Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ευρώπη

Η Ευρώπη ψηφιοποιεί την πολιτιστική κληρονομιά με €110 εκατ.

Tην πολιτιστική της κληρονομιά ψηφιοποιεί η Ευρώπη, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να επενδύει έως το 2025 κεφάλαια €110 εκατ. προς αυτήν την κατεύθυνση

Από: EBR - Δημοσίευση: Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2023

Το συνεργατικό υπολογιστικό νέφος, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα είναι μια μοναδική υποδομή, που θα επιτρέψει την άνευ προηγουμένου διεπιστημονική συνεργασία μεγάλης κλίμακας μεταξύ ειδικών στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Το συνεργατικό υπολογιστικό νέφος, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα είναι μια μοναδική υποδομή, που θα επιτρέψει την άνευ προηγουμένου διεπιστημονική συνεργασία μεγάλης κλίμακας μεταξύ ειδικών στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Tην πολιτιστική της κληρονομιά ψηφιοποιεί η Ευρώπη, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να επενδύει έως το 2025 κεφάλαια €110 εκατ. προς αυτήν την κατεύθυνση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωστοποίησε χθες ότι δεσμεύει για τον σκοπό αυτό €110 εκατ. έως το 2025 στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας European Collaborative Cloud.

Η πρωτοβουλία στοχεύει στην ψηφιοποίηση πολιτιστικών συλλογών και την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ μελετητών πολιτιστικής κληρονομιάς, επιμελητών, αρχειονόμων και συντηρητών. Το συνεργατικό υπολογιστικό νέφος, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα είναι μια μοναδική υποδομή, που θα επιτρέψει την άνευ προηγουμένου διεπιστημονική συνεργασία μεγάλης κλίμακας μεταξύ ειδικών στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Θα προσφέρει τεχνολογίες αιχμής για την ψηφιοποίηση των τεχνουργημάτων, την έρευνα σχετικά με έργα τέχνης και την τεκμηρίωση δεδομένων. Έτσι, θα επιτευχθεί σημαντική πρόοδος ως προς τη διατήρηση, τη συντήρηση και την αποκατάσταση της πολιτιστικής κληρονομιάς, οι οποίες θα αποκτήσουν και νέα ψηφιακή διάσταση. Αποσκοπεί να διευκολύνει την πρόσβαση σε προηγμένες τεχνολογίες και να άρει τα εμπόδια για τα μικρότερα και απομακρυσμένα ιδρύματα.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε η Ευρωπαία Επίτροπος για την Καινοτομία, την Έρευνα, τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και τη Νεολαία, κυρία Mariya Gabriel. Το έργο ανακοινώθηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2022 και στοχεύει στην παροχή τεχνολογιών αιχμής για την ψηφιοποίηση πολιτιστικών αντικειμένων, την έρευνα έργων τέχνης και την τεκμηρίωση δεδομένων, τα οποία θα προωθήσουν σημαντικά και θα προσθέσουν μια νέα ψηφιακή διάσταση στη τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και στην αποκατάστασή της.

Πρόσβαση σε δίκτυα

Προκειμένου να επιτευχθεί ένα τέτοιο πλάνο-μαμούθ, μέρος του έργου θα περιλαμβάνει την παροχή προς μικρά και απομακρυσμένα πολιτιστικά ιδρύματα πρόσβασης σε ευρυζωνικά δίκτυα, συνδέσεις υψηλής χωρητικότητας και κυρίως, ευκαιρίες χρηματοδότησης.

“Η ψηφιακή μετάβαση φέρνει προκλήσεις στα ιδρύματα πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά μπορεί επίσης να φέρει αμέτρητες ευκαιρίες. Έχουμε εξασφαλίσει €110 εκατ. στο πλαίσιο του Horizon Europe μέχρι το 2025, για να βοηθήσουμε τα μικρά και απομακρυσμένα ιδρύματα να αξιοποιήσουν αυτές τις ευκαιρίες και να διασφαλίσουν την προστασία και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς για τις μελλοντικές γενιές”, τόνισε η Επίτροπος.

Ρυθμοί ψηφιοποίησης

Σύμφωνα με την Επιτροπή, μόνο το 30% έως το 50% των πολιτιστικών συλλογών στην Ευρώπη έχουν ψηφιοποιηθεί, με τους αριθμούς να μειώνονται ακόμη περισσότερο σε ό,τι αφορά τις τρισδιάστατες αναπαραστάσεις μεγάλων δομών και τοπίων πολιτιστικής κληρονομιάς. Ωστόσο και από αυτά που έχουν διατηρηθεί ψηφιακά για τις μελλοντικές γενιές, τα περισσότερα έχουν γίνει με πρότυπα που δεν είναι ομοιόμορφα, ανιχνεύσιμα ή ασφαλή, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τους υλικούς και άυλους πολιτιστικούς θησαυρούς της Ευρώπης.

Προκειμένου να υποστηριχθεί η όλη πρωτοβουλία, το έργο European Collaborative Cloud for Cultural Heritage θα είναι σύμφωνο με τους κανόνες της Ε.Ε., ιδίως όσον αφορά τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

“Ενθαρρύνουμε τις χώρες της Ε.Ε. να ψηφιοποιήσουν όλα τα μνημεία και τους χώρους, που κινδυνεύουν να υποβαθμιστούν έως το 2030”, κατέληξε η κυρία Γκάμπριελ.

*πρώτη δημοσίευση: Sepe.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Η Ευρώπη της σιωπηρής πλειοψηφίας αποκτά ερείσματα

Athanase PapandropoulosΑπό: Athanase Papandropoulos

Η ενίσχυση των αποκαλουμένων ακροδεξιών πολιτικών σχηματισμών στις ευρωεκλογές, αποτυπώνουν βαθιές κοινωνικές ανατροπές που κανείς δεν θέλει να δει

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Πλατφόρμα ταλέντων για το ερευνητικό δυναμικό εγκαινιάζει η Ε.Ε.

Πλατφόρμα ταλέντων για το ερευνητικό δυναμικό εγκαινιάζει η Ε.Ε.

Την πλατφόρμα ταλέντων του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας - ERA Talent Platform, η οποία αποτελεί μια καινοτόμο λύση για ερευνητές, ερευνήτριες και ερευνητικά ιδρύματα, εγκαινιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Οικονομία

Ποιο μέλλον για την εξορυκτική βιομηχανία

Ποιο μέλλον για την εξορυκτική βιομηχανία

«Η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναγνωρίζει, ότι για μακρύ χρονικό διάστημα η υποστήριξη της Πολιτείας σε αυτό τον δυναμικό κλάδο δεν ήταν αντίστοιχη με τη δυνατότητά του κλάδου»

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron