Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Οικονομία

Ποια είναι η πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας

Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχει βελτιωθεί η βραχυπρόθεσμη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, η ουσία είναι ότι παραμένουμε στην ουραγοί ανάμεσα από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Από: EBR - Δημοσίευση: Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2022

Στην τελευταία θέση και με την χαμηλότερη αξιολόγηση μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ είναι η Ελλάδα, η οποία είναι η μόνη χώρα που δεν βρίσκεται στην επενδυτική βαθμίδα!
Στην τελευταία θέση και με την χαμηλότερη αξιολόγηση μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ είναι η Ελλάδα, η οποία είναι η μόνη χώρα που δεν βρίσκεται στην επενδυτική βαθμίδα!

του Νικολάου Δ. Φίλιππα*

Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχει βελτιωθεί η βραχυπρόθεσμη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, η ουσία είναι ότι παραμένουμε στην ουραγοί ανάμεσα από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό προκύπτει συγκρίνοντας την χώρα μας με άλλες σχετικές οικονομίες, σε μια σειρά από αντικειμενικούς δείκτες που αντανακλούν την μακροπρόθεσμη και όχι βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής οικονομίας ,η οποία εδώ και δεκαετίες βρίσκεται σε μια κατάσταση ουσιαστικής στασιμότητας και οπισθοδρόμησης.

Στον παρακάτω πίνακα που έχει επιμεληθεί το Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού παρουσιάζουμε την βαθμολογία των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με βάση την αξιολόγηση της S&P. Παρόμοιες είναι και οι αξιολογήσεις των άλλων γνωστών οίκων, συγκεκριμένα των Moody’s και Fitch.

Οι εταιρείες αξιολόγησης χρησιμοποιώντας πολυπαραγοντικά υποδείγματα διαφόρων πτυχών των εξεταζόμενων οικονομιών, επιχειρούν να ποσοτικοποιήσουν την ικανότητα ενός δανειζόμενου να αποπληρώσει το χρέος του. Φυσικά, ο δανειζόμενος μπορεί να είναι οποιαδήποτε οντότητα, όπως επαρχίες, δήμοι ή επιχειρήσεις, όμως εδώ αναφερόμαστε στα κράτη.

Αν ένα κράτος, λοιπόν, λάβει την ανώτατη σχετική βαθμολογία, αυτό μπορεί να ερμηνευτεί ότι ο δανειστής θα λάβει σίγουρα πίσω (δηλαδή με 100% πιθανότητα) όλα τα χρήματα που έχει δανείσει, μαζί φυσικά με τους αναλογούντες τόκους.

Σε αντιδιαστολή, αν ένα κράτος έχει χαμηλή σχετική βαθμολογία, αυτό μπορεί να ερμηνευτεί ότι ο δανειζόμενος θα αποπληρώσει το χρέος του με σχετική δυσκολία, και αυτό συνοδεύεται συνήθως από υψηλότερο κόστος δανεισμού.

Πέντε χώρες έχουν βαθμολογηθεί με την ανώτατη αξιολόγηση (ΑΑΑ), η Γερμανία, η Δανία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία και η Σουηδία.

Χώρες της ΕΕ με χαμηλή αξιολόγηση (lower investment grade) αλλά που όμως βρίσκονται στην πολυπόθητη για την χώρα μας επενδυτική βαθμίδα (investment grade) είναι η Κροατία, η Πορτογαλία, η Βουλγαρία, η Ιταλία, η Κύπρος, η Ουγγαρία και η Ρουμανία.

Στην τελευταία θέση και με την χαμηλότερη αξιολόγηση μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ είναι η Ελλάδα, η οποία είναι η μόνη χώρα που δεν βρίσκεται στην επενδυτική βαθμίδα!

Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει βελτιωθεί και στις σχετικές από τους οίκους αξιολογήσεις βαθμολογία, αλλά η μεγάλη εικόνα παραμένει δυστυχώς απογοητευτική για τη χώρα μας.

Εντυπωσιάζουν οι εξαιρετικές αξιολογήσεις της Εσθονίας και της Δημοκρατίας της Τσεχίας, όπως και σε δεύτερο επίπεδο της Λιθουανίας, της Σλοβενίας και της Σλοβακίας, οι οποίες έχουν ξεπεράσει μέσα σε λίγα χρόνια τις χώρες του Νότου .

Αν θέλουμε - και πρέπει να θέλουμε - να αλλάξουμε αυτή την άσχημη οικονομική πραγματικότητα της χώρας μας και που βιώνουν έντονα οι πολίτες, απαιτείται πρώτα από όλα η κατανόηση και η αποδοχή της πραγματικότητας, όσο δύσκολο και αν είναι αυτό!

*Καθηγητής Χρηματοοικονομικής Πανεπιστημίου του Πειραιά - Πρόεδρος και Ιδρυτής του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού
**πρώτη δημοσίευση: Euro2day.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Αναγκαία αισιόδοξη κοινωνική δυναμική

Από: EBR

Η πραγματικότητα και η προοπτική της δεν προκαλούν αισιοδοξία για το μέλλον στους πολίτες, όταν προσεγγίζουν την δυναμική, που βιώνουν καθημερινά στην κοινωνία αναφοράς τους

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Δύο εμβληματικές Οδηγίες για την κυβερνοασφάλεια θέτει σε ισχύ η Ευρώπη

Δύο εμβληματικές Οδηγίες για την κυβερνοασφάλεια θέτει σε ισχύ η Ευρώπη

Ένα ακόμη πιο ισχυρό δίχτυ κυβερνοασφάλειας επιχειρεί να δημιουργήσει πέριξ των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, αλλά και των Ευρωπαίων πολιτών, η Ευρωπαϊκή Ένωση

Οικονομία

Σταϊκούρας για Fitch: 12η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε 3,5 χρόνια

Σταϊκούρας για Fitch: 12η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε 3,5 χρόνια

Ένα «σκαλοπάτι» πριν την επενδυτική βαθμίδα τοποθετεί την Ελλάδα ο οίκος Fitch με την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε ΒΒ+, αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2023. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron