Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Διεθνή

Bloomberg: Τέλος εποχής για το δολάριο;

Η μεγαλύτερη πτώση του δολαρίου από τον Νοέμβριο οδήγησε πλήθος αναλυτών και επενδυτών να ισχυριστούν ότι το κύριο αποθεματικό νόμισμα του κόσμου πλησιάζει σε σημείο καμπής

Από: EBR - Δημοσίευση: Τετάρτη, 19 Ιουλίου 2023

Ο δείκτης δολαρίου του Bloomberg βούτηξε 2% την περασμένη εβδομάδα, η μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από το πενθήμερο έως τις 11 Νοεμβρίου.
Ο δείκτης δολαρίου του Bloomberg βούτηξε 2% την περασμένη εβδομάδα, η μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από το πενθήμερο έως τις 11 Νοεμβρίου.

Η μεγαλύτερη πτώση του δολαρίου από τον Νοέμβριο οδήγησε πλήθος αναλυτών και επενδυτών να ισχυριστούν ότι το κύριο αποθεματικό νόμισμα του κόσμου πλησιάζει σε σημείο καμπής.

Αν έχουν δίκιο, θα υπάρξουν ευρείες συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία και τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Το αμερικανικό νόμισμα διαπραγματεύεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 μηνών μετά τις ενδείξεις μείωσης του πληθωρισμού που ενίσχυσαν τα στοιχήματα ότι η Fed θα σταματήσει σύντομα την αύξηση των επιτοκίων. Οι «αρκούδες» του δολαρίου πηγαίνουν ένα ακόμα βήμα πιο κάτω, υποστηρίζοντας ότι είναι αναπόφευκτο να έρθουν μειώσεις επιτοκίων, κάτι που η αγορά βλέπει να συμβαίνει κάποια στιγμή το 2024.

«Η πρόβλεψη μας ότι το δολάριο θα εισέλθει σε μια πολυετή πτωτική τάση βασίζεται εν μέρει στο γεγονός ότι ο κύκλος σύσφιξης της Fed θα μετατραπεί σε έναν κύκλο χαλάρωσης και αυτό θα ρίξει το δολάριο προς τα κάτω, ακόμη και όταν θα αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια και άλλες κεντρικές τράπεζες» τόνισε ο Στίβεν Μπάροου της Standard Bank σε σημείωμα την Παρασκευή.

Ο δείκτης δολαρίου του Bloomberg βούτηξε 2% την περασμένη εβδομάδα, η μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από το πενθήμερο έως τις 11 Νοεμβρίου.

Όπως υπογραμμίζει το Bloomberg, οι συνέπειες από μια μακροπρόθεσμη αποδυνάμωση του δολαρίου θα είναι τεράστιες. Πρώτον, θα μείωνε τις τιμές εισαγωγών για τις αναπτυσσόμενες χώρες, συμβάλλοντας στη μείωση των πληθωριστικών πιέσεων. Η υποχώρηση του δολαρίου θα ενίσχυε επίσης νομίσματα όπως το γιεν, το οποίο υποχωρεί εδώ και μήνες, και θα ανέτρεπε δημοφιλείς επενδυτικές στρατηγικές που συνδέονται με ένα ασθενέστερο γιεν. Γενικότερα, ένα πιο αδύναμο αμερικανικό νόμισμα θα έτεινε να ενισχύσει τις εξαγωγές των αμερικανικών επιχειρήσεων σε βάρος των ομολόγων τους στην Ευρώπη, την Ασία και αλλού.

Η πτώση του δείκτη του δολαρίου Bloomberg κατά 2% την περασμένη εβδομάδα συνέβαλε επίσης στην άνοδο των εμπορευμάτων με τιμές δολαρίου, όπως το πετρέλαιο και ο χρυσός.

Πολλοί επενδυτές περίμεναν μια κάμψη του δολαρίου εδώ και μήνες και το sell-off έχει οδηγήσει τους διαχειριστές κεφαλαίων να προετοιμάζονται για υπεραπόδοση σε νομίσματα όπως το γιεν και τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών.

«Η πιο πιθανή εξέλιξη είναι το δολάριο να παραμείνει αδύναμο τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο Πίτερ Βασάλο, διαχειριστής κεφαλαίων στην BNP Paribas Asset Management. Ποντάρει σε κέρδη για το δολάριο Αυστραλίας, το δολάριο Νέας Ζηλανδίας και την κορώνα Νορβηγίας.

Φυσικά, υπάρχει μακρά ιστορία επενδυτών που έχουν «καεί» από πρόωρα στοιχήματα για μειώσεις επιτοκίων της Fed που θα βύθιζαν το δολάριο. Αυτό συνέβη στις αρχές του τρέχοντος έτους, όταν το νόμισμα φαινόταν να βρίσκεται στα πρόθυρα μιας παρατεταμένης πτωτικής τάσης αλλά τελικά σταθεροποιήθηκε όταν τα οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ κατέδειξαν ότι η Fed δεν επρόκειτο να σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων.

Για τις «αρκούδες», η απειλή είναι να επαναληφθεί το ίδιο μοτίβο, ειδικά με τη Fed να ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νέα σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής στην επερχόμενη συνεδρίαση του Ιουλίου.

Στην Invesco Asset Management, η Τζορτζίνα Τέιλορ δεν είναι ακόμη έτοιμη να μειώσει την έκθεσή της σε δολάρια, καθώς δεν είναι βέβαιη ότι έχει ολοκληρωθεί η μάχη για τον περιορισμό του πληθωρισμού.

Η οικονομική ανθεκτικότητα των ΗΠΑ είναι ο λόγος που ο Μάικλ Κέιχιλ στη Goldman Sachs αναμένει ότι οποιαδήποτε πτώση του δολαρίου θα είναι πιθανώς πιο ρηχή από ό,τι σε προηγούμενους κύκλους. Ωστόσο, η στήριξη του δολαρίου θα μπορούσε να καταρρεύσει, αν η Fed βάλει τέλος στη μάχη κατά του πληθωρισμού.

*πρώτη δημοσίευση: Εuro2day.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Το κράτος του διχασμού

Από: EBR

Αν υπάρχει ενα κράτος στον κόσμο που με την ύπαρξή του και μόνο εκφράζει τον πολιτικό διχασμό, είναι σήμερα το Ιράν

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Ο ρόλος της βιομηχανίας αδρανών υλικών στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρώπης

Ο ρόλος της βιομηχανίας αδρανών υλικών στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρώπης

Καθώς η ΕΕ προετοιμάζεται για τις επικείμενες κοινοβουλευτικές εκλογές και την επακόλουθη σύσταση νέας Επιτροπής το φθινόπωρο, ο κλάδος των αδρανών υλικών βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή

Οικονομία

Ιωάννης Γιώτης: Ελπίδα για την Ελλάδα η βιομηχανία επώνυμων τροφίμων

Ιωάννης Γιώτης: Ελπίδα για την Ελλάδα η βιομηχανία επώνυμων τροφίμων

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων ξεκαθαρίζει τι πραγματικά συμβαίνει στην ελληνική αγορά και ποιός ο ρόλος ενός κλάδου που απασχολεί 360000 εργαζόμενους

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron