Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Γνώμη

Τι σημαίνει ο όρος προοδευτικός;

Η μητέρα των μετρήσεων πλησιάζει. Και δεν είναι άλλη από την ίδια την κάλπη, που θα επιβεβαιώσει ή θα διαψεύσει τις δημοσκοπήσεις

Από: EBR - Δημοσίευση: Δευτέρα, 15 Μαΐου 2023

Με κωδικοποιημένα συνθήματα επιχειρούν τις τελευταίες ημέρες οι πολιτικοί αρχηγοί να πείσουν μια σημαντική μερίδα αναποφάσιστων, για να γείρουν την πλάστιγγα προς την δική τους πλευρά.
Με κωδικοποιημένα συνθήματα επιχειρούν τις τελευταίες ημέρες οι πολιτικοί αρχηγοί να πείσουν μια σημαντική μερίδα αναποφάσιστων, για να γείρουν την πλάστιγγα προς την δική τους πλευρά.

του Τάσου Παπαδόπουλου

Η μητέρα των μετρήσεων πλησιάζει. Και δεν είναι άλλη από την ίδια την κάλπη, που θα επιβεβαιώσει ή θα διαψεύσει τις δημοσκοπήσεις. Έτσι κάθε κατεργάρης θα μπει στον πάγκο του. Που σημαίνει ότι εκ του αποτελέσματος θα κριθούν οι αμφισβητίες, αλλά και οι δημοσκόποι.

Με κωδικοποιημένα συνθήματα επιχειρούν τις τελευταίες ημέρες οι πολιτικοί αρχηγοί να πείσουν μια σημαντική μερίδα αναποφάσιστων, για να γείρουν την πλάστιγγα προς την δική τους πλευρά.

Όλα δείχνουν ότι η ΝΔ ποντάρει στην σταθερότητα και παρουσιάζει το έργο της ζητώντας αυτοδυναμία, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει με το σύνθημα δικαιοσύνη και ρίχνει τα δίχτυα του στο ΠΑΣΟΚ με ένδεκα προτάσεις προοδευτικής συνεργασίας.

Ο Ανδρουλάκης από την πλευρά του αναζητά σανίδα σωτηρίας με ένα δέκα συν της εκατό, και επιμένει στο σύνθημα κυβέρνηση συνεργασίας χωρίς Μητσοτάκη και Τσίπρα.

Το ΚΚΕ αποκλείει εκ προοιμίου κάθε συνεργασία. Στο ίδιο μοτίβο κινείται ο Χριστιανός Ορθόδοξος Βελόπουλος. Όσο για τον Βαρουφάκη έκοψε κάθε κουβέντα και γέφυρα, μιλώντας για Δήμητρες και πράσινα άλογα.

Όπως όλα δείχνουν η απλή αναλογική κάηκε με την πρώτη, πριν καν φτάσουμε στις εκλογές. Κι αυτό, γιατί κανείς δεν συνεργάζεται με κανέναν.

Είναι εκτός τόπου και χρόνου και ανήκει στην σφαίρα του φανταστικού, να συμφωνήσουν στις 22 Μαΐου οι σημερινοί παίκτες της αντιπολίτευσης, που μέχρι ένα εικοσιτετράωρο πριν εμφανίζονται να διαφωνούν κάθετα και οριζόντια.

Όμως αν υπάρξει δυνατότητα κυβέρνησης συνεργασίας, από την πρώτη αναμέτρηση, ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, πως θα περάσει ο Ν. Ανδρουλάκης την άρνηση του για Μητσοτάκη, στη νέα Κοινοβουλευτική του Ομάδα;

Είναι ένα ερώτημα που αξίζει να εξεταστεί από το επιτελείο Ανδρουλάκη, μια και υπάρχουν έντονες αντιρρήσεις και από τη βάση και από στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Βεβαίως υπάρχει και η παγίδα, που έχει στήσει ο Τσίπρας μιλώντας για εχθρούς(απαράδεκτη φράση) αναφερόμενος στη ΝΔ και προοδευτικές δυνάμεις, που οφείλουν υπό την ηγεσία του να συνεργαστούν.

Κι εδώ τίθεται το ερώτημα τι είναι και τι σημαίνει προοδευτικός. Κατά Μπαμπινιώτη προοδευτικός έχει συνώνυμο το ριζοσπαστικός, που ενυπάρχει στον τίτλο του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αυτός που αγαπά την πρόοδο, αυτός που ευνοεί ή αξιοποιεί τις νέες ιδέες και πρακτικές στις αλλαγές. Το αντίθετο πάντα κατά Μπαμπινιώτη είναι ο οπισθοδρομικός.

Για να δούμε όμως τα πραγματικά γεγονότα. Οπισθοδρομικό ή Προοδευτικό είναι ότι δεν έχουμε πια ουρές στις Τράπεζες, στις Εφορίες και στα Ασφαλιστικά Ταμεία;

Προοδευτικό λοιπόν είναι το γεγονός, ότι σήμερα, για ένα σωρό θέματα, γίνονται οι συναλλαγές με το Δημόσιο από το υπολογιστή και δεν χρειάζεται να στήνεται κανείς στις ατελείωτες ουρές.

Είναι προοδευτικό και ριζοσπαστικό μαζί τα υπουργεία να μεταφερθούν εκτός ιστορικού κέντρου όπου θα λειτουργήσει εκεί το κράτος επιτελείο και όχι διεκπεραιωτής ρουσφετιών;

Βεβαίως αυτή η μετακίνηση θα ξεβολέψει κάποιους Δημοσίους Υπαλλήλους, που δεν θα μπορούν εν ώρα εργασίας να βγαίνουν για καφέ ή για τα ψώνια τους στην Ερμού.

Η ψηφιακή ταυτότητα και δίπλωμα είναι προοδευτικό ή μήπως είναι οπισθοδρομικό μέτρο που αποτελεί απάντηση σε αυτούς, που χρησιμοποιούν το ΣτΕ για να μπλοκάρουν τον διαγωνισμό προμήθειας νέων και ασφαλέστερων ταυτοτήτων;

Και να πάμε και στην Παιδεία. Είναι προοδευτικό ή εξόχως οπισθοδρομικό να μην υπάρχει φύλαξη στους πανεπιστημιακούς χώρους και να μην ελέγχονται οι εισερχόμενοι;

Εκτός αν η ελεύθερη διακίνηση ναρκωτικών και κάθε λογής παραβατικών στους πανεπιστημιακούς χώρους, εντάσσεται στην …ελεύθερη διακίνηση ιδεών.

Πόσο προοδευτικό είναι να πωλούνται ελπίδες σε παιδιά και γονείς που δεν έχουν κέφι, διάθεση αλλά και γνωστικές ικανότητες να εισαχθούν σε ΑΕΙ, να εισάγονται με μέσο όρο 3 και 4, όταν είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν θα αποφοιτήσουν ποτέ από την σχολή εισαγωγής τους;

Υπάρχουν για αυτά τα παιδιά τα κρατικά ΙΕΚ, που παρέχουν ενδιαφέρουσες εξειδικεύσεις και δεν χρειάζεται να καταφύγουν σε κανένα ιδιωτικό κολέγιο.

Η ηλεκτρονική κάρτα προσέλευσης των εργαζομένων σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα είναι οπισθοδρομικό ή προοδευτικό άραγε μέτρο;

Για να μην μιλήσουμε για τα Εξάρχεια που κάποιοι δήθεν προοδευτικοί τα παρομοιάζουν με την Μονμάρτη προκειμένου να εξοβελίσουν τον σταθμό του Μετρό.

Στα ερωτήματα αυτά καλούμαστε να απαντήσουμε ως εχέφρονες άνθρωποι εν όψει εκλογών.

Α και για το τέλος. Πάντα κατά Μπαμπινιώτη, πόσο χρήσιμο είναι το λεξικό του, οπισθοδρομικός, είναι ο προσηλωμένος σε απαρχαιωμένες αντιλήψεις και συνήθειες με συνώνυμα τις λέξεις συντηρητικός, αναχρονιστικός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Εκλογικά Συμπεράσματα

Από: EBR

«Παντοδύναμη κυβέρνηση ή συνετή και δημιουργική διακυβέρνηση»;

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Τους πρώτους κανόνες στον κόσμο για την Τεχνητή Νοημοσύνη εισάγει η Ε.Ε.

Τους πρώτους κανόνες στον κόσμο για την Τεχνητή Νοημοσύνη εισάγει η Ε.Ε.

Η Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών (IMCO) και η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) ενέκριναν σχέδιο διαπραγματευτικής εντολής για τους πρώτους κανόνες για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Οικονομία

Βελτίωση του κλίματος στην ελληνική αγορά Πληροφορικής τον Μάιο

Βελτίωση του κλίματος στην ελληνική αγορά Πληροφορικής τον Μάιο

Σημαντική ενίσχυση σημείωσε ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού τον Μάιο στην Ελλάδα

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2023. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron