Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ευρώπη

Ενεργειακή πλατφόρμα της ΕΕ: Η Επιτροπή προκηρύσσει δεύτερο γύρο συγκέντρωσης της ζήτησης για από κοινού αγορά φυσικού αερίου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει για δεύτερη φορά στις ευρωπαϊκές εταιρείες τη δυνατότητα να καταχωρίσουν τις ανάγκες τους για αγορά φυσικού αερίου μέσω του μηχανισμού AggregateEU

Από: EBR - Δημοσίευση: Τρίτη, 27 Ιουνίου 2023

Η συγκέντρωση της ζήτησης και η από κοινού αγορά φυσικού αερίου αποτελούν μια σημαντική πρωτοβουλία στο πλαίσιο της ενεργειακής πλατφόρμας της ΕΕ.
Η συγκέντρωση της ζήτησης και η από κοινού αγορά φυσικού αερίου αποτελούν μια σημαντική πρωτοβουλία στο πλαίσιο της ενεργειακής πλατφόρμας της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει για δεύτερη φορά στις ευρωπαϊκές εταιρείες τη δυνατότητα να καταχωρίσουν τις ανάγκες τους για αγορά φυσικού αερίου μέσω του μηχανισμού AggregateEU, ώστε να αγοράσουν από κοινού φυσικό αέριο στη διεθνή αγορά.

Όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο Αντιπρόεδρος κ. Μάρος Σέφτσοβιτς, ο δεύτερος αυτός γύρος βασίζεται στην επιτυχία του πρώτου διαγωνισμού, στο πλαίσιο του οποίου αξιόπιστοι προμηθευτές υπέβαλαν προσφορές που κάλυψαν πλήρως τη συνολική ευρωπαϊκή ζήτηση φυσικού αερίου ύψους σχεδόν 11 δισ. κυβικών μέτρων.

Στον δεύτερο αυτό γύρο, οι ευρωπαϊκές εταιρείες μπορούν να απαντήσουν στην πρόσκληση για συγκέντρωση της ζήτησης φυσικού αερίου από τις 26 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου. Στη συνέχεια, η συλλογική ζήτηση θα δημοπρατηθεί στην παγκόσμια αγορά από τις 7 έως τις 10 Ιουλίου, ώστε οι διεθνείς προμηθευτές να μπορέσουν να υποβάλουν προσφορές για τον εφοδιασμό των Ευρωπαίων πελατών. Οι δυνητικοί αγοραστές θα μπορούν να καταχωρίσουν τη ζήτησή τους για φυσικό αέριο που θα παραδοθεί από τον Αύγουστο του 2023 ως τον Μάρτιο του 2025, δηλαδή εντός μεγαλύτερου χρονικού διαστήματος σε σχέση με τον πρώτο γύρο.

Ο Αντιπρόεδρος κ. Σέφτσοβιτς δήλωσε σχετικά: «Η ενεργειακή πλατφόρμα της ΕΕ για την από κοινού αγορά φυσικού αερίου λειτουργεί ικανοποιητικά και δείχνει πώς η Ευρώπη μπορεί να λειτουργήσει με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο. Είναι σημαντικό να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να εξασφαλίσουμε τον σταθερό και οικονομικά προσιτό εφοδιασμό της αγοράς της ΕΕ με φυσικό αέριο, προς όφελος των επιχειρήσεων και των πολιτών μας. Καθώς μπαίνουμε σε ένα κρίσιμο στάδιο της περιόδου αναπλήρωσης των αποθεμάτων, θα ήθελα να παροτρύνω τόσο τους αγοραστές όσο και τους προμηθευτές να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτή τη νέα πλατφόρμα αγορών ενόψει του χειμώνα.»

Η συγκέντρωση της ζήτησης και η από κοινού αγορά φυσικού αερίου αποτελούν μια σημαντική πρωτοβουλία στο πλαίσιο της ενεργειακής πλατφόρμας της ΕΕ, η οποία δημιουργήθηκε για να ενισχύσει τη διαφοροποίηση του εφοδιασμού της ΕΕ με φυσικό αέριο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τη συλλογική απόφαση της ΕΕ να απεξαρτηθεί από τις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων.

*Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Γρ. Αντωνιάδης (ΣΕΒΤ): Πάνω από 1.000 πιο υγιεινά προϊόντα στα ράφια

Από: EBR

Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒΤ, Γρηγόρης Αντωνιάδης, μιλά στο The TOC για τις νέες διατροφικές τάσεις και τις αλλαγές στη βιομηχανία τροφίμων

Ευρώπη

Πολιτικά απόβλητα απειλούν Γαλλία και Ευρώπη

Πολιτικά απόβλητα απειλούν Γαλλία και Ευρώπη

Ισλαμοφασίστες, αριστεριστές, έμποροι ναρκωτικών και συμμορίες τραμπούκων, υπό την ιδεολογική καθοδήγηση ενός διαταραγμένου πολιτικού και του κόμματός του, στη Γαλλία κάνουν προπόνηση κατάληψης της εξουσίας

Οικονομία

Στην Ελλάδα οι κρατικές δαπάνες καλά κρατούν

Στην Ελλάδα οι κρατικές δαπάνες καλά κρατούν

Η Ελλάδα μπήκε στον αστερισμό των μνημονίων με τις υψηλότερες δαπάνες γενικής κυβέρνησης ως προς το ΑΕΠ στην ΕΕ και παρά την έξοδο από τα μνημόνια , η σχέση αυτή καλά κρατεί. Τεράστιο πάντα το πρόβλημα των συντάξεων

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2026. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron