Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ανάλυση

Η τεχνητή νοημοσύνη στο λιανικό εμπόριο ειδών παντοπωλείου

Σε ψηφιακούς ρυθμούς κινείται η παγκόσμια αγορά του οργανωμένου λιανικού εμπορίου ειδών παντοπωλείου

Από: EBR - Δημοσίευση: Τετάρτη, 10 Μαΐου 2023

Οι έξι μεγαλύτεροι ανταγωνιστές στην Ελλάδα είχαν κύκλο εργασιών περίπου €8,46 δισ. αθροιστικά για το 2021, ποσό αυξημένο κατά 61% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο κύκλο εργασιών τους για το 2017.
Οι έξι μεγαλύτεροι ανταγωνιστές στην Ελλάδα είχαν κύκλο εργασιών περίπου €8,46 δισ. αθροιστικά για το 2021, ποσό αυξημένο κατά 61% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο κύκλο εργασιών τους για το 2017.

Μια από τις κυρίαρχες τάσεις, παγκοσμίως, στις επιχειρήσεις του οργανωμένου λιανικού εμπορίου ειδών παντοπωλείου είναι η εισχώρηση της εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, όπως το metaverse.

Άλλες κυρίαρχες τάσεις στη συγκεκριμένη αγορά είναι η υιοθέτηση λύσεων τεχνητής νοημοσύνης, η αυτόνομη παράδοση των προϊόντων, οι συνεργασίες και τα οικοσυστήματα μεταξύ των επιχειρήσεων, καθώς και ο σχεδιασμός της εφοδιαστικής αλυσίδας επόμενης γενιάς.

Οι σημαντικές προκλήσεις και οι επικρατέστερες τάσεις για την αγορά του οργανωμένου λιανικού εμπορίου σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο παρουσιάζονται στην πρόσφατη έρευνα της KPMG.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την έρευνα, οι επικρατέστερες τάσεις είναι η επέκταση της φυσικής παρουσίας των μεγάλων ανταγωνιστών μέσω εξαγορών τοπικών αλυσίδων με μικρά καταστήματα, η επιστροφή των καταναλωτών στην αγορά προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, η εστίαση και η επένδυση σε πρωτοβουλίες ESG, καθώς και η προτίμηση των καταναλωτών στην εξαιρετικά γρήγορη παράδοση συγκεκριμένου εύρους προϊόντων μέσω του Quick commerce.

“Η υιοθέτηση σύγχρονων τεχνολογιών τόσο στις δραστηριότητες που αφορούν τη λειτουργία των επιχειρήσεων στο κομμάτι της εφοδιαστικής αλυσίδας, τις διαδικασίες back office, όσο και στην άμεση επαφή με τους καταναλωτές κατά τη διαδικασία των αγορών, θα προσφέρουν σημαντικά οφέλη και στις δύο πλευρές και θα συμβάλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου”, αναφέρει η μελέτη.

Η εικόνα της αγοράς

Σύμφωνα με την έρευνα της KPMG στην Ελλάδα, “The future of Retail: A deep dive into grocery Retail in Greece”, ο αριθμός των καταστημάτων οργανωμένου λιανικού εμπορίου ειδών παντοπωλείου στην Ελλάδα έχει διαμορφωθεί στα 2.700, τα οποία ανήκουν σε 53 αλυσίδες.

Οι έξι μεγαλύτεροι ανταγωνιστές στην Ελλάδα είχαν κύκλο εργασιών περίπου €8,46 δισ. αθροιστικά για το 2021, ποσό αυξημένο κατά 61% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο κύκλο εργασιών τους για το 2017.

Παρά τις αναταραχές στην παγκόσμια οικονομία, την τελευταία 5ετια το οργανωμένο λιανικό εμπόριο ειδών παντοπωλείου στην Ελλάδα σημείωσε μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης κύκλου εργασιών ίσο με 7,1%, ποσοστό αντίστοιχο με το σύνολο του λιανικού εμπορίου.

Την ίδια περίοδο, το περιθώριο μεικτού κέρδους του οργανωμένου λιανικού εμπορίου ειδών παντοπωλείου στην Ελλάδα παρουσιάζει ανάπτυξη με μέσο ετήσιο ρυθμό ίσο με 3%.

Ο λόγος των χρεών σε σχέση με την κερδοφορία (Net debt/EBITDA) παρουσιάζει μείωση, φτάνοντας στο 3,9 για το 2021, γεγονός που υποδεικνύει ότι οι επιχειρήσεις καταφέρνουν και βελτιώνουν την κερδοφορία τους τα τελευταία χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Τι μας έκανες, Μάργκαρετ

Από: EBR

Κάθε φορά που ένα νέο κύμα καύσωνα πέφτει επάνω στα κεφάλια μας και λογής περιβαλλοντολόγοι και "ειδικοί" για το κλίμα μας βοβαρδίζουν με προειδοποιήσεις επερχόμενων καταστροφών, σκέφτομαι το κακό που μας έκανε η Μάργκαρετ Θάτσερ

Ευρώπη

Η Ευρώπη χάνει ... την μπάλα της τεχνητής νοημοσύνης

Η Ευρώπη χάνει ... την μπάλα της τεχνητής νοημοσύνης

Πίσω από τα καραγκιοζιλίκια του Ντόναλντ Τραμπ υπάρχουν και πραγματικότητες που δεν προκαλούν καθόλου … γέλιο

Οικονομία

Εκατομμυριούχοι στα χαρτιά: Η παγίδα της ελληνικής περιουσίας

Εκατομμυριούχοι στα χαρτιά: Η παγίδα της ελληνικής περιουσίας

Η χώρα καταγράφει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά σε ό,τι αφορά την κατοχή αμοιβαίων, μετοχών και ομολόγων, σύμφωνα με την Global Wealth Report 2026 της UBS. Η μεγάλη ανισότητα στον πλούτο και οι κρίσιμες συγκρίσεις.

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2026. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron