Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Διεθνή

Μουντιάλ 2022: «Ανοιχτοχέρηδες» οι φίλαθλοι στο Κατάρ – Πόσα χρήματα ξόδεψαν

Το Κατάρ έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη, δαπανώντας εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια για να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, ωστόσο τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι και οι φίλαθλοι ξόδεψαν επίσης πολλά

Από: EBR - Δημοσίευση: Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου 2022

Το ποσό που εμφανίζεται ως δαπάνη για το Μουντιάλ δεν αφορά αποκλειστικά τη διοργάνωση αλλά εντάσσεται στο μεγαλεπίβολο σχέδιο Vision 2030 που ουσιαστικά έχει στόχο τη μετάλλαξη του Κατάρ από ένα εμιράτο που εξαρτάται η οικονομία του από την πώληση ορυκτών καυσίμων σε έναν τουριστικό και επενδυτικό προορισμό που θα είναι ταυτόχρονα αθλητικός και διπλωματικός πυλώνας της Μέσης Ανατολής.
Το ποσό που εμφανίζεται ως δαπάνη για το Μουντιάλ δεν αφορά αποκλειστικά τη διοργάνωση αλλά εντάσσεται στο μεγαλεπίβολο σχέδιο Vision 2030 που ουσιαστικά έχει στόχο τη μετάλλαξη του Κατάρ από ένα εμιράτο που εξαρτάται η οικονομία του από την πώληση ορυκτών καυσίμων σε έναν τουριστικό και επενδυτικό προορισμό που θα είναι ταυτόχρονα αθλητικός και διπλωματικός πυλώνας της Μέσης Ανατολής.

Το Κατάρ έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη, δαπανώντας εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια για να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, ωστόσο τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι και οι φίλαθλοι ξόδεψαν επίσης πολλά.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, όσοι επισκέφτηκαν τη χώρα για το Μουντιάλ, ξόδεψαν 39% περισσότερα στα γήπεδα από ό,τι στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 στη Ρωσία. Σύμφωνα με στοιχεία της Visa, του επίσημου πάροχου πληρωμών της διοργάνωσης, τα δεδομένα περιλαμβάνουν δαπάνες μέσω καρτών με την επωνυμία της εταιρείας — τις μόνες που γίνοντας δεκτές στους χώρους διεξαγωγής.

Τι κέρδισε το Κατάρ στο Μουντιάλ

Οι επισκέπτες από τη Σαουδική Αραβία, τις ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μεξικό και το Ηνωμένο Βασίλειο ξόδεψαν τα περισσότερα χρήματα. Στον τελικό μεταξύ Αργεντινής και Γαλλίας στις 18 Δεκεμβρίου καταγράφηκαν και οι μεγαλύτερες δαπάνες από οποιοδήποτε άλλο παιχνίδι.

Οι διοργανωτές του Μουντιάλ στο Κατάρ ήλπιζαν ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο θα δώσει «ώθηση» 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην οικονομία των 220 δισεκατομμυρίων δολαρίων και θα χρησιμεύσει ως εφαλτήριο για περαιτέρω ανάπτυξη τομέων όπως ο τουρισμός και η ψυχαγωγία. Ωστόσο, το Reuters ανέφερε ότι στα μισά της διοργάνωσης, ο συνολικός αριθμός των διεθνών επισκεπτών δεν ήταν πιθανό να ανταποκριθεί στις προβλέψεις του 1,2 εκατομμυρίου.

Το Μουντιάλ έχει ήδη αποδειχθεί οικονομική επιτυχία για τη FIFA, η οποία ανακοίνωσε ότι κέρδισε 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια, 1 δισεκατομμύριο δολάρια περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Υψηλή τηλεθέαση

Υπολογίζεται πως πάνω από τέσσερα δισεκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν τουλάχιστον ένα λεπτό τους αγώνες Παγκοσμίου Κυπέλλου ενώ η FIFA θεωρεί πολύ πιθανό τον επικό τελικό της Αργεντινής με τη Γαλλία να τον είδαν κοντά στο 1,5 δισεκατομμύριο φίλαθλοι σε όλο τον κόσμο.

Έργα εκατοντάδων δισ.

Επιπλέον, χωρίς να έχει διαψευστεί από το Κατάρ υπολογίζεται πως για τα έργα υποδομής για το Μουντιάλ δαπανήθηκαν 220-300 δισ. δολάρια και ξεπερνούν το περσινό ΑΕΠ της Ελλάδας. Βεβαίως θα χρειαστούν πολλές γενιές για να επιστραφούν στα κρατικά ταμεία.

Ωστόσο υπάρχει μια σημαντική λεπτομέρεια στον προϋπολογισμό. Το ποσό που εμφανίζεται ως δαπάνη για το Μουντιάλ δεν αφορά αποκλειστικά τη διοργάνωση αλλά εντάσσεται στο μεγαλεπίβολο σχέδιο Vision 2030 που ουσιαστικά έχει στόχο τη μετάλλαξη του Κατάρ από ένα εμιράτο που εξαρτάται η οικονομία του από την πώληση ορυκτών καυσίμων σε έναν τουριστικό και επενδυτικό προορισμό που θα είναι ταυτόχρονα αθλητικός και διπλωματικός πυλώνας της Μέσης Ανατολής.

Στα έργα υποδομής που επισπεύστηκαν λόγω του Μουντιάλ περιλαμβάνονται αυτοκινητόδρομοι χιλίων χιλιομέτρων, νέο αεροδρόμιο, μία νέα πόλη με 22 ξενοδοχεία που πλαισιώνει το στάδιο Lusail, το συγκρότημα καταλυμάτων που είναι γνωστό ως The Pearl και κόστισε 15 δισ., το μετρό που κατασκευάστηκε από Γερμανούς και στοίχισε 36 δισ.

*πρώτη δημοσίευση: Οικονομικός Ταχυδρόμος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Αγρότες, Ακρίβεια και το κλίμα

Από: EBR

Αυτό που κυριαρχεί στη δημόσια ζωή της χώρας είναι η ακρίβεια που απασχολεί σχεδόν ολόκληρη την κοινωνική κλίμακα και οι επιθετικές κινητοποιήσεις των αγροτών

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Ευρωπαϊκό Γραφείο Τεχνητής Νοημοσύνης δημιουργεί η Ε.Ε.

Ευρωπαϊκό Γραφείο Τεχνητής Νοημοσύνης δημιουργεί η Ε.Ε.

Τη φιλόδοξη στρατηγική της για τη δημιουργία του πρώτου, παγκοσμίως, ασφαλούς οικοσυστήματος για την τεχνητή νοημοσύνη, αρχίζει να υλοποιεί η Ευρωπαϊκή Ένωση

Οικονομία

1 στους 3 Έλληνες χρησιμοποιεί ήδη το Chat GPT

1 στους 3 Έλληνες χρησιμοποιεί ήδη το Chat GPT

Αμφίθυμοι έναντι της τεχνητής νοημοσύνης είναι, επί του παρόντος, οι Έλληνες

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron