Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Γνώμη

Το Ευρώ και ο παγκόσμιος νομισματικός πόλεμος

Αυτοί που το 2015 ψήφισαν υπέρ της εξόδου από την ευρωζώνη, παρακαλούνται να μας πουν ποιά θα ήταν τα σημερινά επίπεδα πληθωρισμού στην Ελλάδα

Από: Athanase Papandropoulos - Δημοσίευση: Δευτέρα, 4 Σεπτεμβρίου 2023

Πολύ απλά, με πληθωρισμό 100% οι πολίτες θα έψαχναν και θα παρακαλούσαν τους τουρίστες να τους αφήσουν κάποια ευρώ ή δολάρια.
Πολύ απλά, με πληθωρισμό 100% οι πολίτες θα έψαχναν και θα παρακαλούσαν τους τουρίστες να τους αφήσουν κάποια ευρώ ή δολάρια.

του Αθανάσιου Χ. Παπανδρόπουλου

Σίγουρα η ισοτιμία δραχμής ευρώ να μην ήταν η καλύτερη όταν η χώρα αποφάσισε να εισέλθει στην ευρωζώνη. Τι θα είχε συμβεί όμως σήμερα αν τον Ιούλιο 2015 αποχωρούσε από το σύστημα της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ);

Πολύ απλά, με πληθωρισμό 100% οι πολίτες θα έψαχναν και θα παρακαλούσαν τους τουρίστες να τους αφήσουν κάποια ευρώ ή δολάρια.

Σήμερα, παρά τις περιπέτειες του και τις επιθέσεις που δέχτηκε, το ευρώ είναι το δεύτερο αποθεματικό νόμισμα στον κόσμο μετά το δολάριο και αυτός είναι ο λόγος που οι μεγάλες χώρες με αυταρχικά καθεστώτα το υπονομεύουν. Φοβούνται την ενίσχυση του λόγω της διεθνούς νομισματικής κρίσης και αυτό δεν είναι καλό νέο για χώρες που βρίσκονται αντιμέτωπες με σοβαρές οικονομικές δυσκολίες.

Το ευρώ έχει αποτρέψει πολλές περιπέτειες στην Ευρώπη και την ενοποιητική της προσπάθεια.

Η εισαγωγή του είχε ως αποτέλεσμα να πειθαρχήσει κάπως τα κράτη: τα δημόσια ελλείμματα έχουν μειωθεί σημαντικά, κάτι που είναι απαραίτητο ενόψει της γήρανσης του πληθυσμού. Ο πληθωρισμός, ο οποίος σήμερα εκτιμάται ότι είναι υψηλός, έφτασε το 3%, ενώ τη δεκαετία του 1980 ήταν τρεις φορές υψηλότερος. Το εμπόριο και οι επενδύσεις εντός της ζώνης αυξήθηκαν ταχύτερα από ό,τι με άλλες χώρες, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας, όταν τη δεκαετία του 1980 κάλπαζε η ανεργία.Στην παρούσα διεθνή συγκυρία, το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, δεν πρέπει να είναι το δέντρο που κρύβει το δάσος. Όλοι αντιμετωπίζουμε μεγάλες παγκόσμιες τάσεις: τη γήρανση του πληθυσμού, την εξάντληση των αποθεμάτων πετρελαίου , την οικολογική αβεβαιότητα και πιο ακριβά τρόφιμα. Ωστόσο, δεν πρέπει να πιστεύουμε ότι είμαστε αφοπλισμένοι. Οι τροχοί της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης μπορούν να λαδωθούν. Αυτό πρέπει πρώτα να περάσει από μεγαλύτερο δημοσιονομικό συντονισμό μεταξύ των κρατών μελών (για να αποφευχθεί η εξουδετέρωση των ενέργειών τους) και μεταξύ αυτών και της ΕΚΤ, χωρίς να ξεχνάμε τους κοινωνικούς εταίρους επειδή αυτοί οι τρεις παράγοντες είναι υπεύθυνοι για τη μακροοικονομική πολιτική (αντίστοιχα: δημοσιονομικά, νομισματικά και μισθολογικά θέματα). Πρόκειται επίσης για την εγκαθίδρυση μιας «ευρωδιπλωματίας», για τη διασφάλιση ότι το ευρώ δεν εξελίσσεται πλέον αποκλειστικά σύμφωνα με τις παγκόσμιες ανισορροπίες, αλλά ότι αυτό το μέσο χρησιμοποιείται από τους πολιτικούς για κοινωνικοοικονομικούς σκοπούς. Τέλος, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η Οικονομική και Νομισματική Ένωση δεν είναι αδιαπέραστη από το πολιτικό περιβάλλον και την ισορροπία δυνάμεων.

Αυτό σημαίνει ότι είναι πλέον ώρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αποκτήσει και πολιτικό βάρος, συναφές με τις δομές και ανάγκες της ΕΕ και όχι νεφελώδη θεωρητικά σχήματα, που έτσι κι αλλιώς έχουν αποτύχει.

Άρα στην σημερινή συγκυρία η ΕΕ είναι ανάγκη να δείξει προς τις διεθνείς αγορές ότι το ενιαίο νόμισμά της δεν είναι μόνον θέμα πολιτικής της ΕΚΤ, αλλά και αντικείμενο μιας γενικότερης ευρωπαϊκής πολιτικής βούλησης.

Παρά την κρίση και αβεβαιότητα έτσι, ο καιρός επιβάλλει οι προσεχείς ευρωεκλογές να οδηγήσουν σε μια πιο ενιαία πολιτική Ευρώπη. Μια Ευρώπη που δεν θα θεωρείται πολιτικός νάνος και θα έχει το γεωπολιτικό βάρος που υπαγορεύεται από την γεωγραφική της θέση. Όταν στη γεωπολιτική σκακιέρα είναι παρόντες νέοι γίγαντες όπως η Κίνα, η Ινδία και η αναδυόμενη Αφρική, είναι κωμικό κάποιοι να επικαλούνται την επιστροφή στις πόλεις-κράτη.Εξάλλου Ποιες από αυτές επιβίωσαν μετά τους αναρίθμητους μεταξύ τους πολέμους; 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Γρ. Αντωνιάδης (ΣΕΒΤ): Πάνω από 1.000 πιο υγιεινά προϊόντα στα ράφια

Από: EBR

Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒΤ, Γρηγόρης Αντωνιάδης, μιλά στο The TOC για τις νέες διατροφικές τάσεις και τις αλλαγές στη βιομηχανία τροφίμων

Ευρώπη

Πολιτικά απόβλητα απειλούν Γαλλία και Ευρώπη

Πολιτικά απόβλητα απειλούν Γαλλία και Ευρώπη

Ισλαμοφασίστες, αριστεριστές, έμποροι ναρκωτικών και συμμορίες τραμπούκων, υπό την ιδεολογική καθοδήγηση ενός διαταραγμένου πολιτικού και του κόμματός του, στη Γαλλία κάνουν προπόνηση κατάληψης της εξουσίας

Οικονομία

Στην Ελλάδα οι κρατικές δαπάνες καλά κρατούν

Στην Ελλάδα οι κρατικές δαπάνες καλά κρατούν

Η Ελλάδα μπήκε στον αστερισμό των μνημονίων με τις υψηλότερες δαπάνες γενικής κυβέρνησης ως προς το ΑΕΠ στην ΕΕ και παρά την έξοδο από τα μνημόνια , η σχέση αυτή καλά κρατεί. Τεράστιο πάντα το πρόβλημα των συντάξεων

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2026. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron