Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Οικονομία

Πιερρακάκης: «Πρέπει να ξανασκεφτούμε τον εμπλουτισμό δεξιοτήτων των πολιτών»

«Αυτή την στιγμή αρχίζουμε και ξανασκεφτόμαστε τον τρόπο με τον οποίο διενεργείται το Upskilling και το Reskilling, δηλαδή ο εμπλουτισμός δεξιοτήτων σε κάθε πτυχή της ζωής μας»

Από: EBR - Δημοσίευση: Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2023

Το ερώτημα όπως είπε είναι «πώς να καταφέρουμε τα επόμενα χρόνια να εκπαιδεύσουμε με στοχευμένα προγράμματα δεξιοτήτων μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού με τρόπο ο οποίος θα αναγνωρίζει τις ανάγκες και τα θέλω του. Νομίζω είναι εφικτό, θα είναι ένα από τα πεδία της αξιολόγησής μας».
Το ερώτημα όπως είπε είναι «πώς να καταφέρουμε τα επόμενα χρόνια να εκπαιδεύσουμε με στοχευμένα προγράμματα δεξιοτήτων μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού με τρόπο ο οποίος θα αναγνωρίζει τις ανάγκες και τα θέλω του. Νομίζω είναι εφικτό, θα είναι ένα από τα πεδία της αξιολόγησής μας».

«Αυτή την στιγμή αρχίζουμε και ξανασκεφτόμαστε τον τρόπο με τον οποίο διενεργείται το Upskilling και το Reskilling, δηλαδή ο εμπλουτισμός δεξιοτήτων σε κάθε πτυχή της ζωής μας».

Τα παραπάνω τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, στην ημερίδα «Upskilling & Reskilling» που διοργανώνει η Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών (Ε.ΕΝ.Ε.).

«Η ταχύτητα των πραγμάτων πλέον αυξάνεται διαρκώς και μπορεί αυτό κανείς να το σταθμίσει σε σχέση π.χ. σε τεχνικά επαγγέλματα όπως την πληροφορική. Κι αυτό γίνεται λόγω των μεγάλων τεχνολογικών αλλαγών όπως με το chat gpt», ανέφερε ο υπουργός.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης συμπλήρωσε ότι στο θέμα του Upskilling και το Reskilling παίζει ρόλο και η αύξηση του προσδόκιμου ζωής.

«Αν κανείς κάνει μια προβολή στο μέλλον τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα έχουν όλες τις προϋποθέσεις άνω του 50% πιθανότητες να περάσουν τα 100 χρόνια. Στην πραγματικότητα τα παιδιά αυτά θα έχουν πάνω από μια καριέρα στην ζωή τους, θα πρέπει διαρκώς να επαναεμπλουτίζουν τις δεξιότητές τους και αυτό συνεπάγεται ότι τα εκπαιδευτικά συστήματα να τους δώσουν κάποιες πάγιες δεξιότητες στην αρχή και στην πορεία διαρκώς να εμπλουτίζουν τις δεξιότητές τους κατά τη διάρκεια του χρόνου, του βίου τους. Για αυτό και πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας στο θέμα το οποίο αφορά το Upskilling και το Reskilling», επεσήμανε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρχουν στοχευμένα προγράμματα στον γενικό πληθυσμό, «οφείλουμε να δώσουμε τα εργαλεία σε εκείνους που σήμερα δεν τα έχουν για να μπορέσουν να κάνουν κάτι απλό όπως μια εξουσιοδότηση, άυλη συνταγογράφηση κ.α.», αλλά και και σε στοχευμένες ομάδες όπως στα στελέχη του Δημοσίου «και να τους δώσουμε νέες πιστοποιημένες δεξιότητες για το πώς θα μπορέσουν να χειριστούν όλες αυτές τις τεχνολογίες οι οποίες διαρκώς επιταχύνονται».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός «πέρα απ’ τα προφανή πρέπει να σκεφτούμε κι ευφάνταστα. Μια σκέψη που πολύ σύντομα θα έχουμε ένα στοχευμένο έργο μέσα από το ταμείο Ανάκαμψης έχει να κάνει με την στρατιωτική θητεία. Είναι μια ενδιαφέρουσα ιδέα να μπορέσουμε κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας πέρα από τα αμιγώς στρατιωτικά θέματα να προσφέρουμε και πιστοποιημένες δεξιότητες στους στρατεύσιμους».

Ακόμα, ο Κυριάκος Πιερρακάκης πρόσθεσε ότι «σε γενικές γραμμές αυτό που απαιτείται είναι μια γενικότερη αλλαγή κουλτούρας». Το ερώτημα όπως είπε είναι «πώς να καταφέρουμε τα επόμενα χρόνια να εκπαιδεύσουμε με στοχευμένα προγράμματα δεξιοτήτων μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού με τρόπο ο οποίος θα αναγνωρίζει τις ανάγκες και τα θέλω του. Νομίζω είναι εφικτό, θα είναι ένα από τα πεδία της αξιολόγησής μας».

*πρώτη δημοσίευση: Lykavitos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Δεν νομιμοποιώ την εισβολή

Από: EBR

Γνωστοί και φίλοι με ρωτούν με αγωνία, που καλλιέργησαν οι δικοί μας πολιτικοί και τα ΜΜΕ, πώς βλέπω τα αποτελέσματα των «εκλογών» στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Ευρώπη

Η Ευρώπη δρομολογεί την πρωτοβουλία COMPASS - AI για την τεχνητή νοημοσύνη στην υγεία

Η Ευρώπη δρομολογεί την πρωτοβουλία COMPASS - AI για την τεχνητή νοημοσύνη στην υγεία

Ένα νέο κεφάλαιο στην ψηφιακή καινοτομία και τη μεταρρύθμιση των υπηρεσιών υγείας ανοίγει η Ευρώπη, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εγκαινιάζει την COMPASS-AI

Οικονομία

Ζητούνται $2 τρισ. ετησίως για την ανάπτυξη της ΑΙ έως το 2030

Ζητούνται $2 τρισ. ετησίως για την ανάπτυξη της ΑΙ έως το 2030

Έκθεση της Bain & Company αποκαλύπτει χρηματοδοτικό έλλειμμα $800 δισ. για την κάλυψη της υπολογιστικής ζήτησης που δημιουργεί η ΑΙ.

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2025. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron