Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Οικονομία

Ο πήχης των δαπανών για τεχνολογία μπαίνει στα $4,5 δισ. το 2023

Στα $4,5 δισ. μπαίνει για το 2023 ο πήχης των παγκοσμίων δαπανών για τεχνολογία

Από: EBR - Δημοσίευση: Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2023

Μπορεί ο πληθωρισμός να συνεχίζει να διαβρώνει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και να μειώνει τις δαπάνες τους για συσκευές, ωστόσο οι δαπάνες των επιχειρήσεων για την τεχνολογία παραμένουν ισχυρές, ωθώντας συνολικά την αγορά προς τα πάνω κατά το τρέχον έτος.
Μπορεί ο πληθωρισμός να συνεχίζει να διαβρώνει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και να μειώνει τις δαπάνες τους για συσκευές, ωστόσο οι δαπάνες των επιχειρήσεων για την τεχνολογία παραμένουν ισχυρές, ωθώντας συνολικά την αγορά προς τα πάνω κατά το τρέχον έτος.

της Νατάσας Φραγκούλη

Στα $4,5 δισ. μπαίνει για το 2023 ο πήχης των παγκοσμίων δαπανών για τεχνολογία. Οι σχετικές δαπάνες θα είναι φέτος αυξημένες κατά 2,4% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, καθώς οι προϋπολογισμοί για το ΙΤ παραμένουν ανθεκτικοί στην ύφεση.

Μπορεί ο πληθωρισμός να συνεχίζει να διαβρώνει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και να μειώνει τις δαπάνες τους για συσκευές, ωστόσο οι δαπάνες των επιχειρήσεων για την τεχνολογία παραμένουν ισχυρές, ωθώντας συνολικά την αγορά προς τα πάνω κατά το τρέχον έτος.

Πάντως, η πρόβλεψη για ανάπτυξη της αγοράς κατά 2,4% φέτος, η οποία ανήκει στην Gartner, Inc, υπολείπεται από την αρχική εκτίμηση για ρυθμό 5,1% στην αγορά κατά το τρέχον έτος. “Οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πολύ διαφορετικές οικονομικές πραγματικότητες. Ενώ ο πληθωρισμός καταστρέφει τις καταναλωτικές αγορές, συμβάλλοντας σε απολύσεις σε εταιρείες B2C, οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να αυξάνουν τις δαπάνες για ψηφιακές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, παρά την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση”, σχολιάζει η Gartner.

Όπως εξηγούν οι αναλυτές, η ταραγμένη οικονομία έχει αλλάξει το πλαίσιο των επιχειρηματικών αποφάσεων και μπορεί να αναγκάσει τους CIO να γίνουν πιο διστακτικοί, να καθυστερήσουν τις επενδυτικές αποφάσεις τους ή να αναδιατάξουν τις προτεραιότητες τους. Ωστόσο, οι προϋπολογισμοί πληροφορικής παραμένουν ανθεκτικοί στην ύφεση.

Ποιοι τομείς θα δουν άνοδο

Οι τομείς λογισμικού και υπηρεσιών πληροφορικής προβλέπεται να αυξηθούν κατά 9,3% και 5,5% το 2023, αντίστοιχα, έναντι του 2022, με τις σχετικές δαπάνες να προσεγγίζουν τα $860 δισ. και $1,3 τρισ. αντίστοιχα το τρέχον έτος.

Στον αντίποδα, στις πωλήσεις συσκευών προβλέπεται μείωση της αξίας των πωλήσεων κατά 5,1% φέτος, καθώς τόσο οι καταναλωτές, όσο και οι επιχειρήσεις, επιμηκύνουν τους κύκλους ανανέωσης συσκευών τους. Η τακτική αυτή θα φέρει τις δαπάνες για αγορά συσκευών στα $685 δισ. από $722 δισ. το 2022.

Κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας, οι εργαζόμενοι και οι καταναλωτές προέβησαν σε μαζικές ανανεώσεις των συσκευών τους, όπως tablets, φορητοί υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα λόγω της εξ αποστάσεως εργασίας και εκπαίδευσης. Πλέον, χωρίς επιτακτικό λόγο για αναβάθμιση και με δεδομένη την οικονομική στενότητα, οι συσκευές χρησιμοποιούνται για περισσότερο χρονικό διάστημα, με την τάση αυτή να πλήττει σαφέστατα τις πωλήσεις.

Δαπάνες υπηρεσιών πληροφορικής

Τα ποσοστά των κενών θέσεων εργασίας αυξάνονται κάθε τρίμηνο, με τον υψηλό ανταγωνισμό για ταλέντα να αναγκάζει τους CIOs σε προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού πληροφορικής. Ταυτόχρονα, καθώς οι δαπάνες λογισμικού συνεχίζουν να αυξάνονται, η αγορά υπηρεσιών πληροφορικής αυξάνεται, καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να φέρουν εξωτερικό προσωπικό πληροφορικής για υλοποίηση και υποστήριξη.

Για παράδειγμα, οι δαπάνες για παροχή συμβουλών αναμένεται να φτάσουν τα $264,9 δισ. το 2023, μια αύξηση 6,7% από το 2022.

“Οι CIOs χάνουν τον ανταγωνισμό για τα ταλέντα. Οι δαπάνες για υπηρεσίες πληροφορικής αυξάνονται πιο γρήγορα από τις εσωτερικές υπηρεσίες σε κάθε κλάδο”, σχολιάζει η Gartner.

*πρώτη δημοσίευση: Sepe.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Δόγμα Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδος-Κύπρου

Από: EBR

Η αεροπορική βάση στην Πάφο φέρει το όνομα του Ανδρέα Παπανδρέου, αναγνώριση της ρηματικής καθιερώσεως του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος Ελλάδος-Κύπρου επί των ημερών του

Ευρώπη

H EE ενισχύει με €342 εκατ. 83 Κέντρα Ψηφιακής Καινοτομίας

H EE ενισχύει με €342 εκατ. 83 Κέντρα Ψηφιακής Καινοτομίας

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο Digital Europe Programme (2025-2027) και έχει στόχο να ενισχύσει το δίκτυο των EDIHs σε όλα τα κράτη-μέλη και τις συνδεδεμένες χώρες, με σαφή προσανατολισμό στην Τεχνητή Νοημοσύνη (AI)

Οικονομία

Η οικονομία των συνδρομών θα φτάσει στα $1,2 τρισ. έως το 2030

Η οικονομία των συνδρομών θα φτάσει στα $1,2 τρισ. έως το 2030

Η παγκόσμια αγορά των συνδρομών συνεχίζει να καλπάζει, παρά τα πρώτα σημάδια «κούρασης» από πλευράς καταναλωτών

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2025. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron