Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Οικονομία

Funds: Πού αναζητούν υψηλές αποδόσεις – Ρεκόρ αδιάθετων κεφαλαίων

Να γίνουν πιο δημιουργικοί και να βρουν νέους επενδυτικούς προορισμούς είναι το… resolution της νέας χρονιάς για τα μεγάλα ιδιωτικά κεφάλαια του κόσμου

Από: EBR - Δημοσίευση: Πέμπτη, 4 Ιανουαρίου 2024

Με την αγορά για τις δημόσιες εγγραφές να παραμένει υποτονική και τις παγκόσμιες συναλλαγές να είναι χαμηλές, ο αριθμός των συναλλαγών «εξόδου» (ρευστοποίησης θέσεων) από ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια το περασμένο τρίμηνο ήταν κοντά σε χαμηλό δεκαετίας, σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία Bain & Co.
Με την αγορά για τις δημόσιες εγγραφές να παραμένει υποτονική και τις παγκόσμιες συναλλαγές να είναι χαμηλές, ο αριθμός των συναλλαγών «εξόδου» (ρευστοποίησης θέσεων) από ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια το περασμένο τρίμηνο ήταν κοντά σε χαμηλό δεκαετίας, σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία Bain & Co.

Να γίνουν πιο δημιουργικοί και να βρουν νέους επενδυτικούς προορισμούς είναι το… resolution της νέας χρονιάς για τα μεγάλα ιδιωτικά κεφάλαια του κόσμου, καθώς το 2023 συσσώρευσαν σημαντικά επίπεδα ρευστότητας. Αυτό είναι το συμπέρασμα από την έρευνα της S&P Global Market Intelligence, στην οποία διαπιστώθηκε ότι οι εταιρείες private equity είχαν αποθέματα ρεκόρ ύψους 2,59 δισ. δολαρίων σε μετρητά διαθέσιμα για εξαγορές και άλλες επενδύσεις και ένα άνευ προηγουμένου απόθεμα παλαιών συμφωνιών που οι εταιρείες πρέπει να ρευστοποιήσουν τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με την S&P Global Market Intelligence, σχεδόν το ένα τέταρτο αυτών των μετρητών κατείχαν 25 από τους μεγαλύτερους ομίλους του κλάδου, συμπεριλαμβανομένων των Apollo Global, Blackstone, KKR, CVC Capital και Advent International.

Όπως επισημαίνουν και οι Financial Times, τα στελέχη του κλάδου και οι σύμβουλοί τους πιστεύουν ότι το νέο έτος αποτελεί μια μεγάλη δοκιμασία για τους επενδυτές ιδιωτικών κεφαλαίων, καθώς αναζητούν τρόπους για την πώληση μεγάλων θέσεων, ενώ παράλληλα αναζητούν νέες ευκαιρίες.

Με την αγορά για τις δημόσιες εγγραφές να παραμένει υποτονική και τις παγκόσμιες συναλλαγές να είναι χαμηλές, ο αριθμός των συναλλαγών «εξόδου» (ρευστοποίησης θέσεων) από ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια το περασμένο τρίμηνο ήταν κοντά σε χαμηλό δεκαετίας, σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία Bain & Co. Αυτό οδήγησε πολλούς ομίλους να έχουν ένα ρεκόρ 2,8 εκατ. δολαρίων σε απούλητες επενδύσεις και αυτό που η Bain περιέγραψε ως “ένα τεράστιο ανεκτέλεστο υπόλοιπο” εταιρειών προς αποχώρηση.

«Αυτό που βλέπουμε από τους επικεφαλής διαχειριστές ιδιωτικών κεφαλαίων είναι μεγάλη ανησυχία επειδή δεν είναι σαφές πώς θα εξελιχθούν οι αγορές», δήλωσε στους FT ανώτερος τραπεζίτης στον τομέα των συγχωνεύσεων και εξαγορών. Οι συνθήκες έχουν απογοητεύσει πολλούς μεγάλους θεσμικούς επενδυτές που συνήθως αναμένουν μια τακτική ροή μετρητών που θα τους επιστραφεί, καθώς οι όμιλοι ιδιωτικών κεφαλαίων πωλούν κερδοφόρες επενδύσεις.

Νέες συμφωνίες εξαγορών

Αντίθετα, οι επενδυτές αυτοί έλαβαν ελάχιστα χρήματα τα τελευταία πέντε χρόνια, παρόλο που δέσμευσαν τεράστια ποσά για τη χρηματοδότηση νέων συμφωνιών εξαγοράς.

Οι τραπεζίτες αναμένουν ότι οι όμιλοι θα αξιοποιήσουν τα μετρητά τους τους επόμενους μήνες, ενώ παράλληλα θα συνάψουν συμφωνίες για την πώληση παλαιών επενδύσεων – ιδίως καθώς αυξάνεται η αισιοδοξία ότι τα αμερικανικά επιτόκια έχουν κορυφωθεί μετά την απότομη άνοδο των τελευταίων δεκαετιών.

«Αισθάνθηκα ότι το 2023 ήταν μια χρονιά όπου οι άνθρωποι αφομοίωσαν τα χαρτοφυλάκιά τους. Ας ελπίσουμε ότι το 2024 θα είναι μια επανεκκίνηση για την επιτάχυνση των συμφωνιών και πάλι», δήλωσε η Elizabeth Cooper, εταίρος και συν-επικεφαλής της πρακτικής συγχωνεύσεων και εξαγορών ιδιωτικών μετοχών της Simpson Thacher & Bartlett.

«Υπάρχουν πολλές συμφωνίες στο πρόγραμμα για το πρώτο εξάμηνο και αναμένουμε ότι ένας μεγάλος αριθμός από αυτές θα ολοκληρωθεί όπως έχει προγραμματιστεί», δήλωσε ο Carsten Woehrn, συν-επικεφαλής του τμήματος συγχωνεύσεων και εξαγορών ΕΜΕΑ της JPMorgan.

Προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι συμφωνίες, πολλοί όμιλοι ιδιωτικών κεφαλαίων έχουν αναπτύξει τακτικές χρηματοοικονομικής μηχανικής για να γεφυρώσουν τη διαφορά μεταξύ του τι θα πληρώσουν οι αγοραστές για μια εταιρεία και του τι θα δεχθούν οι ιδιοκτήτες.

Ο Charles Hayes, παγκόσμιος συν-επικεφαλής ιδιωτικών κεφαλαίων της Freshfields Bruckhaus Deringer, δήλωσε ότι οι εταιρείες στρέφονται όλο και περισσότερο σε “δομημένες συναλλαγές” – συμφωνίες που χρησιμοποιούν μετοχικό κεφάλαιο με χαρακτηριστικά που μοιάζουν με χρέος. Πηγές του κλάδου δήλωσαν στους Financial Times ότι οι όμιλοι ιδιωτικών κεφαλαίων που πωλούν επιχειρήσεις μεταξύ τους χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο πολύπλοκες δομές.

Οι τραπεζίτες

Αυτές περιλάμβαναν κέρδη βάσει επιδόσεων – τα οποία καταβάλλουν στους πωλητές πρόσθετα μετρητά εάν μια επιχείρηση αποδώσει καλύτερα από το αναμενόμενο – ή άλλα εργαλεία όπως αναβαλλόμενες πληρωμές από τους αγοραστές και μεγάλες επενδύσεις από τους πωλητές προκειμένου να γίνουν οι συμφωνίες.

Οι τραπεζίτες και τα στελέχη των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων είναι επίσης όλο και πιο ενθουσιασμένοι με τις εταιρικές αποσχίσεις, κατά τις οποίες μια εταιρεία ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων αγοράζει μια επιχειρηματική γραμμή από μια μεγάλη εταιρεία. Η μεγαλύτερη συμφωνία ιδιωτικών κεφαλαίων του 2023 ήταν η απόσχιση της εταιρείας πληρωμών Worldpay από τη FIS από την GTCR με αποτίμηση 18 δισ. δολάρια.

Πολλές μεγάλες εταιρείες εξαγορών επιδιώκουν να επαναλάβουν αυτές τις μεγάλες συμφωνίες carve-out το 2024, σύμφωνα με τον Max Justicz, συν-επικεφαλής των χρηματοοικονομικών χορηγών της UBS στην Αμερική. “Οι εταιρείες mega buyout επιδιώκουν να αποδείξουν ότι μπορούν να αγοράσουν carve-outs με κάποια διοικητική εμπειρία", δήλωσε.

*πρώτη δημοσίευση: Οικονομικός Ταχυδρόμος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Εκλογές σε Τουρκία και Ελλάδα

Από: EBR

Μέσα σε 3 μήνες διεξάγονται κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλαδα και την Τουρκία

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Dzurinda: Η ΕΕ δεν έχει άλλα περιθώρια καθυστερήσεων

Dzurinda: Η ΕΕ δεν έχει άλλα περιθώρια καθυστερήσεων

Τη σημασία των επικείμενων Ευρωεκλογών και τη μεγάλη πρόκληση που συνιστά η ακροδεξιά για την κοινή πορεία της Ευρώπης, ανέδειξε η συζήτηση που διοργάνωσε το Martens Centre και το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής

Οικονομία

Πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ: Φοβισμένη και διχασμένη η ελληνική κοινωνία

Πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ: Φοβισμένη και διχασμένη η ελληνική κοινωνία

Το πρώτο μέρος της μεγάλης δημοσκόπησης που διενήργησε η ΔΙΑνέοσις, παρουσιάστηκε στο 9o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron