Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ευρώπη

ΕΚΤ: Οι αυξήσεις του 4% για το 2023 δεν ικανοποιούν τους υπαλλήλους

Οι εργαζόμενοι της ΕΚΤ δεν είναι ευχαριστημένοι με τις μισθολογικές αναπροσαρμογές 4% που προσφέρει η τράπεζα για το 2023

Από: EBR - Δημοσίευση: Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2022

Εκπρόσωποι του προσωπικού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δηλώνουν απογοητευμένοι επειδή η προγραμματισμένη αύξηση των μισθών τους δεν αντισταθμίζει πλήρως, όπως θα ήθελαν, τον πληθωρισμό που ανέρχεται σε περίπου 10% στη ζώνη του ευρώ.
Εκπρόσωποι του προσωπικού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δηλώνουν απογοητευμένοι επειδή η προγραμματισμένη αύξηση των μισθών τους δεν αντισταθμίζει πλήρως, όπως θα ήθελαν, τον πληθωρισμό που ανέρχεται σε περίπου 10% στη ζώνη του ευρώ.

του Γιώργου Κανελλόπουλου

Οι εργαζόμενοι της ΕΚΤ δεν είναι ευχαριστημένοι με τις μισθολογικές αναπροσαρμογές 4% που προσφέρει η τράπεζα για το 2023, την ώρα που η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει χτυπήσει καμπανάκι ότι μια μεγάλη άνοδος μισθών και τιμών θα αποδειχτεί «αυτοκαταστροφική» όπως τη χαρακτήρισε και θα έπληττε, όπως πιστεύει, την παραγωγική ικανότητα της οικονομίας.

Εκπρόσωποι του προσωπικού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δηλώνουν απογοητευμένοι επειδή η προγραμματισμένη αύξηση των μισθών τους δεν αντισταθμίζει πλήρως, όπως θα ήθελαν, τον πληθωρισμό που ανέρχεται σε περίπου 10% στη ζώνη του ευρώ.

Οι εργαζόμενοι της ΕΚΤ με καθεστώς καθορισμένου χρόνου αλλά και για απασχόληση μικρής διάρκειας λαμβάνουν -χωρίς να υπολογίζονται τυχόν επιδόματα και άλλες έξτρα παροχές- από 2.600 ευρώ καθαρά έως πάνω από 12.000 ευρώ καθαρά το μήνα, ο καθένας.

Οι εκκλήσεις τους για μεγαλύτερες αυξήσεις, επιπλέον, έρχονται την ώρα που η Λαγκάρντ προειδοποιεί όλες τις επιχειρήσεις στην ευρωζώνη να είναι συγκρατημένες στις αυξήσεις, για να μην ξεφύγει από κάθε έλεγχο ο πληθωρισμός και χρειαστεί να αυξηθούν πάρα πολύ τα επιτόκια.

Έτσι, ο Διεθνής και Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίων Υπηρεσιών (IPSO), το συνδικάτο που εκπροσωπεί τους εργαζομένους της ΕΚΤ, θέλει τώρα να επαναδιαπραγματευτεί την αύξηση μισθού κατά 4,07% που έχει αποφασιστεί από να τεθεί σε ισχύ την τράπεζα για τους εργαζόμενούς για τις αποδοχές του 2023. Η αύξηση για το 2023 ακολουθεί τη μισθολογική αύξηση κατά 1,48% που πραγματοποιήθηκε στην ΕΚΤ μέσα στο 2022.

Ο Οικονομικός Ταχυδρόμος παρουσιάζει σήμερα ολόκληρο το σχετικό πίνακα με αποδοχές στην ΕΚΤ, με βάση διάφορες μισθολογικές βαθμίδες, όπως τις παρουσιάζει η ίδια η τράπεζα στον ιστότοπό της.

Τι μισθούς πληρώνει η ΕΚΤ

Η ΕΚΤ σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, προσφέρει σήμερα ελάχιστο καθαρό μηναίο μισθό από 2.606 ευρώ για το πρώτο μισθολογικό κλιμάκιο (το επονομαζόμενο Κλιμάκιο Α) για απασχόληση καθορισμένου χρόνου (“fixed term contract”). Το ποσό αυτό μπορεί να προσαυξάνεται με βάση διάφορες πρόσθετες παροχές. Πρόκειται όπως περιγράφεται για πλήρη απασχόληση, με κρατήσεις για κοινωνικές εισφορές: ασφάλιση ατυχήματος (υποχρεωτική), υγείας, μακροχρόνιας φροντίδας (προαιρετική) και σύνταξης. Στο ανώτερο μισθολογικό κλιμάκιο (το επονομαζόμενο από την τράπεζα ως Κλιμάκιο L), οι μηνιαίες ελάχιστες καθαρές αποδοχές φτάνουν τα 12.179 ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της ΕΚΤ.

Για τη λεγόμενη απασχόληση μικρής διάρκειας (“short term contract”, όπως την περιγράφει η ΕΚΤ στην ενότητα με τις θέσεις εργασίας), ο ελάχιστος καθαρός μηνιαίος μισθός στην τράπεζα ανέρχεται σε 3.399 ευρώ. Στο ανώτερο μισθολογικό κλιμάκιο απασχόλησης μικρής διάρκειας (το επονομαζόμενο από την τράπεζα Κλιμάκιο J), οι μηνιαίες ελάχιστες καθαρές αποδοχές φτάνουν τα 12.191 ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της ΕΚΤ.

Όπως αναφέρει η ίδια η ΕΚΤ, για συμβάσεις καθορισμένου χρόνου το 20,7334% του βασικού μισθού καταβάλλεται στο συνταξιοδοτικό σύστημα της ΕΚΤ. Για απασχόληση μικρής διάρκειας το ίδιο ποσοστό καταβάλλεται ως ισοδύναμο σε μετρητά για αυτό και υπάρχει η διαφορά στις μηνιαίες καθαρές αποδοχές. Σημειώνεται ότι σε όλα αυτά τα ποσά δεν περιλαμβάνονται τυχόν επιδόματα ή άλλες επιπλέον παροχές.

«Βλάπτει το ηθικό των εργαζομένων» της ΕΚΤ

«Δεν είμαστε ευχαριστημένοι» με την πρόταση της ΕΚΤ για τις αυξήσεις, δήλωσε στο Bloomberg ο Κάρλος Μπόουλς, αντιπρόεδρος της IPSO. «Με τον πληθωρισμό στη Γερμανία και στη ζώνη του ευρώ πιθανότατα γύρω στο 8,5% φέτος, (αυτό) σημαίνει σημαντική απώλεια αγοραστικής δύναμης», είπε. Εάν οι πραγματικοί μισθοί στην ΕΚΤ είναι χαμηλότεροι από το προηγούμενο έτος, είπε, «αυτό βλάπτει το ηθικό των εργαζομένων και επίσης την εμπιστοσύνη τους προς το ίδρυμα», υποστήριξε ο ίδιος, σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Η κόντρα μέσα στους ίδιους τους κόλπους της ΕΚΤ φαίνεται να εντείνεται την ώρα που η Λαγκάρντ έχει προειδοποιήσει ότι οι αυξήσεις στους μισθούς «ενισχύονται», προειδοποιώντας ότι μια μεγάλη

Βαρόμετρο οι αυξήσεις στους εργάτες μετάλλου στη Γερμανία

Η ΕΚΤ μάλλον είδε με καλό μάτι την πρόσφατη συμφωνία των εργατών μετάλλου στη Γερμανία (IG Metall) με τους εργοδότες για μέτριες αυξήσεις της τάξης του 5,2% για το 2023 –αντί για 8% που ζητούσαν αρχικά- και επιπλέον 3,3% για το 2024 στη Βάδη-Βυτεμβέργη. Επίσης οι εργαζόμενοι αυτοί θα λάβουν εφάπαξ από 3.000 ευρώ ο καθένας.

Την ίδια ώρα οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ εξετάζουν την ευρύτερη οικονομία για σημάδια επιτάχυνσης της αύξησης των μισθών – κάτι που θα μπορούσε να διατηρήσει τον πολύ πληθωρισμό της ευρωζώνης σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι μισθοί στην ευρωζώνη έχουν μπει στο μικροσκόπιο για τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ η οποία συνεδριάζει ξανά στις 15 Δεκεμβρίου.

*πρώτη δημοσίευση: Οικονομικός Ταχυδρόμος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Πωλείται… Πρόεδρος!

Από: EBR

Στις ΗΠΑ, είθισται, οι Αντιπρόεδροι να διαδέχονται τους απερχόμενους Προέδρους αν νικήσει στις εκλογές το Κόμμα τους

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Τους πρώτους κανόνες στον κόσμο για την Τεχνητή Νοημοσύνη εισάγει η Ε.Ε.

Τους πρώτους κανόνες στον κόσμο για την Τεχνητή Νοημοσύνη εισάγει η Ε.Ε.

Η Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών (IMCO) και η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) ενέκριναν σχέδιο διαπραγματευτικής εντολής για τους πρώτους κανόνες για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Οικονομία

Γιάννης Παράσχης (ΣΕΤΕ): Οι πέντε πυλώνες για την επόμενη ημέρα του τουρισμού

Γιάννης Παράσχης (ΣΕΤΕ): Οι πέντε πυλώνες για την επόμενη ημέρα του τουρισμού

Την πεποίθησή του ότι ο ελληνικός τουρισμός το 2023 θα καταφέρει να υπερβεί τα επίπεδα του 2019, έτους-ρεκόρ για τις επιδόσεις του κλάδου, εξέφρασε ο νέος πρόεδρος του ΣΕΤΕ

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2023. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron