Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Μάνατζμεντ

Η νέα εποχή του μάρκετινγκ

Οι συνεχώς αναδυόμενες ψηφιακές τεχνολογίες, στο μέτρο που τείνουν στην προσωποποίηση της εμπειρίας του καταναλωτή σε πραγματικό χρόνο, δημιουργούν και τις συνθήκες για την ανάπτυξη του «on-demand marketing»

Από: EBR - Δημοσίευση: Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2022

Το στοιχείο που τροφοδοτεί το μάρκετινγκ on-demand είναι η συνεχής, συμβιωτική εξέλιξη της τεχνολογίας και των προσδοκιών του καταναλωτή.
Το στοιχείο που τροφοδοτεί το μάρκετινγκ on-demand είναι η συνεχής, συμβιωτική εξέλιξη της τεχνολογίας και των προσδοκιών του καταναλωτή.

των Peter Dahlstrom και David Edelman*

Αφ’ εαυτό, το ψηφιακό μάρκετινγκ (digit marketing) αποτελεί πρόκληση και, ως εκ τούτου, δημιουργεί και το ίδιο νέες προκλήσεις. Οι δε τελευταίες οφείλονται στην διάδοση της ψηφιακής εποχής και στις πρωτόγνωρες καταναλωτικές δυνάμεις που αυτή η τελευταία φέρνει στο προσκήνιο –με κύριο χαρακτηριστικό των δυνάμεων αυτών την ταχύτητα της διείσδυσής τους και παράλληλη διεύρυνση των ζωνών επιρροής τους. Υπό τις συνθήκες αυτές, το μάρκετινγκ on-demand δεν αποτελεί πλέον πρακτική, αλλά είναι πραγματικότητα για όλους τους παράγοντες της οικονομίας.

Το στοιχείο που τροφοδοτεί το μάρκετινγκ on-demand είναι η συνεχής, συμβιωτική εξέλιξη της τεχνολογίας και των προσδοκιών του καταναλωτή. Ήδη, οι τεχνολογίες αναζήτησης έχουν καταστήσει τις πληροφορίες προϊόντων πανταχού παρούσες, ενώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενθαρρύνουν τους καταναλωτές να μοιραστούν, να συγκρίνουν και να αξιολογήσουν τις εμπειρίες τους. Οι κινητές συσκευές προσδίδουν μια διάσταση «wherever» στο ψηφιακό περιβάλλον. Τα στελέχη αντιμετωπίζουν αυτή την ενδυνάμωση σε καθημερινή βάση –όταν, για παράδειγμα, οι πελάτες της καλωδιακής τηλεόρασης πιέζουν για προγραμματισμό των βίντεο σε οποιαδήποτε συσκευή ανά πάσα στιγμή, ή οι ταξιδιώτες γνωρίζουν ότι μερικές εντολές μέσω ενός smartphone app αρκούν ώστε να παραδοθεί ένα ολοκληρωμένο συμπλήρωμα αεροπορικών υπηρεσιών.

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι όλο αυτό αρχίζει να φαίνεται κοινό και στερεότυπο. Οι περισσότεροι κορυφαίοι marketers γνωρίζουν πώς να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες αναζήτησης των πελατών και η βελτιστοποίηση του προσδιορισμού θέσης στις μηχανές αναζήτησης έχει γίνει μία από τις μεγαλύτερες δαπάνες στα ψηφιακά μέσα επικοινωνίας. Οι επιχειρήσεις έχουν αυξήσει τις δραστηριότητες δημοσιότητας και παρακολούθησης στα κοινωνικά δίκτυα, που ελπίζουν να δημιουργήσουν θετικές εμπειρίες στα μέσα, τις οποίες οι πελάτες θα μοιραστούν. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα οργανώνουν υποστηρικτικούς μηχανισμούς, δημιουργώντας εύκολους, αυτόματους τρόπους για να μοιραστούν οι καταναλωτές ευνοϊκές αξιολογήσεις ή για να περιγράψουν την δέσμευσή τους σε συγκεκριμένα εμπορικά σήματα.

Αλλά βρισκόμαστε μόνον στην αρχή. Οι εξελίξεις που δίνουν περαιτέρω ώθηση στις εμπειρίες του μάρκετινγκ περιλαμβάνουν την αύξηση της διασύνδεσης μέσω κινητών συσκευών, καλύτερα σχεδιασμένους διαδικτυακούς χώρους με βάση την ισχυρή νέα γλώσσα σήμανσης για τον Παγκόσμιο Ιστό (HTMLS), την ενεργοποίηση του Διαδικτύου των Αντικειμένων σε πολλές συσκευές μέσω ανέξοδων ετικετών επικοινωνίας και μικροπομπών και, τέλος, προόδους στην διαχείριση των big data. Οι καταναλωτές θα μπορούν σύντομα να προβούν σε αναζήτηση με βάση την εικόνα, την φωνή και τις χειρονομίες. Επίσης, θα μπορούν αυτόματα να αλληλεπιδρούν με άλλους χρήστες λαμβάνοντας φωτογραφίες ή κάνοντας συναλλαγές και να ανακαλύψουν νέες ευκαιρίες με συσκευές που αυξάνουν την πραγματικότητα στο οπτικό πεδίο τους (όπως είναι τα γυαλιά Google).

Καθώς πολλαπλασιάζονται αυτές οι ψηφιακές δυνατότητες, θα αυξηθούν οι απαιτήσεις των καταναλωτών σε τέσσερις τομείς:
1.Τώρα: Οι καταναλωτές θα έχουν την απαίτηση να αλληλεπιδρούν οπουδήποτε και οποτεδήποτε.
2.Μπορώ: Θα επιθυμούν να κάνουν πραγματικά καινούργια πράγματα, καθώς ποικίλα είδη πληροφορίας (από οικονομικούς λογαριασμούς, μέχρι δεδομένα για σωματική δραστηριότητα) αναπτύσσονται αποτελεσματικά, με τρόπους που δημιουργούν αξία για εκείνους.
3.Για εμένα: Θα αναμένουν όλα τα δεδομένα που τους αφορούν να είναι με ακρίβεια στοχευμένα στις ανάγκες τους, ή να αξιοποιούνται για να εξατομικεύουν τις εμπειρίες τους.
4.Απλώς: Θα προσδοκούν ότι όλες οι μορφές αλληλεπίδρασης θα είναι εύκολες.

Το άρθρο αυτό επιδιώκει να σκιαγραφήσει μία εικόνα αυτού του νέου κόσμου και των επιπτώσεών του στους ηγέτες σε ολόκληρη την επιχείρηση. Ένα πράγμα είναι σαφές: η καταναλωτική εμπειρία αναφορικά με εμπορικά σήματα και κατηγορίες πρόκειται να γίνει πιο έντονη και καθοριστική. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, επειδή τέτοιου είδους εμπειρία καθοδηγεί τα δύο τρίτα των αποφάσεων των καταναλωτών, σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη από συναδέλφους μας. Οι τιμές συχνά επηρεάζουν τις υπόλοιπες αποφάσεις.

Επίσης, είναι προφανές ότι κάθε επιχείρηση συνολικά πρέπει να κινητοποιήσει –ώστε να προσφέρει υψηλής ποιότητας εμπειρίες στις πωλήσεις– τις υπηρεσίες, την χρήση προϊόντων και το μάρκετινγκ. Λίγες επιχειρήσεις είναι σε θέση να δραστηριοποιηθούν σε τέτοιο επίπεδο σήμερα. Καθώς πολλαπλασιάζονται οι αλληλεπιδράσεις, οι επιχειρήσεις θα θελήσουν να εφαρμόσουν τεχνικές όπως το design thinking, προκειμένου να διαμορφώσουν καταναλωτικές εμπειρίες. Επιπλέον, θα πρέπει να εξοικειωθούν με αναδυόμενα εργαλεία για συλλογή δεδομένων κατά την διαδικασία διαμόρφωσης καταναλωτικών αποφάσεων. Τέλος, η δομή της οργάνωσης μάρκετινγκ θα πρέπει να επανασχεδιαστεί, καθώς η συνεργασία μεταξύ λειτουργιών και επιχειρήσεων γίνεται ολοένα και περισσότερο ουσιαστική.

Οι προσδοκίες μέχρι το 2030

Κατά την διάρκεια των επόμενων ετών η καταναλωτική εμπειρία να ενσωματωθεί ριζικά στο πραγματικό και εικονικό περιβάλλον. Οι περισσότερες από τις τεχνολογίες που απαιτούνται για να πραγματοποιηθεί αυτό το σενάριο είναι ήδη διαθέσιμες. Περίπτωση τέτοιας τεχνολογίας, που κερδίζει ιδιαίτερη έλξη, είναι η επικοινωνία κοντινού πεδίου (near field communication –NFC): οι ενσωματωμένοι στα τηλέφωνα μικροεπεξεργαστές ανταλλάσσουν δεδομένα όταν έρχονται σε επαφή με αντικείμενα που έχουν ετικέττες χαρακτηρισμού NFC. Το κόστος τέτοιων ετικεττών είναι ήδη μόνον 15 σεντς, ενώ θα μπορούσε να μειωθεί περαιτέρω με νέες έρευνες, έτσι ώστε περισσότερες επιχειρήσεις να τις ενσωματώσουν σε οποιαδήποτε συσκευή.

Τώρα

Οι marketers έχουν ήδη πάρει μια πρόγευση της καταναλωτικής επιθυμίας για περισσότερη ταχύτητα και ευρύτερη παρουσία. Μειώνεται το υπόλοιπο του τραπεζικού λογαριασμού; Στείλτε στον καταναλωτή μία υπενθύμιση στο κινητό τηλέφωνο. Παρουσιάζεται μία ερώτηση για τις χρεώσεις στον λογαριασμό Twitter της τράπεζας; Αναρτήστε μία άμεση απάντηση. Το στέλεχος μιας σημαντικής τράπεζας θεωρεί ότι η αμεσότητα των smartphone apps έχει ήδη καταστήσει τα αυστηρά, κατά τους τύπους, συμβόλαια περιττά για πολλούς καταναλωτές οι οποίοι χρησιμοποιούν μια σειρά κινητών υπηρεσιών για να διαχειριστούν τους λογαριασμούς τους και σπάνια αλληλεπιδρούν με τα brand μέσω φυσικής επαφής.

Μπορώ

Οι περισσότερες ψηφιακές δυνατότητες έχουν βελτιώσει την πρόσβαση των ανθρώπων σε πράγματα που ήδη είχαν –ψώνια, τραπεζικές συναλλαγές, αναζήτηση πληροφοριών. Οι καταναλωτές πρέπει συχνά να αποδεχθούν συμβιβασμούς στις ψηφιακές εμπειρίες τους.

Για εμένα

Μερικοί online marketers χρησιμοποιούν ήδη τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα σε συσκευές όπως οι κάμερες και οι οθόνες αφής, για να βοηθήσουν τους καταναλωτές να δουν πώς πραγματικά θα δείχνουν μερικά ρούχα και αξεσουάρ όταν φορεθούν.

Στο μέλλον, οι απαιτήσεις για περισσότερο εξατομικευμένες εμπειρίες θα ενταθούν. Μία εφαρμογή τηλεφώνου, ένα κλικ, ή μία σημείωση από stylus θα προσωποποιήσουν άμεσα τις προσφορές, αξιοποιώντας τις πληροφορίες που συλλέγονται σχετικά με «likes», πρόσφατα ταξίδια, δραστηριότητες, εισόδημα, προτιμήσεις φίλων και πολλά ακόμα. Με κάθε αλληλεπίδραση, ο καταναλωτής δημιουργεί νέα ίχνη και ρεύματα δεδομένων που συμπληρώνουν τα υπάρχοντα ψηφιακά πορτραίτα, που ακονίζουν τον πιθανό αντίκτυπό τους.

Απλώς

Οι εξελισσόμενες τεχνολογίες και η συμπεριφορά των καταναλωτών πρέπει να καταστήσουν ευκολότερο τον επανασχεδιασμό πολλών σύνθετων εμπειριών. Για παράδειγμα, οι επιχειρήσεις που προσφέρουν εγγενώς περίπλοκα προϊόντα ή υπηρεσίες θα μπορούσαν να ενσωματώσουν μία διεπαφή παιχνιδιών σε ορισμένες ιστοσελίδες, ώστε να επιτρέψουν στους καταναλωτές να ανταλλάσσουν διαφορετικές επιλογές και τιμές.

Σήμερα, πολλές επιχειρήσεις έχουν προσδιορίσει με επιτυχία και έχουν θέσει επί τάπητος τις αλληλεπιδράσεις των καταναλωτών σε ορισμένα κανάλια. Ωστόσο, αυτό που θα έπρεπε να σχεδιάζεται είναι ολόκληρη η ιστορία για τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα αντιμετωπίζουν ένα brand και τα βήματα που ακολουθούν για να το αξιολογήσουν, να το αγοράσουν και να συνδεθούν με αυτό στην διάρκεια της πορείας προς την απόφαση.

Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι ο ψηφιακός πολιτισμός ανοίγει νέες πόρτες σε τεχνικές και διαδικασίες, όπου διακρίνονται και άρα υπερέχουν οι ταχύτεροι και οι πλέον προσαρμοστικοί. Το μάρκετινγκ on-demand είναι εδώ.

*Διευθυντής στα γραφεία της McKinsey στο Λονδίνο και Επικεφαλής των γραφείων στην Βοστώνη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Έξυπνη σκέψη για δύσκολους και πολύπλοκους καιρούς

Athanase PapandropoulosΑπό: Athanase Papandropoulos

Η άσκηση της κριτικής σκέψης αποτελεί σοβαρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Κάποιοι “σύμμαχοι” θεωρούν ότι η Ελλάδα θα συρθεί σε συνομιλίες εφ’ όλης της ύλης με την Τουρκία

Κάποιοι “σύμμαχοι” θεωρούν ότι η Ελλάδα θα συρθεί σε συνομιλίες εφ’ όλης της ύλης με την Τουρκία

Διπλωμάτης μεγάλης δυτικής χώρας, μιλώντας προ ημερών με πρώην υπουργό της Ελλάδας, του είπε ότι η Αθήνα θα οδηγηθεί σε διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για όλα τα θέματα, που βάζει στο τραπέζι η Άγκυρα

Οικονομία

Ο ρόλος των αναπτυξιακών τραπεζών στην χρηματοδότηση της καινοτομίας

Ο ρόλος των αναπτυξιακών τραπεζών στην χρηματοδότηση της καινοτομίας

Στο διεθνές συνέδριο που οργανώθηκε από το «The International Society for Professional Innovation Management» με τίτλο «The role of innovation : Past , Present, Future “ συμμετείχε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2022. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron