Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Οικονομία

Έντοκα γραμμάτια: Κερδίζουν έδαφος έναντι των προθεσμιακών καταθέσεων

Τα έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος ως εναλλακτικός τρόπος επένδυσης

Από: EBR - Δημοσίευση: Παρασκευή, 1 Σεπτεμβρίου 2023

Τα Έντοκα Γραμμάτια είναι κρατικά βραχυπρόθεσμα γραμμάτια με μέγιστη διάρκεια 12 μήνες. Έχουν χαμηλό επενδυτικό κίνδυνο, εφόσον διακρατηθούν μέχρι την λήξη τους, σε σχέση με άλλα επενδυτικά προϊόντα όπως ομόλογα και μετοχές.
Τα Έντοκα Γραμμάτια είναι κρατικά βραχυπρόθεσμα γραμμάτια με μέγιστη διάρκεια 12 μήνες. Έχουν χαμηλό επενδυτικό κίνδυνο, εφόσον διακρατηθούν μέχρι την λήξη τους, σε σχέση με άλλα επενδυτικά προϊόντα όπως ομόλογα και μετοχές.

της Αθανασίας Ακρίβου

Τα έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος ως εναλλακτικός τρόπος επένδυσης.

Όπως αναφέρει στέλεχος γνωστής ΑΕΠΕΥ στον ΟΤ ,πλέον οι νέες εισροές χρημάτων αφορούν σε μεγάλο βαθμό την τοποθέτηση τους σε έντοκα γραμμάτια ,καθώς οι επενδυτές «κυνηγούν» όλο και περισσότερο μεγαλύτερες αποδόσεις εν μέσω του έντονου πληθωριστικού περιβάλλοντος. Ενδεικτικό της αυξημένης ζήτησης όπως μας αναφέρει το ίδιο στέλεχος πως μόνο τις τελευταίες δύο εβδομάδες νέοι πελάτες (μικροί καταθέτες)με σύνολο 10 εκ. ευρώ θέλησαν να τοποθετηθούν σε έντοκα γραμμάτια Ελληνικού Δημοσίου .

Υψηλότερες αποδόσεις

Το δέλεαρ είναι οι σημαντικά υψηλότερες αποδόσεις, σε σχέση με τις προθεσμιακές καταθέσεις.

Το δεύτερο πλεονέκτημα των εντόκων γραμματίων σε σχέση με άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα είναι η σύντομη λήξη τους γεγονός που τα κάνει να μοιάζουν πολύ περισσότερο με τις προθεσμιακές καταθέσεις με τις οποίες άλλωστε είναι περισσότερο εξοικειωμένοι οι περισσότεροι καταθέτες.

Τρίτον πλεονέκτημα είναι πως δεν φορολογούνται. Φορολογικά τα έντοκα υπερτερούν έναντι των καταθέσεων καθώς στις καταθέσεις οι τόκοι φορολογούνται με 10% σε ετήσια βάση το επιτόκιο στη λήξη των εντόκων είναι αφορολόγητο.

Οι παραδοσιακές προθεσμιακές

Καταθέτες με ποσά άνω των 10.000 ευρώ παραδοσιακά προχωρούσαν σε προθεσμιακές καταθέσεις 3, 6 ή 12 μηνών καθώς οι τράπεζες επιβράβευαν τους καταθέτες με μεγαλύτερες αποδόσεις σε σχέση με λογαριασμούς ταμιευτηρίου ή όψεως. Ως αντάλλαγμα της μεγαλύτερης απόδοσης , ο καταθέτης «κλείνει» για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα τα χρήματα του. Η εικόνα όμως αυτή έχει αλλάξει άρδην καθώς οι τράπεζες κρατούν καθηλωμένα τα επιτόκια όχι μόνο των απλών καταθετικών προϊόντων αλλά και των προθεσμιακών παρά την αύξηση των επιτοκίων στην οποία έχει προχωρήσει η ΕΚΤ.

Και στο ερώτημα γιατί συμβαίνει αυτό η απάντηση που δίνουν ειδικοί της αγοράς είναι πως πολύ απλά γιατί οι τράπεζες δεν έχουν ανάγκη αυτή τη στιγμή από ζεστό χρήμα.

Εάν κάποιος ερευνήσει την τραπεζική αγορά δύσκολο θα βρει προθεσμιακή κατάθεση με απόδοση άνω του 2,3% που είναι πολύ χαμηλότερη και από το βασικό επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ που βρίσκεται στο 3,75%.

Ως αποτέλεσμα στο σημερινό έντονα πληθωριστικό περιβάλλον, ένας αποταμιευτής – επενδυτής ο οποίος διατηρεί τα κεφάλαιά του σε τραπεζικές καταθέσεις αναζητεί ακόμη περισσότερο εναλλακτικούς τρόπους επένδυσης. Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Alpha Bank, οι τοποθετήσεις των Ελλήνων σε χρηματοοικονομικά προϊόντα, αυξήθηκαν την περίοδο 2019-2022 από τα 12 δισ. ευρώ στα 16 δισ. ευρώ.

Ο κίνδυνος των εντόκων και η επένδυση

Τα Έντοκα Γραμμάτια είναι κρατικά βραχυπρόθεσμα γραμμάτια με μέγιστη διάρκεια 12 μήνες. Έχουν χαμηλό επενδυτικό κίνδυνο, εφόσον διακρατηθούν μέχρι την λήξη τους, σε σχέση με άλλα επενδυτικά προϊόντα όπως ομόλογα και μετοχές.

Δεν δίνουν τοκομερίδια όπως τα ομόλογα, αλλά η τιμή αγοράς τους είναι συνήθως μικρότερη από την ονομαστική αξία που θα εισπράξει ο κάτοχος στην λήξη τους. Συγκεκριμένα, η διαφορά μεταξύ της τιμής αγοράς τους και της τιμής στη λήξη, είναι και η απόδοση που θα εισπράξει ο επενδυτής στο τέλος.

Για παράδειγμα, έστω ότι ένας επενδυτής θέλει να επενδύσει σε έντοκα γραμμάτια ελληνικού κράτους αξίας 1.000 ευρώ το κάθε ένα. Ενημερώνεται σε ποια τιμή διαπραγματεύονται σήμερα, ας υποθέσουμε στο 97,που σημαίνει στο 97% της αξίας τους, άρα θα χρειαστεί να δώσει για κάθε ένα έντοκο 97%*1000=970 ευρώ, γνωρίζοντας ότι στη λήξη θα λάβει το 100% της αξίας τους, δηλαδή 1,000 ευρώ, άρα 30 ευρώ επιπλέον κέρδος από την επένδυσή του.

Η συγκεκριμένη επένδυση θεωρείται ιδιαίτερα ελκυστική, σύμφωνα με τους ειδικούς, αφού η διαρκής αύξηση των επιτοκίων ενσωματώθηκε στις νέες εκδόσεις των βραχυπρόθεσμων τίτλων με αποτέλεσμα οι τρέχουσες αποδόσεις τους να είναι ικανοποιητικές σε σχέση με το πολύ χαμηλό επίπεδο κινδύνου που αναλαμβάνει ο επενδυτής

Κατά την τελευταία δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων η απόδοση τους διαμορφώθηκε στο 3,83%.

Ο εκδότης

Ο βασικός κίνδυνος του εντόκου γραμματίου είναι, να μην πληρώσει στη λήξη ο εκδότης, που σημαίνει χρεωκοπία του εκδότη. Η πιθανότητα όμως αυτή είναι υπερβολικά μικρή και δεν έχει συμβεί ποτέ από τα συγκεκριμένα κράτη-εκδότες στην σύγχρονη οικονομική ιστορία.

Η απόκτηση ομολόγων εντόκων γραμματίων του Δημοσίου για τα οποία η απόδοση κυμαίνεται από το 3,59% για τα τρίμηνα έως και 3,84% για τα 12μηνα είναι ελάχιστα πιο πολύπλοκη από αυτήν του ανοίγματος ενός λογαριασμού καταθέσεων.Ο επενδυτής επικοινωνεί με την τράπεζα ή με την ΑΕΠΕΥ με την οποία συνεργάζεται ,δηλώνει το ποσό που θέλει να δώσει για την αγορά εντόκων γραμματίων του Δημοσίου.Οι αποταμιευτες-επενδυτές τους, εκτός από την παροχή των στοιχείων τους, θα πρέπει να υπογράψουν μια συμφωνία MiFid και να ανοίξουν έναν ειδικό λογαριασμό θεματοφυλακής εάν δεν έχουν ήδη.

*πρώτη δημοσιευση: Οικονομικός Ταχυδρόμος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Μόνo το βαθύ κράτος μπορεί να νικήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Από: EBR

Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης στην αρχή της σύντομης προεκλογικής εκστρατείας του είχε δηλώσει ότι "μπορεί να νικήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη’’

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Επικαιροποίηση της νομοθεσίας για τη διανοητική ιδιοκτησία

Επικαιροποίηση της νομοθεσίας για τη διανοητική ιδιοκτησία

Στην επικαιροποίηση της νομοθεσίας για τη διανοητική ιδιοκτησία, η οποία μετρά πλέον 20 χρόνια ύπαρξης, ώστε να προσαρμοστεί στην ψηφιακή εποχή, προχωρά η Ευρωπαϊκή Ένωση

Οικονομία

Alpha Bank: Πώς επηρεάζει η βραχυχρόνια μίσθωση την αγορά κατοικίας

Alpha Bank: Πώς επηρεάζει η βραχυχρόνια μίσθωση την αγορά κατοικίας

Η αγορά ακινήτων στη χώρα μας συνεχίζει να ανακάμπτει, με τις τιμές των οικιστικών ακινήτων να καταγράφουν αύξηση σταθερά από το πρώτο τρίμηνο του 2018

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2023. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron