Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ευρώπη

COP27: Ο ρόλος του υδρογόνου και η ευκαιρία για την Ευρώπη

Η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο με τις άπλετες ΑΠΕ να της προσδίδουν συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες χώρες

Από: EBR - Δημοσίευση: Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου 2022

Η COP27 στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου σηματοδοτεί την πρώτη διάσκεψη για το κλίμα μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Η COP27 στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου σηματοδοτεί την πρώτη διάσκεψη για το κλίμα μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

του Γιώργου Χατζημαρκάκη*

Η 27η Διάσκεψη των Μερών της Σύμβασης Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή – Conference of the Parties – COP27 – θα βασιστεί στα αποτελέσματα της COP26 για να αποφασίσει δράσεις σε μια σειρά θεμάτων κρίσιμων για την αντιμετώπιση της κλιματικής έκτακτης ανάγκης.

Από την επείγουσα μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την ανθεκτικότητα και προσαρμογή στις αναπόφευκτες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, για την τήρηση των δεσμεύσεων για χρηματοδότηση της δράσης για το κλίμα στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μπορεί να θεωρηθεί ενεργειακός πόλεμος, ο οποίος έχει επηρεάσει δραματικά το ενεργειακό τοπίο της Ευρώπης.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι σημαντικό όχι μόνο το γεγονός ότι οι ενεργειακές υποδομές δέχθηκαν άμεση επίθεση αλλά και ότι ο ενεργειακός εφοδιασμός χρησιμοποιείται ως μέσω πίεσης για την εξυπηρέτηση των βλέψεων της Ρωσίας.

Πριν από την εισβολή, η Ευρώπη και όλος ο κόσμος βρισκόταν σε διαδικασία ανάκαμψης από την αναταραχή που προκλήθηκε από την πανδημία του Covid-19, τόσο στην αγορά ενέργειας όσο και στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού. Μετά και την εισβολή, η COP27 καλείται να δώσει απαντήσεις και στα ερωτήματα που προκύπτουν από τις επιπτώσεις της νέας ενεργειακής πραγματικότητας η οποία χαρακτηρίζεται από την ενεργειακή ανεπάρκεια αλλά και από την ανάγκη εξεύρεσης αποτελεσματικών λύσεων τόσο σε πολιτικό όσο και σε επίπεδο ενεργειακής ασφάλειας.

Η αύξηση των πηγών ανανεώσιμης ενέργειας μέσω στοχευμένων επενδύσεων αποτελεί κομβική λύση στις τρέχουσες προκλήσεις καθώς οι πολιτικές ηγεσίες σε όλο τον κόσμο κατανοούν ότι η διαιώνιση ενός ενεργειακού συστήματος με πυρήνα τα ορυκτά καύσιμα, δεν μπορεί να αποτελέσει βιώσιμη απάντηση σε αυτή τη νέα κατάσταση.

Συμβολικά, ο τόπος διεξαγωγής αυτής της παγκόσμιας διάσκεψης είναι η Αφρική, η οποία πρόκειται να εξελιχθεί σε σημαίνοντα παράγοντα στην παραγωγή ΑΠΕ.

Ωστόσο, ειδικά σε προορισμούς στην Ευρώπη που υποφέρουν περισσότερο από την προηγούμενη εξάρτησή τους από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Η ανάπτυξη νέων εργαλείων για την επιτάχυνση της πορείας προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το υδρογόνο στην Αφρική και η καλύτερη και ταχύτερη σύνδεση της ηπείρου με την Ευρώπη, θα είναι ένα από τα βασικά καθήκοντα αυτής της διάσκεψης.

Αυτή είναι μια ευκαιρία για την Ευρώπη να εγκαταλείψει το αποικιακό παρελθόν της και να δημιουργήσει δίκαιες και ισότιμες εμπορικές οδούς με τις αφρικανικές χώρες και μια ευκαιρία για αυτές τις χώρες να χρησιμοποιήσουν τους άφθονους ανανεώσιμους πόρους τους για να απελευθερώσουν τις δικές τους οικονομίες και να γίνουν αυτάρκεις εξαγωγείς ενέργειας σε αυτή τη νέα ενεργειακή επανάσταση».

Η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο με τις άπλετες ΑΠΕ να της προσδίδουν συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες χώρες ως προς την παραγωγή πράσινου υδρογόνου. Επιπλέον και λόγω της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας, μελλοντικά θα μπορούσε να εξελιχτεί σε ενεργειακό κόμβο για την εισαγωγή πράσινου υδρογόνου από χώρες της Βόρειας Αφρικής και την Μέση Ανατολή (MENA – Region). Αυτή η προοπτική ήδη έχει υπογραμμιστεί από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος σε πρόσφατες δηλώσεις του.

*Διευθύνων Σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υδρογόνου (Hydrogen Europe) με έδρα της Βρυξέλλες
**πρώτη δημοσίευση: Οικονομικός Ταχυδρόμος

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Έξυπνη σκέψη για δύσκολους και πολύπλοκους καιρούς

Athanase PapandropoulosΑπό: Athanase Papandropoulos

Η άσκηση της κριτικής σκέψης αποτελεί σοβαρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Κάποιοι “σύμμαχοι” θεωρούν ότι η Ελλάδα θα συρθεί σε συνομιλίες εφ’ όλης της ύλης με την Τουρκία

Κάποιοι “σύμμαχοι” θεωρούν ότι η Ελλάδα θα συρθεί σε συνομιλίες εφ’ όλης της ύλης με την Τουρκία

Διπλωμάτης μεγάλης δυτικής χώρας, μιλώντας προ ημερών με πρώην υπουργό της Ελλάδας, του είπε ότι η Αθήνα θα οδηγηθεί σε διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για όλα τα θέματα, που βάζει στο τραπέζι η Άγκυρα

Οικονομία

Ο ρόλος των αναπτυξιακών τραπεζών στην χρηματοδότηση της καινοτομίας

Ο ρόλος των αναπτυξιακών τραπεζών στην χρηματοδότηση της καινοτομίας

Στο διεθνές συνέδριο που οργανώθηκε από το «The International Society for Professional Innovation Management» με τίτλο «The role of innovation : Past , Present, Future “ συμμετείχε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2022. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron