Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ευρώπη

€8,1 δισ. επενδύει η Ευρώπη στη μικροηλεκτρονική - Ο ρόλος της Ελλάδας

Μια εμβληματική πρωτοβουλία για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής αγοράς μικροηλεκτρονικής “τρέχει” η Ευρώπη, επενδύοντας πόρους έως €8,1 δισ. σε δεκατέσσερα κράτη-μέλη

Από: EBR - Δημοσίευση: Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2023

Τα κράτη-μέλη θα διαθέσουν δημόσια χρηματοδότηση ύψους έως και €8,1 δισ., η οποία αναμένεται να αποδεσμεύσει επιπλέον €13,7 δισ. σε ιδιωτικές επενδύσεις.
Τα κράτη-μέλη θα διαθέσουν δημόσια χρηματοδότηση ύψους έως και €8,1 δισ., η οποία αναμένεται να αποδεσμεύσει επιπλέον €13,7 δισ. σε ιδιωτικές επενδύσεις.

Μια εμβληματική πρωτοβουλία για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής αγοράς μικροηλεκτρονικής “τρέχει” η Ευρώπη, επενδύοντας πόρους έως €8,1 δισ. σε δεκατέσσερα κράτη-μέλη, ανάμεσα στα οποία και η Ελλάδα. Το έργο, με την ονομασία “ΣΕΚΕΕ ME/CT”, εκπονήθηκε και κοινοποιήθηκε από κοινού από δεκατέσσερα κράτη μέλη: Ελλάδα, Αυστρία, Τσεχία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία και Ισπανία.

Τα κράτη-μέλη θα διαθέσουν δημόσια χρηματοδότηση ύψους έως και €8,1 δισ., η οποία αναμένεται να αποδεσμεύσει επιπλέον €13,7 δισ. σε ιδιωτικές επενδύσεις. Στο πλαίσιο της δράσης, 56 εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων («ΜμΕ») και νεοφυών εταιρειών, θα αναλάβουν 68 έργα.

Τα πρώτα νέα προϊόντα μπορούν να εισαχθούν στην αγορά ήδη από το 2025. Η ολοκλήρωση του συνολικού έργου προγραμματίζεται για το 2032, με χρονοδιαγράμματα που διαφέρουν ανάλογα με το έργο και τις εμπλεκόμενες εταιρείες. Αναμένεται δε να δημιουργηθούν περίπου 8.700 άμεσες θέσεις εργασίας και πολύ περισσότερες έμμεσες.

Η μικροηλεκτρονική και οι τεχνολογίες επικοινωνιών αποτελούν τη ραχοκοκαλιά κάθε σύγχρονης ηλεκτρονικής συσκευής, από τα κινητά τηλέφωνα έως τον ιατρικό εξοπλισμό. Το ΣΕΚΕΕ ME/CT αφορά έργα έρευνας και ανάπτυξης, που καλύπτουν τη μικροηλεκτρονική και τις τεχνολογίες επικοινωνιών σε ολόκληρη την αξιακή αλυσίδα, από τα υλικά και τα εργαλεία έως τον σχεδιασμό και τις διαδικασίες κατασκευής μικροκυκλωμάτων.

Στο επίκεντρο το 5G, αλλά και το 6G

H δράση ΣΕΚΕΕ ME/CT θα συμβάλει στην τεχνολογική πρόοδο πολλών τομέων, συμπεριλαμβανομένων των επικοινωνιών (5G και 6G), της αυτόνομης οδήγησης, της τεχνητής νοημοσύνης και της κβαντικής υπολογιστικής. Θα στηρίξουν επίσης τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, διανομή και χρήση ενέργειας κατά την πράσινη μετάβασή τους.

“Τα 68 έργα, που αποτελούν μέρος του ΣΕΚΕΕ, είναι όλα εξαιρετικά φιλόδοξα, καθώς αποσκοπούν στην ανάπτυξη τεχνολογιών που υπερβαίνουν αυτές, που προσφέρει σήμερα η αγορά και θα επιτρέψουν σημαντικές βελτιώσεις, ιδίως στους τομείς των αισθητήρων, των επεξεργαστών υψηλών επιδόσεων, των μικροεπεξεργαστών, συμπεριλαμβανομένων της τεχνητής νοημοσύνης, των ενεργοποιητών και των μέσων επικοινωνίας για την ασφαλή ανταλλαγή δεδομένων”, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η Επιτροπή.

Και προσθέτει: “Το ΣΕΚΕΕ ενέχει, επίσης, σημαντικούς τεχνολογικούς και οικονομικούς κινδύνους. Ως εκ τούτου, η δημόσια στήριξη είναι απαραίτητη για την παροχή κινήτρων στις εταιρείες, ώστε να πραγματοποιήσουν την επένδυση”.

Χρηματοδότηση

Το ΣΕΚΕΕ περιλαμβάνει 68 έργα από 56 εταιρείες. Αυτοί οι άμεσοι συμμετέχοντες θα συνεργαστούν στενά μέσω περισσότερων από 180 προβλεπόμενων διασυνοριακών συνεργασιών. Τα 68 έργα αποτελούν μέρος του ευρύτερου οικοσυστήματος του ΣΕΚΕΕ ΜΕ/CT, στο οποίο συμμετέχουν περισσότεροι από 30 συνεργαζόμενοι συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων πανεπιστημίων, ερευνητικών οργανισμών και εταιρειών που βρίσκονται σε πέντε επιπλέον κράτη-μέλη της Ε.Ε. (Βέλγιο, Ουγγαρία, Λετονία, Πορτογαλία και Σλοβενία) και στη Νορβηγία.

Επιπλέον, υπάρχουν περίπου 600 έμμεσοι εταίροι, δηλαδή εταιρείες ή οργανισμοί που έχουν συνάψει συμφωνίες συνεργασίας με έναν ή περισσότερους άμεσους συμμετέχοντες στο ΣΕΚΕΕ ME/CT και ως εκ τούτου, μπορούν να ωφεληθούν από τις διάφορες δραστηριότητες διάδοσης.

Αρκετά κράτη-μέλη (Αυστρία, Τσεχία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Λετονία, Ρουμανία, Σλοβακία και Ισπανία) συμπεριέλαβαν στα οικεία σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας τη συμμετοχή τους στο ΣΕΚΕΕ ME/CT. Τα εν λόγω κράτη-μέλη έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν εν μέρει τα έργα τους μέσω του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

*πρώτη δημοσίευση: Sepe.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Μόνo το βαθύ κράτος μπορεί να νικήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Από: EBR

Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης στην αρχή της σύντομης προεκλογικής εκστρατείας του είχε δηλώσει ότι "μπορεί να νικήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη’’

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Επικαιροποίηση της νομοθεσίας για τη διανοητική ιδιοκτησία

Επικαιροποίηση της νομοθεσίας για τη διανοητική ιδιοκτησία

Στην επικαιροποίηση της νομοθεσίας για τη διανοητική ιδιοκτησία, η οποία μετρά πλέον 20 χρόνια ύπαρξης, ώστε να προσαρμοστεί στην ψηφιακή εποχή, προχωρά η Ευρωπαϊκή Ένωση

Οικονομία

Alpha Bank: Πώς επηρεάζει η βραχυχρόνια μίσθωση την αγορά κατοικίας

Alpha Bank: Πώς επηρεάζει η βραχυχρόνια μίσθωση την αγορά κατοικίας

Η αγορά ακινήτων στη χώρα μας συνεχίζει να ανακάμπτει, με τις τιμές των οικιστικών ακινήτων να καταγράφουν αύξηση σταθερά από το πρώτο τρίμηνο του 2018

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2023. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron