές υποστηρίζουν την στιβαρή συμμετοχή μας στο σύστημα των Η.Ε. Ανάμεσά τους, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία ένα ψήφισμα στις 6 Ιουλίου του τρέχοντος έτους εκφράζοντας την υποστήριξή της για την ουσιώδη συμμετοχή της Ταϊβάν στους διεθνείς οργανισμούς. Οι χώρες του G7 έχουν επίσης εκφράσει παρόμοια υποστήριξη. Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονυ Μπλίνκεν ενθάρρυνε δημοσίως τον περασμένο Οκτώβριο όλα τα κράτη – μέλη των Η.Ε. να στηρίξουν τις ΗΠΑ στον αγώνα τους ώστε να συμμετάσχει η Ταϊβάν ουσιωδώς στο σύστημα των Η.Ε.

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε από κοινού χρειάζονται όλη τη βοήθεια που μπορεί να δοθεί. Αυτές οι βαθιές, συμπλεκόμενες κρίσεις δεν μπορούν να επιλυθούν έως ότου όλος ο κόσμος ενωθεί απέναντί τους. Η Ταϊβάν έχει αποδείξει ότι είναι ένας αξιόπιστος και αναντικατάστατος συνεργάτης, και ο λαός της είναι έτοιμος να συνεισφέρει. Ας εργαστούμε από κοινού ως μία γροθιά για το κοινό καλό!

*Υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Κίνας (Ταϊβάν)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

New Balance: Μια κορυφαία αθλητική μάρκα με ελληνική υπογραφή – Ποιος είναι ο Τζιμ Ντέιβις

Από: EBR

Από τις κότες και το «dad shoe», στο Μαραθώνιο της Βοστόνης, το Στιβ Τζομπς και τη σημερινή της εικόνα, η New Balance έχει να πει τη δική της «ελληνική» ιστορία

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Τα προβλήματα της Ευρώπης και ο λαϊκισμός των Ευρωεκλογών

Τα προβλήματα της Ευρώπης και ο λαϊκισμός των Ευρωεκλογών

Από εκείνη την ημέρα του 19ου αιώνα που καθιερώθηκε η καθολική ψηφοφορία, καθιερώθηκε και η δημαγωγία για την προσέλκυση της ψήφου του «λαού»

Οικονομία

7 στις 10 τράπεζες αυξάνουν τις ψηφιακές τους επενδύσεις το 2024

7 στις 10 τράπεζες αυξάνουν τις ψηφιακές τους επενδύσεις το 2024

Αύξηση των επενδύσεών τους στον ψηφιακό μετασχηματισμό σε ποσοστό έως και 10% εντός του 2024 σχεδιάζουν 7 στις 10 τράπεζες, παγκοσμίως

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron