Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ανάλυση

Η τεχνητή νοημοσύνη στο λιανικό εμπόριο ειδών παντοπωλείου

Σε ψηφιακούς ρυθμούς κινείται η παγκόσμια αγορά του οργανωμένου λιανικού εμπορίου ειδών παντοπωλείου

Από: EBR - Δημοσίευση: Τετάρτη, 10 Μαΐου 2023

Οι έξι μεγαλύτεροι ανταγωνιστές στην Ελλάδα είχαν κύκλο εργασιών περίπου €8,46 δισ. αθροιστικά για το 2021, ποσό αυξημένο κατά 61% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο κύκλο εργασιών τους για το 2017.
Οι έξι μεγαλύτεροι ανταγωνιστές στην Ελλάδα είχαν κύκλο εργασιών περίπου €8,46 δισ. αθροιστικά για το 2021, ποσό αυξημένο κατά 61% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο κύκλο εργασιών τους για το 2017.

Μια από τις κυρίαρχες τάσεις, παγκοσμίως, στις επιχειρήσεις του οργανωμένου λιανικού εμπορίου ειδών παντοπωλείου είναι η εισχώρηση της εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, όπως το metaverse.

Άλλες κυρίαρχες τάσεις στη συγκεκριμένη αγορά είναι η υιοθέτηση λύσεων τεχνητής νοημοσύνης, η αυτόνομη παράδοση των προϊόντων, οι συνεργασίες και τα οικοσυστήματα μεταξύ των επιχειρήσεων, καθώς και ο σχεδιασμός της εφοδιαστικής αλυσίδας επόμενης γενιάς.

Οι σημαντικές προκλήσεις και οι επικρατέστερες τάσεις για την αγορά του οργανωμένου λιανικού εμπορίου σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο παρουσιάζονται στην πρόσφατη έρευνα της KPMG.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την έρευνα, οι επικρατέστερες τάσεις είναι η επέκταση της φυσικής παρουσίας των μεγάλων ανταγωνιστών μέσω εξαγορών τοπικών αλυσίδων με μικρά καταστήματα, η επιστροφή των καταναλωτών στην αγορά προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, η εστίαση και η επένδυση σε πρωτοβουλίες ESG, καθώς και η προτίμηση των καταναλωτών στην εξαιρετικά γρήγορη παράδοση συγκεκριμένου εύρους προϊόντων μέσω του Quick commerce.

“Η υιοθέτηση σύγχρονων τεχνολογιών τόσο στις δραστηριότητες που αφορούν τη λειτουργία των επιχειρήσεων στο κομμάτι της εφοδιαστικής αλυσίδας, τις διαδικασίες back office, όσο και στην άμεση επαφή με τους καταναλωτές κατά τη διαδικασία των αγορών, θα προσφέρουν σημαντικά οφέλη και στις δύο πλευρές και θα συμβάλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου”, αναφέρει η μελέτη.

Η εικόνα της αγοράς

Σύμφωνα με την έρευνα της KPMG στην Ελλάδα, “The future of Retail: A deep dive into grocery Retail in Greece”, ο αριθμός των καταστημάτων οργανωμένου λιανικού εμπορίου ειδών παντοπωλείου στην Ελλάδα έχει διαμορφωθεί στα 2.700, τα οποία ανήκουν σε 53 αλυσίδες.

Οι έξι μεγαλύτεροι ανταγωνιστές στην Ελλάδα είχαν κύκλο εργασιών περίπου €8,46 δισ. αθροιστικά για το 2021, ποσό αυξημένο κατά 61% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο κύκλο εργασιών τους για το 2017.

Παρά τις αναταραχές στην παγκόσμια οικονομία, την τελευταία 5ετια το οργανωμένο λιανικό εμπόριο ειδών παντοπωλείου στην Ελλάδα σημείωσε μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης κύκλου εργασιών ίσο με 7,1%, ποσοστό αντίστοιχο με το σύνολο του λιανικού εμπορίου.

Την ίδια περίοδο, το περιθώριο μεικτού κέρδους του οργανωμένου λιανικού εμπορίου ειδών παντοπωλείου στην Ελλάδα παρουσιάζει ανάπτυξη με μέσο ετήσιο ρυθμό ίσο με 3%.

Ο λόγος των χρεών σε σχέση με την κερδοφορία (Net debt/EBITDA) παρουσιάζει μείωση, φτάνοντας στο 3,9 για το 2021, γεγονός που υποδεικνύει ότι οι επιχειρήσεις καταφέρνουν και βελτιώνουν την κερδοφορία τους τα τελευταία χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Όταν η αριστερά πριμοδοτεί την ακροδεξιά

Από: EBR

Αντισυνταγματικές κρίθηκαν από το σύνολο σχεδόν της αντιπολίτευσης οι ρυθμίσεις, που προώθησε για ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση, με σκοπό την αντιμετώπιση της αθρόας εισόδου από την ανατολική Λιβύη παράνομων μεταναστών

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοινώνει νέα δέσμη συμφωνιών ύψους 2,3 δισ. ευρώ στη Διάσκεψη για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας 2025

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοινώνει νέα δέσμη συμφωνιών ύψους 2,3 δισ. ευρώ στη Διάσκεψη για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας 2025

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρουσίασε σήμερα μια νέα δέσμη συμφωνιών με διεθνή και διμερή δημόσια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ύψους 2,3 δισ. ευρώ

Οικονομία

Η Alpha Bank στηρίζει την ελληνική επιχειρηματικότητα με εξειδικευμένα workshops

Η Alpha Bank στηρίζει την ελληνική επιχειρηματικότητα με εξειδικευμένα workshops

Πάνω από 300 επιχειρηματίες από όλη τη χώρα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το πρώτο εξάμηνο του 2025 τα workshops της Τράπεζας για την αξιοποίηση εργαλείων χρηματοδότησης, ενώ η Τράπεζα συνεχίζει να στηρίζει τη γυναικεία επιχειρηματικότητα με τα σεμινάρια Alpha Females for Venture Garden

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2025. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron