Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ανάλυση

Η δημαγωγία, παλιά, όσο η δημοκρατία

Από τον καιρό που γεννήθηκε η δημοκρατία, πριν από 2.500 χρόνια, ο Θουκυδίδης ήδη γνώριζε τα μειονεκτήματα της δημοκρατικής διακυβέρνησης

Από: EBR - Δημοσίευση: Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2022

Ωστόσο, η δημαγωγία έχει δύο όρια: 1) τα λεφτά να μην είναι δανεικά όπως ήταν παλιά, 2) να μην υπόσχονται τα πάντα, αδιαφορώντας για την αξιοπιστία των προτάσεών τους.
Ωστόσο, η δημαγωγία έχει δύο όρια: 1) τα λεφτά να μην είναι δανεικά όπως ήταν παλιά, 2) να μην υπόσχονται τα πάντα, αδιαφορώντας για την αξιοπιστία των προτάσεών τους.

του Διονύση Γουσέτη

Στην καθολική ψηφοφορία καθείς ψηφίζει σύμφωνα με το συμφέρον του, αλλά όλοι δεν είναι σε θέση να προσδιορίσουν το πραγματικό μακροπρόθεσμο συμφέρον τους. Η δημαγωγία είναι αναπόσπαστη ιδιότητα της δημοκρατίας.

Πολλοί παρασύρονται και δελεάζονται από εφήμερα κέρδη, όπως παλαιότερα οι πρωτόγονοι ιθαγενείς δελεάζονταν από τα καθρεφτάκια των αποικιοκρατών.

Τα χρόνια πέρασαν, οι ευρωπαϊκές κοινωνίες ωρίμασαν, αλλά τα πολιτικά κόμματα δεν έχουν σταματήσει τις προσπάθειες απόσπασης ψήφων με δημαγωγικές μεθόδους. Γνωρίζω κόμματα στη χώρα μας που δεν μετέρχονται ποταπές μεθόδους, όπως η συκοφαντία.

Ομως, δεν γνωρίζω κόμμα που δεν υποσχέθηκε προεκλογικά λαγούς με πετραχήλια. Και αν το κόμμα τυχαίνει να κυβερνά, μοιράζει προεκλογικό χρήμα. Αυτές οι δημαγωγικές παροχές σε συντεχνίες έχουν την ιδιότητα να μην καταγγέλλονται από την αντιπολίτευση, για να μη φανεί ανάλγητη προς τους ωφελούμενους πελάτες, των οποίων την ψήφο επίσης διεκδικεί. Αντίθετα, καλεί την κυβέρνηση να τις επεκτείνει.

Ωστόσο, η δημαγωγία έχει δύο όρια: 1) τα λεφτά να μην είναι δανεικά όπως ήταν παλιά, 2) να μην υπόσχονται τα πάντα, αδιαφορώντας για την αξιοπιστία των προτάσεών τους. Διότι τότε η ψηφοθηρία παράγει το αντίθετο αποτέλεσμα: τον αναξιόπιστο δεν τον ψηφίζουν παρά όσοι προσδοκούν κομματική εύνοια. Αυτό το όριο ο κ. Τσίπρας το έχει ξεπεράσει και γι’ αυτό έχει χάσει την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας. Αυτό δεν παίζεται τώρα, στην προεκλογική περίοδο.

Εχει παιχτεί σε όλη τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής περιόδου ή μάλλον και σε προηγούμενες κοινοβουλευτικές περιόδους. Συνεπώς, οι απεγνωσμένες προσπάθειές του της τελευταίας ώρας να σπιλώσει τον πρωθυπουργό όχι μόνο δεν του δίνουν αποδοχή και ψήφο, αλλά μάλλον φαίνονται γελοίες.

Ενα πράγμα πρέπει να προσέξει ο κ. Μητσοτάκης. Να μην προβαίνει σε πελατειακές παραχωρήσεις που καταστρέφουν τη χώρα ή που βάζουν σε κίνδυνο αξίες όπως η δημόσια υγεία. Αναφέρομαι στην κατοχύρωση αυθαιρέτων σε καταπατητές δασικών εκτάσεων και στην επιστροφή των αντιεμβολιαστών υγειονομικών στους χώρους της δημόσιας υγείας. Θα πρέπει να τις αναθεωρήσει αν δεν θέλει να προκαλεί δυσαρέσκεια σε ανθρώπους που τον υποστήριξαν και τον υποστηρίζουν.

*πρώτη δημοσίευση: kathimerini.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Αναγκαία αισιόδοξη κοινωνική δυναμική

Από: EBR

Η πραγματικότητα και η προοπτική της δεν προκαλούν αισιοδοξία για το μέλλον στους πολίτες, όταν προσεγγίζουν την δυναμική, που βιώνουν καθημερινά στην κοινωνία αναφοράς τους

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Δύο εμβληματικές Οδηγίες για την κυβερνοασφάλεια θέτει σε ισχύ η Ευρώπη

Δύο εμβληματικές Οδηγίες για την κυβερνοασφάλεια θέτει σε ισχύ η Ευρώπη

Ένα ακόμη πιο ισχυρό δίχτυ κυβερνοασφάλειας επιχειρεί να δημιουργήσει πέριξ των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, αλλά και των Ευρωπαίων πολιτών, η Ευρωπαϊκή Ένωση

Οικονομία

Σταϊκούρας για Fitch: 12η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε 3,5 χρόνια

Σταϊκούρας για Fitch: 12η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε 3,5 χρόνια

Ένα «σκαλοπάτι» πριν την επενδυτική βαθμίδα τοποθετεί την Ελλάδα ο οίκος Fitch με την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε ΒΒ+, αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2023. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron