του Δρ. Νίκου Ερρ. Ιωάννου*
Η 5η Ιανουαρίου ήταν πολύ σημαντική ημέρα για την Κύπρο διότι το πρωί κατέθεσαν την υποψηφιότητά τους οι επίδοξοι Πρόεδροι.
Με αδημονία καθηλώθηκα εμπρός εις την οθόνη για να παρακολουθήσω τις ΕΙΔΗΣΕΙΣ από το μοναδικό τηλεοπτικό κανάλι που είναι διαθέσιμο στην Ελλαδικό χώρο, το Κρατικό Ρ.Ι.Κ. (Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου).
Η παρουσιάστρια ανακοίνωσε ότι υπεβλήθησαν δεκατέσσερεις υποψηφιότητες (14!) και επηκολούθησε ρεπορτάζ από τον χώρο υποβολής, με εικόνες από την προσέλευση των υποψηφίων και των υποστηρικτών τους.
Επί τη βάσει του ....δημοκρατικού (;) κριτηρίου των διαδοχικών σφυγμομετρήσεων (!) κοινής γνώμης (gallop) διετέθη λίγος χρόνος για μια βραχεία δήλωση των 4 ή 5 θεωρουμένων επικρατεστέρων υποψηφίων και ακολούθως έγινε μία επί τροχάδην αναφορά των ονομάτων των υπολοίπων.
Το δεύτερο θέμα του δελτίου δεν ήταν είδηση, αλλά ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΕΣ ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ του προέδρου της Τουρκίας με την εικόνα του πλαισιωμένη από δύο τουλάχιστον σημαίες με την ημισέληνο, στην ΤΟΥΡΚΙΚΗ γλώσσα και επιμελημένη μετάφραση, μέχρι να μάθουμε (;) όλοι να αναγνωρίζουμε τι εννοεί με τους βρυχηθμούς του. Ακολούθησε μία τυπική απάντηση-σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου της Ελληνικής Κυβερνήσεως και μετά πήρε την σκυτάλη ο εκπρόσωπος τύπου του Τούρκου Προέδρου, με όλες τις τιμές της τηλεοπτικής εικόνος, το απαραίτητο φόντο με τις σημαίες, τον μύστακα βεβαίως-βεβαίως και την μετάφραση στη βάση της οθόνης για να είναι σίγουρο ότι θα γίνει εμπέδωση των δηλώσεων του Αφέντη του.
Το δελτίο έκλεισε αμέσως μετά με τις αθλητικές ειδήσεις.
Λυπούμαι να παρατηρήσω ότι αυτό το φαινόμενο αποτελεί σκανδαλώδη και απροκάλυπτη προπαγάνδα του άρπαγος γείτονος. Διερωτώμαι τι ποσά καταβάλλουν για πνευματικά δικαιώματα, οι «δικοί» μας στους Τούρκους δημοσιογράφους για χρήση του υλικού αυτού.
Με όποιον κι αν συζήτησα αυτό το θέμα συνάντησα δυσαρέσκεια και έκφραση υποψίας μήπως σκοπίμως καλλιεργείται κλίμα ηττοπάθειας και αποδοχής, ότι «αυτοί που βλέπουμε τόσο πολύ και συχνά, είναι δικαιωματικά ρυθμιστές της δικής μας ζωής! Και δυστυχώς η αλλαγή σταθμού ή η σίγαση της φωνής δεν μας σώζει, διότι όλοι δείχνουν τα ίδια.
Επαναλαμβάνω το ερώτημα προς τους υπεύθυνους καταρτίσεως του δελτίου αλλά και τους δημοσιογράφους, ως διαμορφωτών της κοινής γνώμης. Υπέπεσε στην αντίληψή σας η εμφάνιση του Έλληνος Πρωθυπουργού ή του Κυπρίου Προέδρου σε τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι με φόντο την Ελληνική ή την Κυπριακή σημαία να ακούγεται η φωνή τους και να μεταφράζονται στα Τουρκικά;
Σημειωτέον ότι η διάρκεια του σχετικού ρεπορτάζ με τις δηλώσεις των δύο, ήταν μεγαλύτερη απ’ ότι το ρεπορτάζ της υποβολής των 14 υποψηφιοτήτων για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας!
Ελπίζω αυτή η διαμαρτυρία να συγκινήσει τους υπευθύνους και να μας απαλλάξουν από αυτόν τον ψυχολογικό πόλεμο που υφιστάμεθα με τις συνεχείς απειλητικές ΔΗΛΩΣΕΙΣ που σύμφωνα και με τις αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας δεν αποτελούν ΕΙΔΗΣΕΙΣ άξιες μεταδόσεως.
*καρδιολόγος





