Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Γνώμη

“Τα ποσοστά θα κρίνουν τις εξελίξεις”

Είναι σίγουρο όμως ότι δεν τελειώνουμε στις 21 του μήνα Μάη

Από: EBR - Δημοσίευση: Παρασκευή, 19 Μαΐου 2023

«Ό,τι και να γίνει, μπροστά μας βρίσκεται ένα τετράμηνο κρίσιμων επιλογών των 5εκ. περίπου Ελλήνων ψηφοφόρων, αφού αυτοί θα οδηγήσουν τις εξελίξεις, όπως συμβαίνει στις δημοκρατίες και στην Ελλάδα λειτουργεί ακόμα, κοντή, στραβή, ανάποδή και με ελλείψεις η Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία.»
«Ό,τι και να γίνει, μπροστά μας βρίσκεται ένα τετράμηνο κρίσιμων επιλογών των 5εκ. περίπου Ελλήνων ψηφοφόρων, αφού αυτοί θα οδηγήσουν τις εξελίξεις, όπως συμβαίνει στις δημοκρατίες και στην Ελλάδα λειτουργεί ακόμα, κοντή, στραβή, ανάποδή και με ελλείψεις η Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία.»

του Φάνη Ζουρόπουλου

Είναι σίγουρο όμως ότι δεν τελειώνουμε στις 21 του μήνα Μάη. Ίσως είναι η μοναδική φορά που η βεβαιότητα ότι δεν τελειώνουμε την πρώτη Κυριακή υπάρχει εκ των προτέρων αν εξαιρέσουμε το 1989 με τις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις λόγω και τότε της απλής αναλογικής… Μια εβδομάδα λοιπόν για να δούμε προς τα που βαδίζουμε. Οι βασικοί παίκτες έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους – σχεδόν όλα – ίσως να κρατάνε και κάποιους κρυφούς άσους για την τελευταία ώρα.

Η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων επικεντρώθηκε στην προσέλευση, των νέων ψηφοφόρων. Καλό από μια πλευρά, αλλά όχι αποτελεσματικό ακόμα. Οι νέοι είναι λιγότεροι από τους μεγαλύτερους και οι περισσότεροι αδιαφορούν για την πολιτική, ενώ εντυπωσιάζονται από τα μικρότερα κόμματα και τα λεγόμενα «αντισυστημικά»… Τι είναι η «αντισυστημική» ψήφος; Νομίζω ένα φάντασμα που πλανάται πάνω από την πολιτική ζωή μας… Στην Ελλάδα το πολίτευμα που ισχύει σήμερα είναι η κοινοβουλευτική δημοκρατία, με τα καλά, τα κακά, τις αδυναμίες της και τα κενά της. Όταν λοιπόν λέει κάποιος εγώ θα ψηφίσω «αντισυστημικά» στην πραγματικότητα λέει ό,τι θα ψηφίσει «αντιδημοκρατικά». Το λένε πολλοί, χωρίς να το καταλάβουν, ακόμα και σοβαροί άνθρωποι που «βαρέθηκαν τόσα χρόνια το σύστημα»!

Δεν ξέρω πόσοι «αντισυστημικοί» θα μπουν στην βουλή λόγω της απλής αναλογικής. Ελπίζω να τους δοθεί η ευκαιρία να μας εξηγήσουν τι εννοούν, όταν χαρακτηρίζουν το εαυτό τους έτσι. Εναντίον ποιου συστήματος σκοπεύουν να πολεμήσουν και με ποια μέσα θα πετύχουν τον σκοπό τους. Γιατί «αντισυστημικοί» ήταν και οι δολοφόνοι της Marfin και αυτοί που σκότωσαν τον Παύλο Φύσσα… Μια εβδομάδα λοιπόν πριν πάμε στις κάλπες και τα εναλλακτικά σενάρια έχουν μπει στο στόχαστρο των κομμάτων, μια και η προεκλογική περίοδος μπήκε στην τελική ευθεία με την Ν.Δ. να διατηρεί σαφές δημοκρατικό προβάδισμα, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΠΑΣΟΚ κινείται οριακά σε διψήφια ποσοστά!

«Οι βασικοί παίκτες έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους – σχεδόν όλα – ίσως να κρατάνε και κάποιους κρυφούς άσους για την τελευταία ώρα».

Το σκηνικό που θα διαμορφωθεί το βράδυ των εκλογών και η στάση των κομμάτων μέχρι να σχηματιστεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα οδηγήσει την χώρα και πάλι στις κάλπες στις 2 Ιουλίου, όπως αναμένεται, θα επηρεάσουν καταλυτικά τους συσχετισμούς. Το σενάριο στην Ν.Δ. είναι την 21 Μαΐου να διασφαλιστεί ένα ποσοστό του 34% και άνω, που θα αποτελεί «κατώφλι» για αυτοδυναμία στην δεύτερη αναμέτρηση και το ΠΑΣΟΚ να πέσει χαμηλά, ώστε να ακυρωθεί η προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας. Το δύσκολο θα είναι Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ να αθροίζουν πάνω από 151 συνελθόντες, γιατί θα είναι κρίσιμο να εξηγηθεί «με ποιο σκεπτικό και τίνος την ευθύνη» η χώρα ξαναπάει σε εκλογές… Για τον ΣΥΡΙΖΑ το ιδανικό σενάριο θα είναι να έρθει πρώτο κόμμα, έστω οριακά, ή να ηττηθεί με μικρή διαφορά! Και στις δύο περιπτώσεις θα επιδιώξει σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ βασικά ή με όποιο άλλο κόμμα μπει στην Βουλή, πράγμα που δεν θα είναι καθόλου εύκολο… Ήδη η παγιωμένη εικόνα του δεύτερου στοιχειώνει την Κουμουνδούρου, που πλέον στηρίζει πολλά στους αναποφάσιστους και σε μια νέα εκλογική «εφεύρεση» την «υποεκτίμηση».

Σκέπτονται δηλαδή ό,τι το 2015 την τελευταία εβδομάδα, οι μετρήσεις έδιναν στον ΣΥΡΙΖΑ 29,8% και έφθασε 35,5% … Ήταν άλλο όμως το 2015. Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δοκιμαστεί και αποτύχει παταγωδώς. Ό,τι και να γίνει, μπροστά μας βρίσκεται ένα τετράμηνο κρίσιμων επιλογών των 5εκ. περίπου Ελλήνων ψηφοφόρων, αφού αυτοί θα οδηγήσουν τις εξελίξεις, όπως συμβαίνει στις δημοκρατίες και στην Ελλάδα λειτουργεί ακόμα, κοντή, στραβή, ανάποδή και με ελλείψεις η Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Υπομονή, καθαρό μυαλό και όσο το δυνατόν «χαμηλά τη μπάλα στο γήπεδο» όπως έλεγε ένας παλιός προπονητής. Τις ψηλές μπαλιές δεν τις κουμαντάρεις εύκολα.

«Τι είναι η «αντισυστημική» ψήφος; Νομίζω ένα φάντασμα που πλανάται πάνω από την πολιτική ζωή μας… »

*πρώτη δημοσίευση: Patrinorama.com.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Το κράτος του διχασμού

Από: EBR

Αν υπάρχει ενα κράτος στον κόσμο που με την ύπαρξή του και μόνο εκφράζει τον πολιτικό διχασμό, είναι σήμερα το Ιράν

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Ο ρόλος της βιομηχανίας αδρανών υλικών στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρώπης

Ο ρόλος της βιομηχανίας αδρανών υλικών στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρώπης

Καθώς η ΕΕ προετοιμάζεται για τις επικείμενες κοινοβουλευτικές εκλογές και την επακόλουθη σύσταση νέας Επιτροπής το φθινόπωρο, ο κλάδος των αδρανών υλικών βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή

Οικονομία

Ιωάννης Γιώτης: Ελπίδα για την Ελλάδα η βιομηχανία επώνυμων τροφίμων

Ιωάννης Γιώτης: Ελπίδα για την Ελλάδα η βιομηχανία επώνυμων τροφίμων

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων ξεκαθαρίζει τι πραγματικά συμβαίνει στην ελληνική αγορά και ποιός ο ρόλος ενός κλάδου που απασχολεί 360000 εργαζόμενους

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron