Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ανάλυση

Υπολογιστές: Συνεχίζεται η επιστροφή στην κανονικότητα

Προς σταθεροποίηση οδεύει η παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών

Από: EBR - Δημοσίευση: Πέμπτη, 26 Οκτωβρίου 2023

Oι παγκόσμιες αποστολές υπολογιστών μειώθηκαν κατά 9% σε ετήσια βάση το 3ο τρίμηνο του 2023, αλλά σημείωσαν δεύτερη συνεχόμενη ανάπτυξη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Oι παγκόσμιες αποστολές υπολογιστών μειώθηκαν κατά 9% σε ετήσια βάση το 3ο τρίμηνο του 2023, αλλά σημείωσαν δεύτερη συνεχόμενη ανάπτυξη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

της Νατάσας Φραγκούλη

Προς σταθεροποίηση οδεύει η παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών. Αν και το πρόσημο στον κλάδο παρέμεινε αρνητικό και το 3ο τρίμηνο του 2023, η πτώση μετριάζεται, με τις εκτιμήσεις να συγκλίνουν υπέρ της σταθεροποίησης των πωλήσεων.

Σύμφωνα με την Counterpoint Research, οι παγκόσμιες αποστολές υπολογιστών μειώθηκαν κατά 9% σε ετήσια βάση το 3ο τρίμηνο του 2023, αλλά σημείωσαν δεύτερη συνεχόμενη ανάπτυξη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. “Η αγορά συνέχισε να επιβαρύνεται από την αδύναμη ζήτηση εν μέσω επιβράδυνσης των αγορών καταναλωτών και επιχειρήσεων. Ωστόσο, οι παγκόσμιες αποστολές αυξήθηκαν διαδοχικά για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο το 3ο τρίμηνο του 2023, βοηθούμενες από την εποχικότητα και την παραδοσιακή εκπτωτική περίοδο”, αναφέρει η εταιρεία ερευνών.

Οι αναλυτές της, μάλιστα, σχολιάζοντας ότι η αγορά των υπολογιστών “έχει ήδη πιάσει πάτο”, προσβλέπουν σε ήπια ανάκαμψη των αποστολών τους επόμενους δύο μήνες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, η ανάκαμψη θα προέλθει από τις κυκλοφορίες νέων προϊόντων ειδικά από μοντέλα με δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης.

Οι κατασκευαστές

Οι αποστολές της Lenovo σημείωσαν μονοψήφια ποσοστιαία πτώση σε ετήσια βάση το 3ο τρίμηνο του 2023, ενώ από την πλευρά της η HP πέτυχε μονοψήφια αύξηση σε ετήσια βάση, καθώς η εταιρεία επωφελήθηκε από την ισχυρή καταναλωτική ζήτηση, αλλά και από τη ζήτηση συσκευών για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

“Ωστόσο, άλλοι προμηθευτές υπολογιστών, όπως η Dell, η Apple και η Asus εξακολουθούσαν να αγωνίζονται να βρουν ισχυρούς οδηγούς πωλήσεων για να ενισχύσουν τις αποστολές σε όλα τα επίπεδα”, σχολιάζει η Counterpoint Research.

Μάλιστα, η εταιρεία σημειώνει ότι πλέον εισερχόμαστε στον πρώτο κύκλο αντικατάστασης μετά από την πανδημία της COVID-19, γεγονός το οποίο, από κοινού με την πιθανή ανάκαμψη της δυναμικής του AI PC, αναμένεται να τροφοδοτήσει τη ζήτηση το 2024.

Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης

Τα τελευταία πέντε τρίμηνα, οι παραδοσιακοί κατασκευαστές υπολογιστών εργάστηκαν σκληρά για να επιλύσουν ζητήματα αποθέματος και δυσκολεύτηκαν να αναζητήσουν μια νέα μηχανή ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις υπολογιστών τους. Σε αυτό το πλαίσιο, το AI PC έχει αναδειχθεί ως το επόμενο “big thing” και είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει το επόμενο κύμα ανάκαμψης των πωλήσεων το 2024.

“Αναμένουμε ότι οι υπολογιστές τεχνητής νοημοσύνης θα έχουν 50% 10ετές CAGR (σύνθετο μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης) από το 2020 και θα κυριαρχήσουν στην αγορά υπολογιστών μετά το 2026 με αναμενόμενο ποσοστό διείσδυσης άνω του 50%”, αναφέρει η Counterpoint Research.

Όπως προσθέτει: “Ήδη, η Intel, η Qualcomm και άλλοι κατασκευαστές CPU Η/Υ συνεργάζονται στενά με κατασκευαστές υπολογιστών για την επόμενη γενιά βασικών μοντέλων και αναμένουμε να δούμε πολλά νέα προϊόντα να κυκλοφορούν μετά το 4ο τρίμηνο του 2023, σηματοδοτώντας ένα νέο κεφάλαιο για τη βιομηχανία των υπολογιστών”.

Με το βλέμμα στο 2024

Η εταιρεία ερευνών προβλέπει ότι οι ετήσιες πωλήσεις υπολογιστών θα επιστρέψουν στα προ COVID-19 επίπεδα το 2024. “Αναμένουμε ότι ο όγκος αποστολών της παγκόσμιας αγοράς υπολογιστών θα επιστρέψει στα προ-COVID-19 επίπεδα το επόμενο έτος, βοηθούμενο από την αντικατάσταση των Windows 11 και το κύμα υπολογιστών AI”.

“Αν και οι υπολογιστές τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να μην αποκτήσουν μεγάλη ζήτηση στην αρχή, πιστεύουμε ότι με την αύξηση των εφαρμογών σε όλο τον κόσμο, οι υπολογιστές ΑΙ θα μπορούσαν να έχουν μια εξαιρετική πορεία το 2024”, καταλήγει η Counterpoint Research.

*πρώτη δημοσίευση: Sepe.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Αγρότες, Ακρίβεια και το κλίμα

Από: EBR

Αυτό που κυριαρχεί στη δημόσια ζωή της χώρας είναι η ακρίβεια που απασχολεί σχεδόν ολόκληρη την κοινωνική κλίμακα και οι επιθετικές κινητοποιήσεις των αγροτών

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Ευρωπαϊκό Γραφείο Τεχνητής Νοημοσύνης δημιουργεί η Ε.Ε.

Ευρωπαϊκό Γραφείο Τεχνητής Νοημοσύνης δημιουργεί η Ε.Ε.

Τη φιλόδοξη στρατηγική της για τη δημιουργία του πρώτου, παγκοσμίως, ασφαλούς οικοσυστήματος για την τεχνητή νοημοσύνη, αρχίζει να υλοποιεί η Ευρωπαϊκή Ένωση

Οικονομία

1 στους 3 Έλληνες χρησιμοποιεί ήδη το Chat GPT

1 στους 3 Έλληνες χρησιμοποιεί ήδη το Chat GPT

Αμφίθυμοι έναντι της τεχνητής νοημοσύνης είναι, επί του παρόντος, οι Έλληνες

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron