Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Γνώμη

Ο Γανυμήδης τους…έλειπε

Η πολιτική δεν είναι πάρεργο ή έστω παρενθετική απασχόληση αλλά ύψιστο λειτούργημα

Από: EBR - Δημοσίευση: Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2023

Στις επικείμενες εκλογές, της 24ης Σεπτεμβρίου, για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, ο κίνδυνος επιλογής ενός καιροσκόπου θυμίζει την εκλογή του «γαμπρού» το 2015.
Στις επικείμενες εκλογές, της 24ης Σεπτεμβρίου, για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, ο κίνδυνος επιλογής ενός καιροσκόπου θυμίζει την εκλογή του «γαμπρού» το 2015.

του Βασίλειου-Γεωργίου Γρηγ.Παπαδάκη

Η πολιτική δεν είναι πάρεργο ή έστω παρενθετική απασχόληση αλλά ύψιστο λειτούργημα. Ο Αριστοτέλης (384-322 π.Χ.), ο μεγαλύτερος πολιτειολόγος όλων των εποχών, χαρακτηρίζει την πολιτική ως «ασκούμενη τα δίκαια» διότι πρέπει να αποβλέπει στη δημιουργία κράτους δικαίου το οποίο διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Με την πολιτική, συμβουλεύει ο Αριστοτέλης, ν΄ ασχολούνται μόνο όσοι γνωρίζουν τη νομική ή την πολιτική επιστήμη.

Ο ορισμός της πολιτικής ως «τέχνη του κυβερνάν» είναι περιοριστικός γιατί πολιτική δεν ασκούν μόνο οι άνδρες-γυναίκες που κυβερνούν αλλά η αντιπολίτευση και τα κόμματα. Ακόμη και η ενέργεια ενός πολίτη που αποβλέπει στον έλεγχο της εξουσίας, χαρακτηρίζεται πολιτική πράξη. Βασική αρχή είναι και παραμένει η ενεργή συμμετοχή των πολιτών στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα.

Πολλοί φιλόσοφοι προσπάθησαν να συνδέσουν την πολιτική με ηθικές και φιλοσοφικές θεωρίες. Ο Νικολό Μακιαβέλι (1469-1527), διέρρηξε τη σχέση ανάμεσα στην πολιτική και την ηθική. Η πολιτική κατ΄αυτόν «υπηρετεί τη δύναμη». Εν ολίγοις η άσκηση ελέγχου στους κρατούντες είναι εκ των ων ουκ άνευ. Όσο οι ιθύνοντες παραμένουν ανεξέλεγκτοι τόσο αυξάνονται οι ροπές προς τη φαυλότητα οι οποίες ενυπάρχουν μέσα στον άνθρωπο.

Ο πρωθυπουργός πρέπει να έχει τη διαγνωστική ικανότητα επιλογής των συνεργατών και την ανδρεία της ψυχής, όπως θα έλεγε ο Πλάτων (427-347 π.Χ.), ώστε να μην υπολογίζει το πολιτικό κόστος και να αντιπαρέρχεται τις πιέσεις εντός και εκτός κόμματος. Να επιλέγει τους άριστους, τους εξέχοντες, άτομα της πράξης με ήθος ανδρικό, οι οποίοι υπό αντίξοες συνθήκες θα πράξουν στο ακέραιο το καθήκον τους επ΄ωφελεία του εθνικού συμφέροντος και όχι του ατομικού. Στο ελληνικό Κοινοβούλιο των 300 αντί 150, υπάρχουν βουλευτές-βουλευτίνες, οι οποίοι αγνοούν τις προαναφερθείσες από τον Αριστοτέλη επιστήμες. Εντύπωση προκαλεί η τοποθέτηση ιατρού στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Στις επικείμενες εκλογές, της 24ης Σεπτεμβρίου, για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, ο κίνδυνος επιλογής ενός καιροσκόπου θυμίζει την εκλογή του «γαμπρού» το 2015.

Επίμετρο:
Όλα τα ‘χει η συνιστώσα της προοδευτικής συμμαχίας, ο Γανυμήδης της λείπει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Από την αμηχανία σε μια επικαιροποιημένη εθνική στρατηγική

Από: EBR

Οι σταθερές της Δύσης από τη Μεταπολίτευση και μετά κλονίζονται, καθώς οι σχέσεις ΗΠΑ - Ευρώπης δοκιμάζονται

Ευρώπη

Η Ελλάδα διεκδικεί ρόλο περιφερειακού κόμβου Data Centers στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

Η Ελλάδα διεκδικεί ρόλο περιφερειακού κόμβου Data Centers στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

Ρόλο περιφερειακού κόμβου Data Centers στη Νοτιοανατολική Ευρώπη διεκδικεί η Ελλάδα

Οικονομία

Χρηματιστήριο Αθηνών: Αναβάθμιση ορόσημο με ανοιχτά ερωτήματα

Χρηματιστήριο Αθηνών: Αναβάθμιση ορόσημο με ανοιχτά ερωτήματα

Η αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών από τον οίκο MSCI σε κατηγορία «ανεπτυγμένων αγορών» αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για την ελληνική οικονομία,

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2026. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron