Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Διεθνή

Από κοινού καταπολέμηση νέων μορφών διεθνικού εγκλήματος μέσω συνεργασίας σε πραγματικό χρόνο

Υποστηρίξτε τη συμμετοχή της Ταϊβάν στην INTERPOL ως παρατηρητή

Από: EBR - Δημοσίευση: Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2023

Όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας της INTERPOL Jurgen Stock, η ανάγκη για σταθερή διεθνή αστυνομική συνεργασία είναι πιο ζωτική από ποτέ για την αντιμετώπιση νέων μορφών διεθνούς εγκλήματος, όπως η εμπορία ανθρώπων και η απάτη.
Όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας της INTERPOL Jurgen Stock, η ανάγκη για σταθερή διεθνή αστυνομική συνεργασία είναι πιο ζωτική από ποτέ για την αντιμετώπιση νέων μορφών διεθνούς εγκλήματος, όπως η εμπορία ανθρώπων και η απάτη.

του Chou Yew-woei*

Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του COVID-19, πολλοί άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους λόγω των lockdown και αναζητούσαν απεγνωσμένα οικονομική υποστήριξη. Έτσι, εάν μια δελεαστική ευκαιρία εργασίας εμφανιζόταν, φυσικά θα ήταν δύσκολο να αντισταθείς. Η σκληρή πραγματικότητα για όσους ταξιδεύουν στο εξωτερικό για δουλειά, ωστόσο, είναι ότι κινδυνεύουν να πέσουν θύματα εμπορίας ανθρώπων, μιας νέας μορφής διεθνικού εγκλήματος που «λεηλατεί» ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Ο ακόλουθος τύπος ανταλλαγής εμφανίζεται πολύ συχνά σε πρόσφατες περιπτώσεις αυτών των νέων τύπων διεθνικού εγκλήματος: «Αργά το βράδυ, καθώς σκεφτόμουν την αγαπημένη μου, που εργάζεται στο εξωτερικό, έλαβα ένα SMS από αυτήν. Είπε πόσο υπέροχη και εύκολη ήταν η δουλειά της και ήλπιζε ότι θα μπορούσα να την ακολουθήσω εκεί. Είπε ότι μαζί θα μπορούσαμε να εργαστούμε για ένα καλύτερο μέλλον». Ακούγεται γνώριμο αυτό;

Η απάτη είναι ένα έγκλημα με μακρά ιστορία. Προέκυψε παράλληλα με την εμφάνιση της ανθρώπινης γλώσσας και την ανάπτυξη του ανθρώπινου πολιτισμού. Στη σύγχρονη εποχή, με την πρόοδο της τεχνολογίας των πληροφοριών και των επικοινωνιών, αυτό το πανάρχαιο έγκλημα αποκτά νέες διαστάσεις και αποτελεί ανυπολόγιστη απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια. Όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας της INTERPOL Jurgen Stock, η ανάγκη για σταθερή διεθνή αστυνομική συνεργασία είναι πιο ζωτική από ποτέ για την αντιμετώπιση νέων μορφών διεθνούς εγκλήματος, όπως η εμπορία ανθρώπων και η απάτη. Οι εγκληματικές οργανώσεις λειτουργούν τώρα με υψηλά οργανωμένα μοντέλα εταιρικού στυλ που βασίζονται σε εξελιγμένους καταμερισμούς εργασίας, ανταλλαγή πληροφοριών, μάθηση από ομότιμους και συμπαιγνία και συνενοχή. Για την καταπολέμηση του διεθνικού εγκλήματος, οι αξιωματικοί επιβολής του νόμου από όλο τον κόσμο πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Ο κόσμος δεν πρέπει να αποκλείει την Ταϊβάν, καθώς αυτό αφήνει τους εγκληματίες να δρουν ανενόχλητοι. Αντίθετα, σύμφωνα με τον ιδρυτικό σκοπό της INTERPOL - να διασφαλίσει και να προωθήσει την ευρύτερη δυνατή αμοιβαία συνδρομή μεταξύ όλων των αστυνομικών αρχών της εγκληματικότητας - οι αστυνομικές αρχές της Ταϊβάν αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία να συνεργαστούν με τους ομολόγους τους σε όλο τον κόσμο για την καταπολέμηση του εγκλήματος. Στόχος τους είναι να καλύψουν το χάσμα στο παγκόσμιο δίκτυο ασφάλειας και να εργαστούν για έναν ασφαλέστερο κόσμο.

Με εξαιρετικό ιστορικό δημόσιας ασφάλειας, η Ταϊβάν πρέπει να συμπεριληφθεί στις προσπάθειες για την καταπολέμηση του διεθνικού εγκλήματος

Ως η 21η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και ο 17ος μεγαλύτερος εξαγωγέας, η Ταϊβάν λειτουργεί ως βασικός σύνδεσμος μεταξύ της Βορειοανατολικής και Νοτιοανατολικής Ασίας και ως κόμβος για τη ροή ανθρώπων, αγαθών και κεφαλαίων. Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του Expat Insider για το 2023, η Ταϊβάν ήταν η πέμπτη καλύτερη χώρα για ομογενείς χάρη στο όμορφο φυσικό περιβάλλον, τους φιλικούς ανθρώπους και το προηγμένο σύστημα οικονομίας και υγειονομικής περίθαλψης. Η συνολική ποιότητα ζωής της Ταϊβάν κατέλαβε επίσης τη δεύτερη θέση παγκοσμίως, ξεπερνώντας χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αυστραλία και η Ταϊλάνδη. Ομοίως, η Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας των Ηνωμένων Εθνών 2023, η οποία μετρά την ευτυχία σε 137 χώρες, κατέταξε την Ταϊβάν στην τέταρτη θέση στην Ασία. Επιπλέον, σύμφωνα με την κατάταξη ασφάλειας και εγκληματικότητας του 2023 από τον ιστότοπο της βάσης δεδομένων Numbeo, από 142 χώρες, η Ταϊβάν κατέλαβε την τρίτη θέση για την ασφάλεια και είχε το τρίτο χαμηλότερο ποσοστό εγκληματικότητας από όλες τις χώρες που αξιολογήθηκαν—καλύτερα από όλες τις άλλες ασιατικές χώρες.

Αναγνωρίζοντας τις συνεχείς προσπάθειες της Ταϊβάν, για 14 συναπτά έτη το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ κατατάσσει την Ταϊβάν ως χώρα της Βαθμίδας 1 για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων σε περισσότερες από 180 χώρες και περιοχές σε όλο τον κόσμο. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δήλωσε επίσης ότι παρά τον αντίκτυπο της πανδημίας, η Ταϊβάν συνέχισε να εργάζεται χέρι-χέρι με τον ιδιωτικό τομέα για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και την υπέρβαση διαφόρων προκλήσεων.

Ωστόσο, η Ταϊβάν παραμένει σε επαγρύπνηση. Δεδομένων των κλιμακούμενων κινδύνων που προκαλούνται από νέους τύπους διεθνικού εγκλήματος, η Ταϊβάν συνεχίζει να ξεπερνά το δικό της εξαιρετικό ιστορικό δημόσιας ασφάλειας. Με τη συμμετοχή στην INTERPOL και τη συνεργασία με τις παγκόσμιες αστυνομικές αρχές, μπορούμε όλοι μαζί να καταπολεμήσουμε το διακρατικό έγκλημα.

Χωρίς την Ταϊβάν, η INTERPOL είναι ελλιπής και ανασφαλής

Οι διεθνείς οργανισμοί χρησιμεύουν ως σημαντικές πλατφόρμες για την παγκόσμια διακυβέρνηση. Η συμμετοχή σε αυτούς τους οργανισμούς επιτρέπει στην Ταϊβάν να συνδεθεί με τον κόσμο, παρέχοντας έναν τρόπο να χρησιμοποιήσει την ήπια ισχύ της και να δώσει πίσω στην παγκόσμια κοινότητα. Ωστόσο, για πολιτικούς λόγους, η Ταϊβάν δεν μπορεί να συμμετάσχει στην INTERPOL για περισσότερα από 39 χρόνια. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, καθώς το διεθνές έγκλημα ανθίζει σε αυτήν την εποχή της παγκοσμιοποίησης, τα διαβατήρια της Ταϊβάν, τα οποία έχουν πρόσβαση χωρίς βίζα σε 145 χώρες και εδάφη, έχουν γίνει πρωταρχικοί στόχοι για τους διεθνείς εγκληματίες. Αυτή είναι μια απειλή που δεν πρέπει να υποτιμηθεί.

Η ικανότητα της Ταϊβάν να διενεργεί ελέγχους συνοριακής ασφάλειας και να καταπολεμά διακρατικά εγκλήματα, όπως η τρομοκρατία και η εμπορία ανθρώπων, παρεμποδίζεται σοβαρά από την έλλειψη πρόσβασης σε εγκληματικές πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο που κοινοποιούνται μέσω του συστήματος I-24/7 της INTERPOL και της βάσης δεδομένων κλεμμένων και χαμένων ταξιδιωτικών εγγράφων της. Ο μακροχρόνιος αποκλεισμός της Ταϊβάν από την INTERPOL σημαίνει ότι οι ζωτικές ανταλλαγές πληροφοριών είναι συχνά ξεπερασμένες και εσφαλμένες. Και η αδυναμία της Ταϊβάν να συμμετάσχει σε σχετικές συναντήσεις, δραστηριότητες και εκπαίδευση της INTERPOL έχει δημιουργήσει ένα σημαντικό κενό στο παγκόσμιο δίκτυο ασφάλειας και καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Οι εμπειρίες της Ταϊβάν μπορούν να χρησιμεύσουν ως πολύτιμη αναφορά και η Ταϊβάν είναι πρόθυμη να συνεργαστεί ενεργά με την INTERPOL

Το 2022, οι αστυνομικές αρχές της Ταϊβάν αποκάλυψαν ένα συγκλονιστικό νέο είδος εμπορίας ανθρώπων που συνέβη στην Καμπότζη και τη Μιανμάρ. Λειτουργώντας υπό εξαιρετικά οργανωμένα εταιρικά μοντέλα, τα συνδικάτα του εγκλήματος είχαν χρησιμοποιήσει διαδικτυακές πλατφόρμες για να στρατολογήσουν άτομα από όλο τον κόσμο, υποσχόμενοι ευκαιρίες εργασίας στο εξωτερικό ως δόλωμα. Στην πραγματικότητα, τα θύματα κρατήθηκαν αιχμάλωτα, αναγκάστηκαν να εργαστούν σε τηλεφωνικά κέντρα απάτης και υποβλήθηκαν σε τέτοια απάνθρωπη μεταχείριση όπως ηλεκτροσόκ, ξυλοδαρμός, ναρκωτικά και σεξουαλική βία, προκειμένου να εξαναγκαστούν να βοηθήσουν τις πολλές παράνομες δραστηριότητες των συνδικάτων, συμπεριλαμβανομένης της διεθνικής απάτης. , το ξέπλυμα κρυπτονομισμάτων και το εμπόριο ναρκωτικών και ανθρώπων.

Οι αναφορές των αστυνομικών αρχών της Ταϊβάν προς την INTERPOL δεν είχαν αποτέλεσμα. Αντίθετα, η Ταϊβάν έπρεπε να βασιστεί στις αστυνομικές δυνάμεις σε φιλικές χώρες για να διαβιβάσει πληροφορίες και να συνεργαστεί στις έρευνες. Η Ταϊβάν κινητοποίησε επίσης μια εθνική διακυβερνητική ομάδα καταπολέμησης της απάτης για να πραγματοποιήσει προληπτικές, αποτρεπτικές, διάσωσης και διερευνητικές επιχειρήσεις και να αποτρέψει τον εξαναγκασμό άλλων Ταϊβανών σε δόλιες δραστηριότητες. Μέχρι τον Ιούλιο του 2023, 478 θύματα είχαν διασωθεί με επιτυχία.

Οι πληροφορίες που κοινοποιήθηκαν από την Ταϊβάν έχουν προκαλέσει τη διεθνή προσοχή και οι φιλικές αστυνομικές δυνάμεις στην Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Νοτιοανατολική Ασία και αλλού γνωρίζουν τώρα αυτό το νέο είδος εγκλήματος, τα θύματα του οποίου προέρχονται από ένα ευρύ φάσμα εθνών. Μόνο με το συνδυασμό διεθνών πόρων και τη διεξαγωγή συνεργατικών ερευνών μπορούν να επιβληθούν οι νόμοι και να αντιμετωπιστεί αυτό το παγκόσμιο ζήτημα ασφάλειας.

Καθώς η παγκόσμια ασφάλεια είναι ζωτικής σημασίας, η υποστήριξη για την ουσιαστική συμμετοχή της Ταϊβάν στην INTERPOL παραμένει απαραίτητη

Όταν η Κίνα υπέβαλε αίτηση για ένταξη στην INTERPOL το 1984, προσέθεσε όρους που αντίκεινται στο πνεύμα του Συντάγματος της INTERPOL. Η Κίνα ανέλαβε τα δικαιώματα και το καθεστώς μέλους της Ταϊβάν και ανέφερε συνεχώς τα λεγόμενα «πολιτικά ζητήματα» για να διασφαλίσει ότι η INTERPOL θα αποκλείσει την Ταϊβάν από ουσιαστική συμμετοχή στον οργανισμό, δημιουργώντας παραβίαση στην πρόληψη του εγκλήματος και στην ανταλλαγή πληροφοριών. Αυτό έχει επίσης δυσκολέψει τις προσπάθειες της Ταϊβάν να καταπολεμήσει το διεθνικό έγκλημα και να κάνει τον κόσμο καλύτερο.

Δεν είμαστε διατεθειμένοι να αποδεχτούμε τον ισχυρισμό του Βολταίρου ότι «η ιστορία δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας πίνακας εγκλημάτων και κακοτυχιών».
Ζητώ από όλους να υποστηρίξουν τη συμμετοχή της Ταϊβάν στην ετήσια Γενική Συνέλευση της INTERPOL ως παρατηρητής. Αυτό θα επιτρέψει στις αστυνομικές αρχές της Ταϊβάν να συμμετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες, συναντήσεις και εκπαίδευση, να αλληλεπιδρούν με άλλες χώρες και να αντιμετωπίζουν την ανεπάρκεια στη διεθνική ανταλλαγή πληροφοριών για το έγκλημα. Αυτό δεν είναι πολιτικό ζήτημα.

Η παγκόσμια ασφάλεια μας αφορά όλους. Αφήστε την Ταϊβάν και την INTERPOL να συνεργαστούν.

*Επίτροπος, Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών της, Δημοκρατίας της Κίνας (Ταϊβάν)

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Η τραγωδία Μακρόν (και πολιτικής)

Από: EBR

Το εμφανώς τραγικό πρόσωπο/ήρωας στο πολιτικό δράμα της Γαλλίας, ο κορυφαίος πρωταγωνιστής, είναι βεβαίως ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Γαλλία: Το φθινόπωρο θα δώσει το πρώτο τεστ η νέα κυβέρνηση – Τι φοβούνται οι αγορές

Γαλλία: Το φθινόπωρο θα δώσει το πρώτο τεστ η νέα κυβέρνηση – Τι φοβούνται οι αγορές

Εντείνονται οι φόβοι για τον ήδη διογκωμένο προϋπολογισμό που έχει η Γαλλία, κίνδυνος να τεθεί σε τροχιά σύγκρουσης με την ΕΕ

Οικονομία

Αόρατες συνέπειες κακών αποφάσεων: Οι επιπτώσεις τους στη διαμόρφωση του επιχειρηματικού κλίματος

Αόρατες συνέπειες κακών αποφάσεων: Οι επιπτώσεις τους στη διαμόρφωση του επιχειρηματικού κλίματος

Στην οικονομική σφαίρα μία πράξη, ένας θεσμός, ένας νόμος, παράγουν όχι μόνον ένα αποτέλεσμα αλλά μία σειρά αποτελεσμάτων

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron