Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Νέα & Εκδηλώσεις

«Έφυγε» ο σημαντικός διαφημιστής και αρθρογράφος μας Π. Βενέτης

Με τον Πέτρο Βενέτη, που απεβίωσε στις 27 Οκτωβρίου, είχαμε γνωριστεί πριν 37 χρόνια

Από: Athanase Papandropoulos - Δημοσίευση: Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου 2023

«Με λύπη πληροφορηθήκαμε την απώλεια του Πέτρου Βενέτη, ο οποίος «έφυγε» σε ηλικία 80 ετών. Ο Πέτρος Βενέτης ξεκίνησε ως κειμενογράφος στη διαφήμιση.»
«Με λύπη πληροφορηθήκαμε την απώλεια του Πέτρου Βενέτη, ο οποίος «έφυγε» σε ηλικία 80 ετών. Ο Πέτρος Βενέτης ξεκίνησε ως κειμενογράφος στη διαφήμιση.»

του Αθανάσιου Χ. Παπανδρόπουλου

Με τον Πέτρο Βενέτη, που απεβίωσε στις 27 Οκτωβρίου, είχαμε γνωριστεί πριν 37 χρόνια, με αφορμή ένα άρθρο μου στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο», υπέρ της διαφήμισης και του ρόλου της στην ελευθερία του τύπου, τη δημοκρατία και την οικονομική πρόοδο. Ο Πέτρος θέλησε να αντικρούσει το άρθρο και την τοποθέτησή μου, από «αριστερή» οπτική γωνία, πλην όμως λίγα χρόνια αργότερα είχε την ευγένεια να παραδεχτεί ότι ο αντίλογος του ήταν υπερβολικός και εμπνευσμένος από τον «εκνευρισμό» του ότι πολύ συχνά ο «ΟΤ» είχε δίκηο σε αυτά που έγραφε και υποστήριζε. Από τότε κράτησα μια εξόχως θετική γνώμη για τον Πέτρο και είχα αρκετές ευκαιρίες να εκτιμήσω το ανοικτό μυαλό του, την ηθική του υπόσταση και την ευστοχία της κρίσης του σε ουκ ολίγες περιπτώσεις.

Ήταν επίσης ένας επαγγελματίας που αγαπούσε τη διαφήμιση και σε αρκετές περιπτώσεις έβλεπε μακρυά και δημιουργικά. Ήταν επίσης ευφυής, χιουμορίστας, καλλιεργημένος αρθρογράφος και συγγραφέας και απλός σε τρόπους. Ο Πέτρος Βενέτης είχε γεννηθεί στην Άρτα το 1943, είχε σπουδάσει οικονομικά και στον διαφημιστικό χώρο έγινε γνωστός ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της διεθνούς εταιρείας Leo Burnett, η οποία είχε απορροφήσει προσωπική του διαφημιστική εταιρία.

Με απόφαση του Ομίλου Publicis, το 2011, ολοκλήρωσε την πορεία του στην Leo Burnett και άρχισε να ασχολείται με τις εταιρίες Alea και Mendolio, που δραστηριοποιούνται στο χώρο του ελαιολάδου και όχι μόνον. Στη διάρκεια της καριέρας του διετέλεσε επίσης πρόεδρος της Ένωσης Διαφημιστικών Εταιρειών Ελλάδας (ΕΔΕΕ) από τον Σεπτέμβριο του 1995 έως τον Ιούλιο του 1997. Έιχε διδάξει διαφήμιση σε σχολές και σε σεμινάρια. Άρθρα του έχουν φιλοξενηθεί κατά καιρούς σε εφημερίδες, περιοδικά και ιστοσελίδες. Έχει γράψει τα βιβλία «Αφού μεγάλωσες καλά να πάθεις», «Αιτία διαζυγίου και Όνειρο είναι, θα ξυπνήσω».

Ο αποχαιρετισμός της ΕΔΕΕ

Με επίσημη ανακοίνωση της η ΕΔΕΕ αποχαιρέτησε τον Πέτρο Βενέτη, που εξελέγη πολλές φορές μέλος του Δ.Σ, της ΕΔΕΕ και πρόεδρος της, τη διετία 1995-1997. Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: «Με λύπη πληροφορηθήκαμε την απώλεια του Πέτρου Βενέτη, ο οποίος «έφυγε» σε ηλικία 80 ετών. Ο Πέτρος Βενέτης ξεκίνησε ως κειμενογράφος στη διαφήμιση. Εργάσθηκε στην Αλέκτωρ και στην Olympic, απ’ όπου αποχώρησε το 1977, για να ιδρύσει τη Euro Advertising, η οποία αργότερα συγχωνεύθηκε με τη Leo Burnett, στην οποία παρέμεινε μέχρι την αναστολή λειτουργίας της το 2011. Πληθωρική παρουσία, με δυνατή φωνή και βροντερό γέλιο, υπήρξε ένας σπουδαίος διαφημιστής με σφαιρική γνώση της δουλειάς μας, διαύγεια σκέψης, διορατικότητα, εξαιρετικές ανθρώπινες σχέσεις, χιούμορ και αυτοσαρκασμό. Το Διοικητικό Συμβούλιο εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια».

Από το 2021 ο Π.Βενέτης ήταν εκλεκτός αρθρογράφος του ιστοτόπου newideas.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Εκλογές σε Τουρκία και Ελλάδα

Από: EBR

Μέσα σε 3 μήνες διεξάγονται κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλαδα και την Τουρκία

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Dzurinda: Η ΕΕ δεν έχει άλλα περιθώρια καθυστερήσεων

Dzurinda: Η ΕΕ δεν έχει άλλα περιθώρια καθυστερήσεων

Τη σημασία των επικείμενων Ευρωεκλογών και τη μεγάλη πρόκληση που συνιστά η ακροδεξιά για την κοινή πορεία της Ευρώπης, ανέδειξε η συζήτηση που διοργάνωσε το Martens Centre και το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής

Οικονομία

Πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ: Φοβισμένη και διχασμένη η ελληνική κοινωνία

Πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ: Φοβισμένη και διχασμένη η ελληνική κοινωνία

Το πρώτο μέρος της μεγάλης δημοσκόπησης που διενήργησε η ΔΙΑνέοσις, παρουσιάστηκε στο 9o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron