Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Οικονομία

Το ΑΙ, η πιο disruptive τεχνολογία για τις επιχειρήσεις λένε οι CEOs

Ως την πιο disruptive τεχνολογία για τις επιχειρήσεις, χαρακτηρίζουν την τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence-AI) οι επικεφαλής των επιχειρήσεων σήμερα

Από: EBR - Δημοσίευση: Δευτέρα, 22 Μαΐου 2023

Σύμφωνα με την έρευνα, οι μισοί CEOs αναφέρουν την ανάπτυξη ως την κορυφαία στρατηγική επιχειρηματική τους προτεραιότητα για τα επόμενα δύο χρόνια.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι μισοί CEOs αναφέρουν την ανάπτυξη ως την κορυφαία στρατηγική επιχειρηματική τους προτεραιότητα για τα επόμενα δύο χρόνια.

της Νατάσας Φραγκούλη

Ως την πιο disruptive τεχνολογία για τις επιχειρήσεις, χαρακτηρίζουν την τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence-AI) οι επικεφαλής των επιχειρήσεων σήμερα. Ειδικά όσον αφορά το “Generative AI”, οι διευθύνοντες σύμβουλοι, παγκοσμίως, εκτιμούν ότι θα επηρεάσει βαθιά τα επιχειρηματικά και λειτουργικά μοντέλα.

Η έρευνα της Gartner σε CEOs και ανώτερα στελέχη αποκαλύπτει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θεωρείται η κορυφαία τεχνολογία, που θα επηρεάσει τον κλάδο τους τα επόμενα τρία χρόνια. Μάλιστα, η απουσία εξοικείωσης με το ΑΙ τρομάζει τους διευθύνοντες συμβούλους, που εκτιμούν ότι, η απουσία στρατηγικής για την τεχνητή νοημοσύνη, τους κοστίζει σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι μισοί CEOs αναφέρουν την ανάπτυξη ως την κορυφαία στρατηγική επιχειρηματική τους προτεραιότητα για τα επόμενα δύο χρόνια. Η τεχνολογία παραμένει κορυφαίος τομέας εστίασης για τους διευθύνοντες συμβούλους, που την τοποθετούν στη δεύτερη θέση της λίστας των επιχειρηματικών τους προτεραιοτήτων για την επόμενη διετία, με τα θέματα του εργατικού δυναμικού να ακολουθούν στην τρίτη θέση.

“Κατά τον καθορισμό των επιχειρηματικών προτεραιοτήτων, οι CEOs είναι διστακτικοί, αλλά όχι απαισιόδοξοι. Περισσότεροι από τους μισούς πιστεύουν μεν πιθανή μια οικονομική ύφεση το 2023, εκτιμώντας, ωστόσο, ότι θα ρηχή και σύντομη”, αναφέρει η μελέτη, διαπιστώνοντας ότι οι CEOs ανησυχούν, αλλά σε ήπιο βαθμό, για τις ταμειακές ροές, τη ρευστότητα και τη συγκέντρωση κεφαλαίων.

Ο ρόλος της τεχνολογίας

“Μετά από τρία χρόνια αστάθειας, οι προτεραιότητες των CEO σταθεροποιούνται. Οι ηγέτες των επιχειρήσεων κοιτάζουν πέρα από τους μετασεισμούς της περιόδου της κρίσης, προς μια εποχή όπου το ταλέντο, η περιβαλλοντική βιωσιμότητα και η ψηφιακή αλλαγή θα είναι οι βασικοί μοχλοί ανταγωνιστικότητας”, αναφέρει η έρευνα.

Ειδικά η περιβαλλοντική βιωσιμότητα φαίνεται να ανέρχεται ταχύτατα στην ατζέντα των προτεραιοτήτων των στελεχών διοίκησης. Μάλιστα, η Gartner προβλέπει ότι έως το 2026, η περιβαλλοντική αειφορία θα είναι πιο υψηλή στρατηγική προτεραιότητα των CEOs από την τεχνολογία.

Διατήρηση ταλέντων

Η προσέλκυση και η διατήρηση ταλέντων τοποθετείται στην τρίτη θέση της λίστας με τις κορυφαίες προτεραιότητες για τους CEOs, ανά τον πλανήτη. Όταν ερωτώνται για τον αντίκτυπο των διαφόρων κινδύνων στην επιχείρησή τους, το 26% αναφέρει την έλλειψη ταλέντων ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Στο μεταξύ, ο πληθωρισμός αξιολογείται ως ο μεγαλύτερος επιχειρηματικός κίνδυνος από το 22% των CEOs, ενώ σχεδόν το ένα τέταρτο αναφέρει τη μεγαλύτερη ευαισθησία στις τιμές ως την πιο κομβική αλλαγή στις προσδοκίες των πελατών για το 2023.

Η αύξηση των τιμών, πάντως, εξακολουθεί να είναι η κορυφαία δράση, που λαμβάνουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι ως απάντηση στον πληθωρισμό (44%), ακολουθούμενη από τη βελτιστοποίηση κόστους (36%) και την παραγωγικότητα, την αποτελεσματικότητα και την αυτοματοποίηση (21%).

“Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι οι διευθύνοντες σύμβουλοι προκρίνουν την αύξηση τιμών ως απάντηση στον πληθωρισμό. Οι CEOs πρέπει να αγκαλιάσουν την αυτοματοποίηση για να επανασχεδιάσουν μεθόδους, διαδικασίες και προϊόντα, αντί να προχωρήσουν σε αυξήσεις τιμών προς τους πελάτες”, σημειώνει η Gartner.

*πρώτη δημοσίευση: Sepe.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Εκλογικά Συμπεράσματα

Από: EBR

«Παντοδύναμη κυβέρνηση ή συνετή και δημιουργική διακυβέρνηση»;

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Τους πρώτους κανόνες στον κόσμο για την Τεχνητή Νοημοσύνη εισάγει η Ε.Ε.

Τους πρώτους κανόνες στον κόσμο για την Τεχνητή Νοημοσύνη εισάγει η Ε.Ε.

Η Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών (IMCO) και η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) ενέκριναν σχέδιο διαπραγματευτικής εντολής για τους πρώτους κανόνες για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Οικονομία

Βελτίωση του κλίματος στην ελληνική αγορά Πληροφορικής τον Μάιο

Βελτίωση του κλίματος στην ελληνική αγορά Πληροφορικής τον Μάιο

Σημαντική ενίσχυση σημείωσε ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού τον Μάιο στην Ελλάδα

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2023. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron