Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Διεθνή

Με το ChatGPT το ψηφιακό έγκλημα θα γίνει πιο πειστικό

“Μπορεί το ChatGPT να αρχίσει να γράφει κακόβουλο λογισμικό; Ή μήπως μπορεί να πολεμήσει το κακόβουλο λογισμικό;” Σε αυτόν τον - εύλογο - προβληματισμό απαντά η εταιρεία κυβερνοασφάλειας ESET

Από: EBR - Δημοσίευση: Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2023

“Δεν ξέρουμε πόσο καλό είναι στις τεχνικές που εμποδίζουν ανιχνεύσεις (obfuscation). Ορισμένα από τα παραδείγματα αφορούν γλώσσες προγραμματισμού scripting, όπως η Python. Αλλά είδαμε το ChatGPT να "αντιστρέφει" το νόημα του αποσυναρμολογημένου κώδικα που συνδέεται με το IDA Pro - και αυτό έχει πολύ ενδιαφέρον”, εξηγούν οι ειδικοί.
“Δεν ξέρουμε πόσο καλό είναι στις τεχνικές που εμποδίζουν ανιχνεύσεις (obfuscation). Ορισμένα από τα παραδείγματα αφορούν γλώσσες προγραμματισμού scripting, όπως η Python. Αλλά είδαμε το ChatGPT να "αντιστρέφει" το νόημα του αποσυναρμολογημένου κώδικα που συνδέεται με το IDA Pro - και αυτό έχει πολύ ενδιαφέρον”, εξηγούν οι ειδικοί.

“Μπορεί το ChatGPT να αρχίσει να γράφει κακόβουλο λογισμικό; Ή μήπως μπορεί να πολεμήσει το κακόβουλο λογισμικό;” Σε αυτόν τον - εύλογο - προβληματισμό απαντά η εταιρεία κυβερνοασφάλειας ESET.

Όπως εξηγεί, η σύγχρονη τεχνολογία ρομπότ, το ChatGPT, είναι μια εντυπωσιακή εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης, που επιτρέπει τον διάλογο με τον χρήστη, καθώς μπορεί να δώσει αυτόματα απαντήσεις για νομικά θέματα, ερευνητικά έγγραφα, ιατρικά ζητήματα και πλήθος άλλων.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, η εταιρεία θέτει το ερώτημα αν το ChatGPT μπορεί, πέρα από αυτά, να βοηθήσει και προς την κατεύθυνση των εκατοντάδων χιλιάδων δειγμάτων κακόβουλου λογισμικού, που βλέπουμε και επεξεργαζόμαστε καθημερινά ή θα είναι απλώς μια απομίμηση “ανθρώπινου λόγου”, που θα μπορεί κανείς εύκολα να την εντοπίσει ως fake.

Οι αναλυτές βλέπουν τρεις πιθανούς τομείς υιοθέτησης και χρήσης κακόβουλων προγραμμάτων. Αφενός με το ChatGPT οι απάτες phishing θα γίνουν ακόμα πιο πειστικές. Αφετέρου οι διαπραγματεύσεις για λύτρα θα αυτοματοποιηθούν. Και τέλος, οι τηλεφωνικές απάτες θα γίνουν ακόμα πιο πειστικές.

“Σε μια μονομαχία μηχανής εναντίον μηχανής, το ChatGPT φαίνεται υπερβολικά “καλό” για να μη θεωρηθεί σοβαρός υποψήφιος, που θα μπορεί να μπλοκάρει τα αντίπαλα μηχανήματα. Καθώς τόσο οι κακόβουλοι δράστες, όσο και εκείνοι που τους πολεμούν, χρησιμοποιούν τα πιο σύγχρονα μοντέλα μηχανικής μάθησης (ML), ήταν ζήτημα χρόνου ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαινε”, αναφέρει η εταιρεία.

Όμως, όπως σχολιάζει η εταιρεία, για να φτιάξεις έναν καλό μηχανισμό άμυνας κατά του κακόβουλου λογισμικού, δεν αρκεί μόνο η χρήση κάποιου ρομπότ: “Πάντα χρειάζεται η ανθρώπινη παρέμβαση: το διαπιστώσαμε αυτό πριν από πολλά χρόνια, προς απογοήτευση των προμηθευτών λύσεων που χρησιμοποιούν μόνο μηχανική μάθηση (ML-only) - και επιμένουν να θολώνουν τα νερά αναφέροντας τα προϊόντα τους ως προϊόντα που κάνουν χρήση τεχνητής νοημοσύνης (artificial intelligence - AI)”.

Τα μοντέλα ML

“Αν και τα μοντέλα ML χρησιμοποιούνται τόσο για μια πρόχειρη ταξινόμηση. όσο και για μια πιο σύνθετη ανάλυση, απέχουν πολύ από το να χαρακτηριστούν ως “το μαγικό κουμπί που θα εξοντώνει κακόβουλα λογισμικά”. Το κακόβουλο λογισμικό δεν είναι και τόσο απλό”, τονίζουν οι αναλυτές της εταιρείας.

“Πόσο καλό θα είναι το κακόβουλο λογισμικό που θα δημιουργηθεί από το ChatGPT, εάν βέβαια είναι κάτι τέτοιο δυνατό;” ρώτησε η ΕSET τους ειδικούς της. Σύμφωνα με την απάντησή τους, απέχουμε πολύ από το στάδιο που θα υπάρξει “κακόβουλο λογισμικό που παράγεται πλήρως από τεχνητή νοημοσύνη”, αν και το ChatGPT είναι αρκετά καλό στην υπόδειξη κώδικα, στη δημιουργία παραδειγμάτων και αποσπασμάτων κώδικα, στην αποσφαλμάτωση και βελτιστοποίηση κώδικα, ακόμη και στην αυτοματοποίηση της τεκμηρίωσης.

Τι γίνεται όμως με τις πιο προηγμένες λειτουργίες; “Δεν ξέρουμε πόσο καλό είναι στις τεχνικές που εμποδίζουν ανιχνεύσεις (obfuscation). Ορισμένα από τα παραδείγματα αφορούν γλώσσες προγραμματισμού scripting, όπως η Python. Αλλά είδαμε το ChatGPT να "αντιστρέφει" το νόημα του αποσυναρμολογημένου κώδικα που συνδέεται με το IDA Pro - και αυτό έχει πολύ ενδιαφέρον”, εξηγούν οι ειδικοί.

*πρώτη δημοσίευση: Sepe.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Εκλογικά Συμπεράσματα

Από: EBR

«Παντοδύναμη κυβέρνηση ή συνετή και δημιουργική διακυβέρνηση»;

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Τους πρώτους κανόνες στον κόσμο για την Τεχνητή Νοημοσύνη εισάγει η Ε.Ε.

Τους πρώτους κανόνες στον κόσμο για την Τεχνητή Νοημοσύνη εισάγει η Ε.Ε.

Η Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών (IMCO) και η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) ενέκριναν σχέδιο διαπραγματευτικής εντολής για τους πρώτους κανόνες για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Οικονομία

Βελτίωση του κλίματος στην ελληνική αγορά Πληροφορικής τον Μάιο

Βελτίωση του κλίματος στην ελληνική αγορά Πληροφορικής τον Μάιο

Σημαντική ενίσχυση σημείωσε ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού τον Μάιο στην Ελλάδα

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2023. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron