Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Διεθνή

Ενωθείτε για την Ειρήνη στον Κόσμο και την ένταξη της Ταϊβάν στον ΟΗΕ

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι μια υπενθύμιση του ότι τα απολυταρχικά καθεστώτα ενδιαφέρονται ελάχιστα για την πρόκληση θανάτου και καταστροφής

Από: EBR - Δημοσίευση: Δευτέρα, 28 Αυγούστου 2023

Η διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στα στενά της Ταϊβάν είναι προς το συμφέρον όλων. Το ήμισυ της παγκόσμιας εμπορικής κίνησης εμπορευματοκιβωτίων διέρχεται από τα στενά της Ταϊβάν κάθε μέρα.
Η διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στα στενά της Ταϊβάν είναι προς το συμφέρον όλων. Το ήμισυ της παγκόσμιας εμπορικής κίνησης εμπορευματοκιβωτίων διέρχεται από τα στενά της Ταϊβάν κάθε μέρα.

του Jaushieh Joseph Wu*

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι μια υπενθύμιση του ότι τα απολυταρχικά καθεστώτα ενδιαφέρονται ελάχιστα για την πρόκληση θανάτου και καταστροφής. Ο πόλεμος αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αρχής της ειρηνικής διευθέτησης διεθνών διαφορών όπως κωδικοποιήθηκε στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος συνέβαλε στη διατήρηση της βασισμένης σε κανόνες διεθνούς τάξης και κράτησε τον κόσμο σε σχετική ειρήνη από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Οι ανθρωπιστικές και οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου έδειξαν επίσης ότι σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο οι κρίσεις δεν μπορούν να περιοριστούν εντός των εθνικών συνόρων. Ως εκ τούτου, είναι επιτακτική ανάγκη να αποτραπούν παρόμοιες απειλές για την παγκόσμια ασφάλεια από το να συμβούν αλλού. Η Ταϊβάν—μια δημοκρατία που φιλοξενεί πάνω από 23 εκατομμύρια ανθρώπους και την οποία εκπροσωπώ περήφανα—συνεχίζει να αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις που θέτει η Κίνα.

Από τα μέσα του 20ου αιώνα, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (ΛΔΚ) έχει ορκιστεί να αναλάβει τον έλεγχο της Ταϊβάν και αρνήθηκε να αποκηρύξει τη χρήση βίας, παρόλο που δεν έχει κυβερνήσει ποτέ την Ταϊβάν. Για δεκαετίες, ο λαός μας παρέμεινε ήρεμος για τη διαφύλαξη του status quo, της ειρήνης και της σταθερότητας στα στενά της Ταϊβάν. Ωστόσο, καθώς τα οικονομικά και στρατιωτικά της Κίνας θα μπορούσαν να έχουν ενισχυθεί, γίνεται όλο και πιο επιθετική στην κάμψη των στρατιωτικών της δυνατοτήτων για να εκφοβίσει την Ταϊβάν, απειλώντας έτσι τον δημοκρατικό τρόπο ζωής μας. Αυτό περιλαμβάνει την αποστολή πολεμικών αεροσκαφών και πλοίων κατά μήκος της μέσης γραμμής του Στενού της Ταϊβάν και την καταπάτηση των ζωνών ταυτοποίησης της αεροπορικής μας άμυνας. Έχει επίσης εντείνει τις τακτικές της γκρίζας ζώνης, όπως η παραπληροφόρηση και ο οικονομικός καταναγκασμός, σε μια προσπάθεια να φθείρει τη θέλησή μας για μάχη.

Ο επεκτατισμός της ΛΔΚ δεν σταματά στην Ταϊβάν. Η χρήση από την Κίνα των δραστηριοτήτων της γκρίζας ζώνης στην Ανατολική και Νότια Σινική Θάλασσα έχει σχεδιαστεί για να επεκτείνει τη δύναμή της και να τεκμηριώσει τις εδαφικές διεκδικήσεις της. Εκτός από την υπογραφή συμφωνίας ασφαλείας με τα νησιά του Σολομώντα στον Νότιο Ειρηνικό, η ΛΔΚ έχει εξασφαλίσει λιμάνια για μελλοντική στρατιωτική χρήση στον Ινδικό Ωκεανό. Όλοι αυτοί οι ελιγμοί προκαλούν σοβαρές ανησυχίες ότι η διατήρηση της ειρήνης γίνεται πιο δύσκολη.

Η διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στα στενά της Ταϊβάν είναι προς το συμφέρον όλων. Το ήμισυ της παγκόσμιας εμπορικής κίνησης εμπορευματοκιβωτίων διέρχεται από τα στενά της Ταϊβάν κάθε μέρα. Η Ταϊβάν παράγει την πλειονότητα των ημιαγωγών του κόσμου και διαδραματίζει βασικό ρόλο στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού. Οποιαδήποτε σύγκρουση στην περιοχή θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία.

Τα τελευταία χρόνια, τα διμερή και πολυμερή φόρουμ έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι η ειρήνη και η σταθερότητα πάνω από τα στενά της Ταϊβάν είναι απαραίτητες για την παγκόσμια ασφάλεια. Ενώ όλοι μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι ο πόλεμος πρέπει να αποφευχθεί, ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό απαιτεί συμπερίληψη, διάλογο και, κυρίως, ενότητα.

Τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν η καλύτερη πλατφόρμα για παγκόσμιο διάλογο. Οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ μιλούν συχνά για κοινές λύσεις, αλληλεγγύη και συμπερίληψη στην αντιμετώπιση των πιεστικών ζητημάτων της εποχής μας. Η Ταϊβάν είναι περισσότερο από πρόθυμη και ικανή να συμμετάσχει σε αυτές τις προσπάθειες.

Ωστόσο, η Ταϊβάν εξακολουθεί να αποκλείεται από τα Ηνωμένα Έθνη λόγω της παραμόρφωσης από την Κίνα του Ψηφίσματος 2758 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Αυτό το ψήφισμα δεν αναφέρει ότι η Ταϊβάν είναι μέρος της ΛΔΚ ούτε δίνει στη ΛΔΚ το δικαίωμα να εκπροσωπεί τον λαό της Ταϊβάν στον ΟΗΕ και εξειδικευμένους φορείς. Στην πραγματικότητα, το ψήφισμα καθορίζει μόνο ποιος εκπροσωπεί το κράτος μέλος Κίνα, γεγονός που η διεθνής κοινότητα και η ίδια η Κίνα αναγνώρισαν μετά τη σχετική ψηφοφορία το 1971. Η επακόλουθη παραποίηση του ψηφίσματος 2758 έρχεται σε αντίθεση με τις βασικές αρχές που υποστηρίζονται από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και πρέπει να διορθωθεί.

Η 78η σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η οποία θα επικεντρωθεί στο θέμα «ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης και αναζωπύρωση της παγκόσμιας αλληλεγγύης», είναι επίκαιρη υπό το φως μιας σειράς γενικών παγκόσμιων προκλήσεων. Για παράδειγμα, οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) του ΟΗΕ σχεδιάστηκαν ως κοινό σχέδιο για την ειρήνη και την ευημερία. Ωστόσο, η πιο πρόσφατη έκθεση προόδου του SDG έδειξε ότι μόλις το 12 τοις εκατό των στόχων του SDG ήταν σε καλό δρόμο, ενώ η πρόοδος στο 50 τοις εκατό παρέμεινε ανεπαρκής. Και σε περισσότερο από το 30 τοις εκατό, έχουμε καθυστερήσει ή και οπισθοδρομήσει.

Αν και δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις, το πρώτο βήμα είναι ο διάλογος. Ως ένας πραγματικά παγκόσμιος θεσμός, ο ΟΗΕ μπορεί να χρησιμεύσει ως πρωταθλητής της προόδου. Καλούμε τον ΟΗΕ να διατηρήσει την αρχή του να μην αφήνει κανέναν πίσω επιτρέποντας στην Ταϊβάν να συμμετέχει στο σύστημα του ΟΗΕ, αντί να την αποκλείει από συζητήσεις για θέματα που απαιτούν παγκόσμια συνεργασία. Ένα καλό πρώτο βήμα θα ήταν να επιτραπεί σε άτομα και δημοσιογράφους της Ταϊβάν να παρακολουθήσουν ή να καλύψουν σχετικές συναντήσεις, καθώς και να διασφαλιστεί η ουσιαστική συμμετοχή της Ταϊβάν σε συναντήσεις και μηχανισμούς.

Η απίστευτη γενναιότητα και η ανθεκτικότητα της Ουκρανίας έχουν εμπνεύσει χώρες σε όλο τον κόσμο. Ο πόλεμος εκεί έχει σφυρηλατήσει μια νέα αίσθηση ενότητας στον κόσμο. Η ενότητα είναι ζωτικής σημασίας για την απώθηση της επιθετικότητας της Ρωσίας και για τη διατήρηση των οικουμενικών αξιών, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και η παγκόσμια ειρήνη, ευρύτερα.

Είναι ζωτικής σημασίας να συνειδητοποιήσουμε την Κίνα και άλλες αυταρχικές κυβερνήσεις ότι θα λογοδοτήσουν και να τις παροτρύνουμε να διευθετήσουν τις διαφορές με ειρηνικά μέσα. Το να επιτραπεί στην Ταϊβάν να συμμετάσχει ουσιαστικά στο σύστημα του ΟΗΕ θα ωφελούσε τις προσπάθειες του κόσμου για την αντιμετώπιση πιεστικών παγκόσμιων ζητημάτων. Αυτό θα καταδείξει επίσης την αποφασιστικότητα του ΟΗΕ να ενωθεί για την παγκόσμια ειρήνη σε μια κρίσιμη συγκυρία όταν διακυβεύεται το μέλλον του κόσμου. Είμαστε πιο δυνατοί μαζί. Τώρα είναι η ώρα να ενεργήσουμε σύμφωνα με αυτή τη θεμελιώδη αρχή, συμπεριλαμβάνοντας την Ταϊβάν.

*Υπουργός Εξωτερικών,Δημοκρατία της Κίνας (Ταϊβάν)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Αγρότες, Ακρίβεια και το κλίμα

Από: EBR

Αυτό που κυριαρχεί στη δημόσια ζωή της χώρας είναι η ακρίβεια που απασχολεί σχεδόν ολόκληρη την κοινωνική κλίμακα και οι επιθετικές κινητοποιήσεις των αγροτών

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Ευρωπαϊκό Γραφείο Τεχνητής Νοημοσύνης δημιουργεί η Ε.Ε.

Ευρωπαϊκό Γραφείο Τεχνητής Νοημοσύνης δημιουργεί η Ε.Ε.

Τη φιλόδοξη στρατηγική της για τη δημιουργία του πρώτου, παγκοσμίως, ασφαλούς οικοσυστήματος για την τεχνητή νοημοσύνη, αρχίζει να υλοποιεί η Ευρωπαϊκή Ένωση

Οικονομία

1 στους 3 Έλληνες χρησιμοποιεί ήδη το Chat GPT

1 στους 3 Έλληνες χρησιμοποιεί ήδη το Chat GPT

Αμφίθυμοι έναντι της τεχνητής νοημοσύνης είναι, επί του παρόντος, οι Έλληνες

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron