Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Οικονομία

Ταμείο Ανάκαμψης: Νέα μετεωρολογικά ραντάρ στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής

Την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δύο έργων του Εθνικού Προγράμματος Πολιτικής Προστασίας «ΑΙΓΙΣ» ανακοίνωσαν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Από: EBR - Δημοσίευση: Τετάρτη, 3 Ιανουαρίου 2024

Η πρόληψη αποτελεί βασικό πυλώνα της πολιτικής και του στρατηγικού μας σχεδιασμού, αλλά και το “κλειδί” στη διαχείριση των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών με τις οποίες θα ερχόμαστε όλο και πιο συχνά αντιμέτωποι λόγω της κλιματικής κρίσης.
Η πρόληψη αποτελεί βασικό πυλώνα της πολιτικής και του στρατηγικού μας σχεδιασμού, αλλά και το “κλειδί” στη διαχείριση των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών με τις οποίες θα ερχόμαστε όλο και πιο συχνά αντιμέτωποι λόγω της κλιματικής κρίσης.

Την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) δύο έργων του Εθνικού Προγράμματος Πολιτικής Προστασίας «ΑΙΓΙΣ» ανακοίνωσαν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας και ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, με αποφάσεις που υπέγραψε ο αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εντάσσονται στο ΤΑΑ έργα για την προμήθεια:

1.Σταθμών επικοινωνιών έκτακτης ανάγκης και παροχής κλιματολογικών δεδομένων περιοχών ενδιαφέροντος (Radar), προϋπολογισμού 23.560.000 ευρώ. Αντικείμενο της δράσης είναι η προμήθεια νέων συγχρόνων συστημάτων Radar, μεσαίας και μεγάλης εμβέλειας, τα οποία προορίζονται τόσο για την αντικατάσταση του υφιστάμενου απαρχαιωμένου εξοπλισμού, όσο και για την επέκταση του εθνικού δικτύου σταθμών μετεωρολογικών Radar, στοχεύοντας στην βελτίωση της γεωγραφικής κάλυψης του δικτύου. Πιο αναλυτικά η δράση περιλαμβάνει δίκτυο τεσσάρων (4) μετεωρολογικών Radar με την απαραίτητη υποδομή. Επιπλέον, θα αναπτυχθεί υποδομή συστήματος Nowcasting, μέσω της οποίας θα δημιουργούνται αναλυτικοί χάρτες επικινδυνότητας με χρωματική κωδικοποίηση και θα εκδίδονται τυποποιημένες προγνώσεις υψηλής χωρο-χρονικής ακρίβειας με έμφαση στα έντονα καιρικά φαινόμενα. Τέλος, θα αναπτυχθεί μηχανισμός αυτοματοποιημένης παραγωγής ενημερώσεων και προειδοποιήσεων οι οποίες θα αποστέλλονται από την ΕΜΥ στην Πολιτική Προστασία για επιχειρησιακή αξιολόγηση και αξιοποίηση.

2.Μετεωρολογικών Σταθμών για την έγκαιρη προειδοποίηση φυσικών καταστροφών, προϋπολογισμού 6.200.000 ευρώ. Αντικείμενο της δράσης είναι η επέκταση του υπάρχοντος Εθνικού Δικτύου Μετρητικών Σταθμών (ΕΔΜΣ) με νέους Υδρολογικούς Αυτόματους Μετεωρολογικούς Σταθμούς (ΥΑΜΣ), οι οποίοι θα εγκατασταθούν σε επιλεγμένες περιοχές της χώρας για τη μέτρηση, την καταγραφή και την επεξεργασία, σε 24ωρη βάση, μετεωρολογικών υδρολογικών δεδομένων. Η δημιουργία δικτύου ανίχνευσης Ατμοσφαιρικών Ηλεκτρικών Εκκενώσεων (ΑΗΕ) με σύγχρονους αισθητήρες ανίχνευσης φαινομένων Ατμοσφαιρικών Ηλεκτρικών Εκκενώσεων, με σκοπό την παρακολούθηση, καταγραφή και στατιστική επεξεργασία εμφάνισης ατμοσφαιρικών ηλεκτρικών εκκενώσεων. Η αναβάθμιση των δορυφορικών συστημάτων λήψης και επεξεργασίας δορυφορικών δεδομένων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Εκμετάλλευσης Μετεωρολογικών Δορυφόρων EUMETSAT, οι οποίοι θα είναι συμβατοί με τους δορυφόρους νέας γενιάς MTG και METOP-II του Οργανισμού.

Και στις δύο δράσεις, Υπουργείο Ευθύνης και Φορέας Χρηματοδότησης είναι το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

«Πολύτιμα εργαλεία»

Σε δήλωσή του ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλης Κικίλιας, τόνισε: «Η προκήρυξη του διαγωνισμού για την προμήθεια μετεωρολογικών σταθμών και ραντάρ, μέρος του εμβληματικού Προγράμματος ΑΙΓΙΣ, θα διασφαλίσει πολύτιμα εργαλεία στη διάθεση των μετεωρολόγων μας για την έγκαιρη και έγκυρη πρόγνωση των καιρικών φαινομένων.

Η πρόληψη αποτελεί βασικό πυλώνα της πολιτικής και του στρατηγικού μας σχεδιασμού, αλλά και το “κλειδί” στη διαχείριση των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών με τις οποίες θα ερχόμαστε όλο και πιο συχνά αντιμέτωποι λόγω της κλιματικής κρίσης. Έχουμε επιταχύνει την υλοποίηση του ΑΙΓΙΣ, και στο πρώτο τρίμηνο του 2024 θα έχουμε προκηρύξει το σύνολο των έργων, με πρωταρχικό μας μέλημα την προστασία των πολιτών της χώρας».

«Εκσυγχρονίζονται τα τεχνολογικά μέσα»

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκος Παπαθανάσης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «H Κυβέρνηση έχει αναδείξει την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και των επιπτώσεών της καθώς και την Πολιτική Προστασία ευρύτερα, σε μείζονες προτεραιότητες. Έμπρακτη απόδειξη αποτελούν οι πολυεπίπεδες πρωτοβουλίες που αναλάβαμε και συνεχίζουμε να δρομολογούμε. Πετύχαμε την άμεση αρωγή σε πληγέντες από τις πρόσφατες θεομηνίες καθώς και την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης σε κορυφαίο ευρωπαϊκό επίπεδο με την εξασφάλιση περισσότερων αναγκαίων πόρων. Με συστηματική δουλειά και συντονισμό, λάβαμε τη θετική αξιολόγηση από τους ευρωπαίους εταίρους μας του αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», στο πλαίσιο του οποίου εξασφαλίσαμε κονδύλια όχι μόνο για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν οι πρόσφατες φυσικές καταστροφές αλλά και για τη χρηματοδότηση σύγχρονων εργαλείων πρόληψης.

Σε αυτή την κατεύθυνση, με την απόφαση αυτή, ενισχύονται και εκσυγχρονίζονται περαιτέρω τα τεχνολογικά μέσα και ο εξοπλισμός που πλέον θα έχει στη διάθεσή της η χώρα απέναντι στις κλιματολογικές προκλήσεις. Η κλιματική κρίση ήρθε για να μείνει. Δεν εφησυχάζουμε. Κάνουμε πράξη όλα όσα δεσμευτήκαμε».

*πρώτη δημοσίευση: Οικονομικός Ταχυδρόμος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Εκλογές σε Τουρκία και Ελλάδα

Από: EBR

Μέσα σε 3 μήνες διεξάγονται κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλαδα και την Τουρκία

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Dzurinda: Η ΕΕ δεν έχει άλλα περιθώρια καθυστερήσεων

Dzurinda: Η ΕΕ δεν έχει άλλα περιθώρια καθυστερήσεων

Τη σημασία των επικείμενων Ευρωεκλογών και τη μεγάλη πρόκληση που συνιστά η ακροδεξιά για την κοινή πορεία της Ευρώπης, ανέδειξε η συζήτηση που διοργάνωσε το Martens Centre και το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής

Οικονομία

Πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ: Φοβισμένη και διχασμένη η ελληνική κοινωνία

Πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ: Φοβισμένη και διχασμένη η ελληνική κοινωνία

Το πρώτο μέρος της μεγάλης δημοσκόπησης που διενήργησε η ΔΙΑνέοσις, παρουσιάστηκε στο 9o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron