Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Οικονομία

H Ευρώπη συνεχίζει να υστερεί στο 5G: στο 73% η κάλυψη

Υστέρηση στη διείσδυση της τεχνολογίας 5G έναντι διεθνών ανταγωνιστών, όπως οι ΗΠΑ, η Νότιος Κορέα, η Ιαπωνία και Κίνα, εξακολουθεί να καταγράφει η Ευρώπη

Από: EBR - Δημοσίευση: Παρασκευή, 5 Μαΐου 2023

Η Ευρώπη, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΤΝΟ (European Telecommunications Network Operator’s Association), όχι μόνο βρίσκεται μακριά από τον διεθνή ανταγωνισμό στο 5G, αλλά κινδυνεύει να μην επιτύχει τους στόχους.
Η Ευρώπη, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΤΝΟ (European Telecommunications Network Operator’s Association), όχι μόνο βρίσκεται μακριά από τον διεθνή ανταγωνισμό στο 5G, αλλά κινδυνεύει να μην επιτύχει τους στόχους.

της Νατάσας Φραγκούλη

Υστέρηση στη διείσδυση της τεχνολογίας 5G έναντι διεθνών ανταγωνιστών, όπως οι ΗΠΑ, η Νότιος Κορέα, η Ιαπωνία και Κίνα, εξακολουθεί να καταγράφει η Ευρώπη. Η πληθυσμιακή κάλυψη του 5G στη Γηραιά Ήπειρο έφτασε το 73% το 2022, από 62% το 2021.

Ωστόσο, αυτή η επίδοση υπολείπεται παγκόσμιων αγορών με την αντίστοιχη πληθυσμιακή κάλυψη του 5G στις ΗΠΑ να πλησιάζει το 96%, το 95% στη Νότια Κορέα, το 90% στην Ιαπωνία και το 86% στην Κίνα.

Η Ευρώπη, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΤΝΟ (European Telecommunications Network Operator’s Association), όχι μόνο βρίσκεται μακριά από τον διεθνή ανταγωνισμό στο 5G, αλλά κινδυνεύει να μην επιτύχει τους στόχους, που έχει θέσει για τη νέα τεχνολογία κινητών επικοινωνιών - σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “Ψηφιακή Δεκαετία” για την πλήρη πληθυσμιακή κάλυψη όλων των κατοικημένων περιοχών με 5G έως το 2030, στόχο που πολλοί πλέον αμφισβητούν.

Θυμίζουμε ότι τα πρώτα δίκτυα 5G στην Ευρώπη λανσαρίστηκαν το 2019 και πλέον υπάρχουν 105 δημόσια, λειτουργικά δίκτυα 5G στην Ευρώπη από τον Σεπτέμβριο του 2022, σε σύγκριση με 93 το 2021.

Υστέρηση και στο FTTH

Πέραν του 5G, η Ευρώπη κινδυνεύει να μην επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει και για την κάλυψη με τηλεπικοινωνιακά δίκτυα νέας γενιάς και δη Fiber to the Home (FTTH). Η πληθυσμιακή κάλυψη του FTTH έφτασε το 55,6% στην Ευρώπη το 2022, από 50% το 2021.

Με βάση τη μέχρι σήμερα πρόοδο, η κάλυψη του FTTH αναμένεται να φτάσει περίπου το 90% έως το 2030 και, ως εκ τούτου, κινδυνεύει να υπολείπεται του στόχου της ψηφιακής δεκαετίας της Ε.Ε. στα “gigabit”, που προβλέπουν πλήρη κάλυψη έως τότε.

Τα στοιχεία της ΕΤΝΟ δείχνουν ότι και στην ανάπτυξη του FTTH, η Ευρώπη βρίσκεται πίσω από τον διεθνή ανταγωνισμό, εξαιρουμένων των ΗΠΑ, που υπολείπονται της Ευρώπης με κάλυψη μόλις 43,9%. Η Κίνα έχει, παγκοσμίως, την καλύτερη επίδοση με κάλυψη 97% στο FTTH, με την Ιαπωνία να ακολουθεί με 80,4% και τη Νότιο Κορέα να βρίσκεται στο 57,4%.

Tα Gigabit σχέδια της Ε.Ε.

Προκειμένου η Ε.Ε. να παραμείνει ανταγωνιστική στην ψηφιακή εποχή, οι υποδομές είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητες. Γι’ αυτό, άλλωστε, η Ένωση έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για τις υποδομές συνδεσιμότητας έως το 2030.

Συγκεκριμένα, η Ε.Ε. προσδοκά μέχρι το 2030 όλοι οι πολίτες των κρατών - μελών να έχουν τη δυνατότητα απόκτησης μίας ενσύρματης ευρυζωνικής σύνδεσης με ταχύτητα λήψης δεδομένων της τάξεως του 1 Gbps. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι το σύνολο των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει σύνδεση οπτικής ίνας μέχρι το κτίριο/σπίτι (FTTB/H). Ταυτόχρονα, η Ε.Ε. ζητά να υπάρχει 5G κάλυψη κυριολεκτικά παντού.

Προκειμένου να επιταχύνει τον βηματισμό της, η Ε.Ε. παρουσίασε πριν από περίπου 3 μήνες σειρά δράσεων, με στόχο να καταστεί η συνδεσιμότητα Gigabit διαθέσιμη σε όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Ε.Ε. έως το 2030.

Μεταξύ άλλων, η Ε.Ε. έχει εγκρίνει νέο Κανονισμό για να καταστεί δυνατή η ταχύτερη, φθηνότερη και αποτελεσματικότερη ανάπτυξη των δικτύων Gigabit σε ολόκληρη την Ε.Ε.

*πρώτη δημοσίευση: Sepe.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Το κράτος του διχασμού

Από: EBR

Αν υπάρχει ενα κράτος στον κόσμο που με την ύπαρξή του και μόνο εκφράζει τον πολιτικό διχασμό, είναι σήμερα το Ιράν

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Ο ρόλος της βιομηχανίας αδρανών υλικών στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρώπης

Ο ρόλος της βιομηχανίας αδρανών υλικών στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρώπης

Καθώς η ΕΕ προετοιμάζεται για τις επικείμενες κοινοβουλευτικές εκλογές και την επακόλουθη σύσταση νέας Επιτροπής το φθινόπωρο, ο κλάδος των αδρανών υλικών βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή

Οικονομία

Ιωάννης Γιώτης: Ελπίδα για την Ελλάδα η βιομηχανία επώνυμων τροφίμων

Ιωάννης Γιώτης: Ελπίδα για την Ελλάδα η βιομηχανία επώνυμων τροφίμων

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων ξεκαθαρίζει τι πραγματικά συμβαίνει στην ελληνική αγορά και ποιός ο ρόλος ενός κλάδου που απασχολεί 360000 εργαζόμενους

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron