Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Γνώμη

Ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο;

«Όλα τα έχει η Μαριορή οι κρατικοποιήσεις τη μαραίνουν»

Από: EBR - Δημοσίευση: Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2022

«Αυτός υπονοούσε ένα (ανύπαρκτο) παρακράτος, αλλά ταίριαζε και θα ταίριαζε και σήμερα με την νοοτροπία των μανδαρίνων του Δημοσίου.»
«Αυτός υπονοούσε ένα (ανύπαρκτο) παρακράτος, αλλά ταίριαζε και θα ταίριαζε και σήμερα με την νοοτροπία των μανδαρίνων του Δημοσίου.»

του Πέτρου Βενέτη

Το 1980, ο Ανδρέας Παπανδρέου, όντας στην αντιπολίτευση, φώναζε στη Βουλή, με την χαρακτηριστική φωνή του: «ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο;»

Αυτός υπονοούσε ένα (ανύπαρκτο) παρακράτος, αλλά ταίριαζε και θα ταίριαζε και σήμερα με την νοοτροπία των μανδαρίνων του Δημοσίου.

Δύο μήνες πριν, η κυβέρνηση ζήτησε από 2500 φορείς του Δημοσίου, να ορίσουν κάποιον υπεύθυνο για την κατανάλωση ενέργειας, για να προχωρήσουν σε μέτρα εξοικονόμησης.

Δύο μήνες μετά, μόνο 220 φορείς (λιγότερο από 10%), προχώρησαν στην εφαρμογή της οδηγίας. Οι υπόλοιποι την έγραψαν εκεί που συνήθως μας γράφουν, αφού κανένας δεν έχει τολμήσει να κάνει κάτι μ’ αυτό.

Η ουσία του μέτρου δεν είναι τόσο σημαντική, αφού το Δημόσιο δεν καταναλώνει περισσότερο από το 10% της ενέργειας.

Σημασία έχει αυτό το συνεχές «γράψιμο», που μόνο με επίδειξη ισχύος μοιάζει, γιατί σαν έργο δεν απαιτεί ούτε φαιά ουσία (είδος «εν ανεπαρκεία»), ούτε θερμίδες (προστατευόμενο είδος, μόνο για οικιακή χρήση).

Είναι χαρακτηριστικό το πως ο πρόεδρος της κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, πέταξε την μπάλα στις κερκίδες, χρησιμοποιώντας σαν δικαιολογία «η εικόνα των δήμων, είναι ίδια με την εικόνα του Δημοσίου της Ελλάδας. Δεν είμαστε καλύτεροι, αλλά δεν είμαστε και χειρότεροι».

Αυτό δεν σηκώνει κανενός είδους σχόλιο.

Το Δημόσιο είναι αυτό που είναι και το έχουμε αποδεχτεί. Όταν ασχολείσαι με τα κοινά, σημασία έχει το πόσο κοντά είσαι σ’ αυτό το μοντελάκι για να δικαιούσαι να αποφασίζεις αν θα εφαρμόσεις ή όχι τις αποφάσεις της κεντρικής διοίκησης.

Παρ’ όλ’ αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται να επανακρατικοποιήσει την ΔΕΗ και ξέρει ότι θα κερδίσει ψήφους μ’ αυτό.

Γιατί ο άλλος δεν το βλέπει σαν πολίτης, για να ενοχληθεί, που τον θεωρούν ραγιά.

Το βλέπει σαν ακόμα μια τρύπα να «τρουπώσει», να λουφάρει και να νοιώθει σίγουρος για την είσπραξη.

Το ίδιο και οι γονείς του.

Στο μεταξύ, ας προσπαθήσουμε εμείς οι υποτακτικοί, να κάνουμε όση οικονομία στην ενέργεια μπορούμε, στο σπίτι, στο γραφείο και στο κατάστημα, μπας και γλυτώσουμε τα χειρότερα, τα οποία δεν φαίνεται να συγκινούν τα πραγματικά «αφεντικά» μας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Οι πολλαπλές πραγµατικότητες του κόσµου και η δυτική στρατηγική

Από: EBR

Εις πείσµα όσων κατά καιρούς και ιδίως µετά την ιστορική ήττα του λεγόµενου υπαρκτού σοσιαλισµού διακήρυξαν το τέλος των ιδεολογιών, οι ιδεολογίες κυριαρχούν στον κόσµο

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Πούτιν: Γιατί οι ηγέτες της ΕΕ θα «κάτσουν στα αυγά τους» και μετά την επιστράτευση – Η διαμάχη Γαλλίας και Γερμανίας

Πούτιν: Γιατί οι ηγέτες της ΕΕ θα «κάτσουν στα αυγά τους» και μετά την επιστράτευση – Η διαμάχη Γαλλίας και Γερμανίας

Πώς θα αντιδράσει η Ευρώπη στην απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν να ενισχύσει τις δυνάμεις του στα πολεμικά μέτωπα της Ουκρανίας με τη μερική επιστράτευση που ανακοίνωσε;

Οικονομία

Οι συνδέσεις 5G θα διπλασιάζονται παγκοσμίως κάθε χρόνο έως το 2027

Οι συνδέσεις 5G θα διπλασιάζονται παγκοσμίως κάθε χρόνο έως το 2027

Αλματώδης βαίνει πλέον η ανάπτυξη της τεχνολογίας ασύρματων επικοινωνιών 5G, με τις συνδέσεις στα τέλη του 2ου τριμήνου του 2022 να ξεπερνούν, παγκοσμίως, τα 810 εκατ

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2022. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron