Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Οικονομία

$3,25 τρισ. θα δαπανήσει ο πλανήτης για τεχνολογία το 2023

Θετικό πρόσημο, αν και κατά πολύ υποδεέστερο έναντι των αρχικών προβλέψεων, θα επιτύχει και το 2023 η παγκόσμια αγορά τεχνολογίας

Από: EBR - Δημοσίευση: Δευτέρα, 24 Απριλίου 2023

Επιπλέον, οι προβλέψεις έχουν μειωθεί και για τις επενδύσεις υποδομής, ενώ οι τομείς του cloud και της παροχής υπηρεσιών παραμένουν πιο ανθεκτικοί συνολικά. “H ζήτηση των επιχειρήσεων για υποδομές και υπηρεσίες cloud, με στόχο τον ψηφιακό μετασχηματισμό, παραμένει ισχυρή, παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες.
Επιπλέον, οι προβλέψεις έχουν μειωθεί και για τις επενδύσεις υποδομής, ενώ οι τομείς του cloud και της παροχής υπηρεσιών παραμένουν πιο ανθεκτικοί συνολικά. “H ζήτηση των επιχειρήσεων για υποδομές και υπηρεσίες cloud, με στόχο τον ψηφιακό μετασχηματισμό, παραμένει ισχυρή, παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες.

Οι δαπάνες για τεχνολογία σε όλο τον πλανήτη αναμένεται να κινηθούν στα επίπεδα των $3,24 τρισ.

Η εκτίμηση αυτή, που ανήκει στην εταιρεία ερευνών IDC, μεταφράζεται σε άνοδο της αξίας της αγοράς τεχνολογίας κατά 4,4% το 2023, που συνιστά έναν καλό ρυθμό ανάπτυξης, δεδομένης της γενικής οικονομικής αβεβαιότητας.

Ωστόσο, πρόκειται για επίδοση κατά πολύ υποδεέστερη έναντι της αρχικής εκτίμησης της IDC, η οποία για πέμπτο συνεχόμενο μήνα αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις της για τις παγκόσμιες δαπάνες πληροφορικής το 2023, καθώς οι επενδύσεις στην τεχνολογία συνεχίζουν να τελούν υπό τη σκιά μιας αποδυναμωμένης οικονομίας.

Στη νέα της πρόβλεψη για την πορεία των δαπανών παγκοσμίως, η IDC προβλέπει συνολική ανάπτυξη φέτος (σε σταθερό νόμισμα), ελαφρώς χαμηλότερο από το 4,5% στην πρόβλεψη του προηγούμενου μήνα. Επίσης, η νέα εκτίμηση έχει μεγάλη απόκλιση από την πρόβλεψη του περασμένου Οκτωβρίου για ρυθμό ανάπτυξης 6%.

“Από το 4ο τρίμηνο του περασμένου έτους, έχουμε δει σαφείς και μετρήσιμες ενδείξεις μιας ήπιας υποχώρησης σε ορισμένους τομείς των δαπανών ΙΤ. Οι δαπάνες τεχνολογίας παραμένουν ανθεκτικές σε σύγκριση με τις ιστορικές οικονομικές πτώσεις και άλλους τύπους επιχειρηματικών επενδύσεων. Ωστόσο τα αυξανόμενα επιτόκια επηρεάζουν πλέον τις κεφαλαιουχικές δαπάνες”, εξηγεί η IDC σε ανάλυση της, την οποία επεξεργάστηκε ο ΣΕΠΕ.

Πίεση στα νοικοκυριά

Ο αντίκτυπος της οικονομικής κρίσης είναι πιο εμφανής στις καταναλωτικές αγορές. Οι δαπάνες των καταναλωτών για τεχνολογία αναμένεται να υποχωρήσουν φέτος κατά 2%. Μάλιστα, εφόσον επιβεβαιωθεί αυτή η πρόβλεψη, αυτή θα είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μείωσης των καταναλωτικών δαπανών τεχνολογίας. Αυτό συνιστά μια τεράστια αλλαγή από τις επιδόσεις του 2021, όταν οι καταναλωτικές δαπάνες για την τεχνολογία είχαν αυξηθεί κατά 18%.

Αντέχει το cloud

Μετά από το “ψαλίδισμα” των προβλέψεων για τις πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών πριν από έναν μήνα, πλέον περιορίζονται και οι προσδοκίες για ορισμένες πρόσθετες κατηγορίες προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των διακομιστών, των φορητών συσκευών και των περιφερειακών.

Επιπλέον, οι προβλέψεις έχουν μειωθεί και για τις επενδύσεις υποδομής, ενώ οι τομείς του cloud και της παροχής υπηρεσιών παραμένουν πιο ανθεκτικοί συνολικά. “H ζήτηση των επιχειρήσεων για υποδομές και υπηρεσίες cloud, με στόχο τον ψηφιακό μετασχηματισμό, παραμένει ισχυρή, παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες. Η ισχυρή ζήτηση για υπηρεσίες cloud συνεχίζει να οδηγεί την ανάπτυξη του κλάδου, παρά τις πληθωριστικές πιέσεις. Ωστόσο, οι δαπάνες εκτός cloud αναμένεται να μειωθούν”, διευκρινίζει η IDC.

Πάντως, ακόμη και οι πιο ακμαίοι κλάδοι της τεχνολογίας, όπως οι δαπάνες για υποδομές cloud, το λογισμικό και οι υπηρεσίες τεχνολογίας, αναπτύσσονται πιο αργά απ’ ό,τι πριν από ένα χρόνο. “Ωστόσο, συνεχίζουν να αντιπροσωπεύουν μεγαλύτερο μερίδιο των συνολικών δαπανών πληροφορικής και ενισχύουν τη γενική αίσθηση ανθεκτικότητας, που εξακολουθεί να απολαμβάνει ο κλάδος”, καταλήγει η IDC.

*πρώτη δημοσίευση: www.sepe.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Μόνo το βαθύ κράτος μπορεί να νικήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Από: EBR

Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης στην αρχή της σύντομης προεκλογικής εκστρατείας του είχε δηλώσει ότι "μπορεί να νικήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη’’

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Επικαιροποίηση της νομοθεσίας για τη διανοητική ιδιοκτησία

Επικαιροποίηση της νομοθεσίας για τη διανοητική ιδιοκτησία

Στην επικαιροποίηση της νομοθεσίας για τη διανοητική ιδιοκτησία, η οποία μετρά πλέον 20 χρόνια ύπαρξης, ώστε να προσαρμοστεί στην ψηφιακή εποχή, προχωρά η Ευρωπαϊκή Ένωση

Οικονομία

Alpha Bank: Πώς επηρεάζει η βραχυχρόνια μίσθωση την αγορά κατοικίας

Alpha Bank: Πώς επηρεάζει η βραχυχρόνια μίσθωση την αγορά κατοικίας

Η αγορά ακινήτων στη χώρα μας συνεχίζει να ανακάμπτει, με τις τιμές των οικιστικών ακινήτων να καταγράφουν αύξηση σταθερά από το πρώτο τρίμηνο του 2018

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2023. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron