Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Οικονομία

Τεχνητή νοημοσύνη: Δρόμοι στρωμένοι με… αγκάθια για Microsoft και Google

Μετριάστηκε ο ενθουσιασμός των επενδυτών για τα οικονομικά κέρδη της Big Tech από τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη, αφού η Microsoft και η Google προειδοποίησαν για μεγαλύτερο κόστος φέτος

Από: EBR - Δημοσίευση: Παρασκευή, 2 Φεβρουαρίου 2024

Και οι δύο όμιλοι προειδοποίησαν ότι οι κεφαλαιουχικές δαπάνες θα είναι υψηλότερες το 2024, καθώς πραγματοποιούν σημαντικότερες επενδύσεις στην τεχνολογική υποδομή που στηρίζει τη γενεσιουργό AI.
Και οι δύο όμιλοι προειδοποίησαν ότι οι κεφαλαιουχικές δαπάνες θα είναι υψηλότερες το 2024, καθώς πραγματοποιούν σημαντικότερες επενδύσεις στην τεχνολογική υποδομή που στηρίζει τη γενεσιουργό AI.

Μετριάστηκε ο ενθουσιασμός των επενδυτών για τα οικονομικά κέρδη της Big Tech από τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη, αφού η Microsoft και η Google προειδοποίησαν για μεγαλύτερο κόστος φέτος στην κούρσα εξοπλισμών για την ανάπτυξη πρωτοποριακών προϊόντων τεχνητής νοημοσύνης.

Τα ισχυρά τριμηνιαία αποτελέσματα των αντίπαλων τεχνολογικών κολοσσών την Τρίτη δεν κατάφεραν να πείσουν τους επενδυτές ότι η ανάπτυξη θα συμβαδίσει με τις τεράστιες επενδύσεις που σκοπεύουν να κάνουν φέτος σε κέντρα δεδομένων και διακομιστές για την παροχή γενετική τεχνητής νοημοσύνης.

Όπως αποκάλυψαν και οι Financial Times, οι μετοχές της Microsoft υποχώρησαν κατά 1% παρά τις ισχυρές πωλήσεις υπολογιστικού νέφους από πελάτες που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τη σουίτα υπηρεσιών λογισμικού της, οι οποίες έχουν ενσωματωθεί με την τεχνολογία της OpenAI, κατασκευάστριας του ChatGPT.

Εν τω μεταξύ, οι μετοχές της Alphabet υποχώρησαν σχεδόν 6% αφού τα διαφημιστικά της έσοδα έπεσαν οριακά έξω από τις προσδοκίες, ακόμη και ενώ προχωρά στην ενσωμάτωση της genAI Gemini στις διαφημιστικές της επιχειρήσεις, την αναζήτηση και το cloud.

Η ζήτηση

Και οι δύο όμιλοι προειδοποίησαν ότι οι κεφαλαιουχικές δαπάνες θα είναι υψηλότερες το 2024, καθώς πραγματοποιούν σημαντικότερες επενδύσεις στην τεχνολογική υποδομή που στηρίζει τη γενεσιουργό AI.

Η Microsoft βρέθηκε στο επίκεντρο της κούρσας της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης πέρυσι, χάρη στη συμφωνία της με την OpenAI, την startup στην οποία έχει δεσμευτεί με ποσό έως και 13 δισ. δολάρια. Ο ενθουσιασμός των επενδυτών οδήγησε την τιμή της μετοχής της σε άνοδο άνω του 60% τους τελευταίους 12 μήνες, αυξάνοντας την αξία της αγοράς της στα 3 δισ. δολάρια. Ξεπέρασε την Apple ως η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο αυτό το μήνα.

Οι επενδυτές παρακολουθούσαν στενά το τμήμα cloud της, τον μεγαλύτερο μοχλό πωλήσεων που περιλαμβάνει την πλατφόρμα Azure, για αποδείξεις ότι το στοίχημά της στο OpenAI θα άρχιζε να μετατρέπεται σε οικονομικά κέρδη.
Το τελευταίο τρίμηνο του 2023, τα έσοδα της Microsoft από το cloud αυξήθηκαν κατά 20% στα 25,9 δισ. δολάρια, πάνω από τις προσδοκίες των αναλυτών για 25,3 δισ. δολάρια, με την αύξηση των πωλήσεων για το Azure να φτάνει το 30%.

Η ζήτηση για τις υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης της Microsoft αύξησε τα έσοδα του Azure κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες κατά τη διάρκεια του τριμήνου, μια επιτάχυνση από την αύξηση των πωλήσεων κατά περίπου 3 ποσοστιαίες μονάδες τους προηγούμενους τρεις μήνες.

Το Google Cloud θα αποτελέσει επίσης κρίσιμο μοχλό ανάπτυξης για την Alphabet εν μέσω αυξανόμενης ζήτησης για γενετική τεχνητή νοημοσύνη, την ίδια στιγμή που οι επενδυτές αναμένουν την κυκλοφορία της Gemini Ultra φέτος, την πιο προηγμένη αναβάθμιση του chatbot της, Bard.

Οι πελάτες της Alphabet και της Microsoft βρίσκονταν σε κατάσταση «αγοράζω AI τώρα, βλέπω όμως αν δουλεύει αργότερα», σύμφωνα και με όσα δήλωσε στους Financial Times ο αναλυτής της Forrester, Lee Sustar. Οι εταιρείες είχαν παρόμοιες «AI στρατηγικές» που θα πίεζαν επίσης την ανταγωνίστρια Amazon να «αυξήσει τις αντίστοιχες; υπηρεσίες για να υπερασπιστεί την ηγετική της θέση στο μερίδιο της cloud αγοράς».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Satya Nadella, δήλωσε ότι η Microsoft έχει πλέον 53.000 πελάτες Azure AI, εκ των οποίων πάνω από το ένα τρίτο ήταν νέοι στην υπηρεσία τους τελευταίους 12 μήνες, και βλέπει αύξηση του αριθμού των «δεσμεύσεων Azure ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων». Αναμένει όμως ότι η αύξηση των εσόδων του τμήματος cloud θα επιβραδυνθεί ελαφρώς στο 18-19% το τρέχον τρίμηνο, ενώ η ανάπτυξη του Azure θα παραμείνει σταθερή.

Επενδύσεις και εκτιμήσεις

Ο Brett Iversen, αντιπρόεδρος των επενδυτικών σχέσεων, δήλωσε ότι η Microsoft αυξάνει τη χωρητικότητα των υποδομών AI επενδύοντας σε τομείς όπως τα κέντρα δεδομένων και οι διακομιστές, αλλά αυτό δεν έχει ακόμη συμπιέσει τα περιθώρια κέρδους χάρη στην αυξανόμενη ζήτηση για υπηρεσίες cloud και τον «έλεγχο του κόστους» σε άλλους τομείς.

Η εταιρεία ημιαγωγών AMD αύξησε τις εκτιμήσεις της για τις πωλήσεις τσιπ AI κατά 1,5 δισ. δολάρια για το 2024 σε έκθεση αποτελεσμάτων την Τρίτη, λέγοντας ότι οι πελάτες της, συμπεριλαμβανομένης της Microsoft, είχαν προχωρήσει ταχύτερα από το αναμενόμενο στην ανάπτυξη των νέων τσιπ MI300, τα οποία ανταγωνίζονται την Nvidia.

Η Amy Hood, επικεφαλής της οικονομικής διεύθυνσης της Microsoft, εξήγησε ότι η εταιρεία αναμένει ότι οι κεφαλαιακές δαπάνες, λόγω των επενδύσεων σε υποδομές cloud και τεχνητής νοημοσύνης, θα «αυξηθούν σημαντικά». Εν τω μεταξύ, η εταιρεία στράφηκε προς ένα εργατικό δυναμικό «με προτεραιότητα στην τεχνητή νοημοσύνη» αντί να προσλαμβάνει μεγάλο αριθμό ανθρώπων για να επικεντρωθεί στην τεχνολογία, πρόσθεσε η ίδια.
Οι αναλυτές παρακολουθούν στενά για να δουν πόσοι πελάτες χρησιμοποιούν το Microsoft 365 Copilot, τον βοηθό τεχνητής νοημοσύνης που έχει ενσωματωθεί στη σουίτα εφαρμογών παραγωγικότητας της εταιρείας. Η εταιρεία έχει καταστήσει το εργαλείο – με τιμή 30 δολάρια ανά χρήστη μηνιαίως για τις επιχειρήσεις – διαθέσιμο σε ιδιώτες και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αν και η εταιρεία δεν αποκάλυψε στοιχεία πωλήσεων ή χρηστών για το Copilot, ο Nadella τόνισε ότι η ταχεία υιοθέτησή του θυμίζει τις πρώτες ημέρες του υπολογιστή, όταν οι χρήστες τον αντιμετώπιζαν διστακτικά.

Τα συνολικά έσοδα της Microsoft κατά το τρίμηνο έως το τέλος Δεκεμβρίου σκαρφάλωσαν κατά 18% στο ρεκόρ των 62 δισ. δολαρίων, ξεπερνώντας τις προβλέψεις για 61,1 δισ. δολάρια. Τα κέρδη ανά μετοχή ύψους 2,93 δολαρίων ήταν πολύ υψηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών για 2,77 δολάρια.

*πρώτη δημοσίευση: Οικονομικός Ταχυδρόμος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Αγρότες, Ακρίβεια και το κλίμα

Από: EBR

Αυτό που κυριαρχεί στη δημόσια ζωή της χώρας είναι η ακρίβεια που απασχολεί σχεδόν ολόκληρη την κοινωνική κλίμακα και οι επιθετικές κινητοποιήσεις των αγροτών

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Ευρωπαϊκό Γραφείο Τεχνητής Νοημοσύνης δημιουργεί η Ε.Ε.

Ευρωπαϊκό Γραφείο Τεχνητής Νοημοσύνης δημιουργεί η Ε.Ε.

Τη φιλόδοξη στρατηγική της για τη δημιουργία του πρώτου, παγκοσμίως, ασφαλούς οικοσυστήματος για την τεχνητή νοημοσύνη, αρχίζει να υλοποιεί η Ευρωπαϊκή Ένωση

Οικονομία

1 στους 3 Έλληνες χρησιμοποιεί ήδη το Chat GPT

1 στους 3 Έλληνες χρησιμοποιεί ήδη το Chat GPT

Αμφίθυμοι έναντι της τεχνητής νοημοσύνης είναι, επί του παρόντος, οι Έλληνες

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron