Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Γνώμη

Καινούργιες πολιτικές πραγματικότητες

Το πολιτικό τοπίο αλλάζει δραματικά μέσα στα μάτια μας κι εμεις δυσκολευόμαστε να το συνειδητοποιήσουμε

Από: EBR - Δημοσίευση: Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2024

Αυτό που συμβαίνει είναι οι δραματικές μετακινήσεις πολιτικών δυνάμεων και η αλλοίωση των εννοιών Δεξιάς και Αριστεράς με διαφορετική πλεον φορτιση των σχετικών εννοιών.
Αυτό που συμβαίνει είναι οι δραματικές μετακινήσεις πολιτικών δυνάμεων και η αλλοίωση των εννοιών Δεξιάς και Αριστεράς με διαφορετική πλεον φορτιση των σχετικών εννοιών.

του Ανδρέα Ανδριανόπουλου

Το πολιτικό τοπίο αλλάζει δραματικά μέσα στα μάτια μας κι εμεις δυσκολευόμαστε να το συνειδητοποιήσουμε. Με βασικό κριτήριο παρακολούθησης των εξελίξεων τις ΗΠΑ, μπορούμε να εντοπίσουμε στγκλονιστικές αλλαγές που σε μεγάλο βαθμό μπορούν να εξηγήσουν λχ την περιθωριοποίηση της Αριστεράς και την ισχυροποίηση των λεγόμενων συντηρητικών δυνάμεων. Αυτό που συμβαίνει είναι οι δραματικές μετακινήσεις πολιτικών δυνάμεων και η αλλοίωση των εννοιών Δεξιάς και Αριστεράς με διαφορετική πλεον φορτιση των σχετικών εννοιών.

Στις ΗΠΑ αυτό που συμβαίνει είναι αποτέλεσμα των δραματικών πολιτιστικών μεταβολών. Με αφορμή την λεγόμενη "κουλτούρα της αφύπνισης" και την ισχυροποίηση της "κουλτούρας της ακύρωσης", που μηδενίζει ουσιαστικά την ιστορία και τα όποια θετικά επιτεύγματα του παρελθόντος, εχει δημιουργηθεί ένα επιθετικό ρεύμα κατά της Δύσης, του καπιταλισμού και των όποιων υποτιθεμενων στυλοβατών τους (λευκή φυλή, αποικιοκρατικού παρελθόντος, διάκρισης σε δύο βασικά σεξουαλικά φύλλα). Ολα οφείλουν να αναθεωρηθουν και να αλλάξουν. Η όποια αντίσταση στην λεγόμενη πολιτικη ορθότητα του νέου αυτού ρεύματος αποκαλείται δεξιά αντίδραση και φασιστική νοοτροπία!

Σύμφωνα με μιά πετυχημένη ανάλυση του Κώστα Στούπα, στο βιβλίο του "Η ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗ ΑΤΑΞΙΑ" (Επίκεντρο 2023), "το ’σχίσμα’ των δυτικών κοινωνιών (και ιδιαίτερα της αμερικανικής σήμερα) σε δύο αντίπαλα πολιτισμικά και αντίστοιχα πολιτικά στρατόπεδα με ενισχυμένα άκρα, έχει διαβρώσει την ισχύ του πολιτικού και κοινωνικού Κέντρου και άρα και την ισορροπία που εξασφάλιζε τη συνοχή, την ευημερία και την ισχύ τους. Σύμφωνα με έρευνα του Ινσιτούτου Pew οι Ρεπουμπλικάνοι στις ΗΠΑ είναι για τους Δημοκρατικούς το κόμμα των ρατσιστών, των σεξιστών, των ξενοφοβικών, ακροδεξιών ενώ οι ιδιοι δεν είναι παρά ταπεινοί κεντρώοι... Τούτο ομως δεν ευσταθεί διοτι, σύμφωνα με την έρευνα, οι Δημοκρατικοι έχουν κάνει τελευταία την μεγαλύτερη στροφή προς τα άκρα" (σελ.21)

Την μεγαλύτερη απομάκρυνση απο το Κεντρο προς τα άκρα εχουν τελευταία κάνει οι Δημοκρατικοι, και οι Ρεπουμπλικάνοι ακολουθούν σαν αντίδραση. Και μάλιστα η στάση τους εχει γίνει καθαρά επιθετική δίχως την παραμικρή ανοχή, καταπιέζοντας και συνθλίβοντας την όποια αντίθετη άποψη. Εχουν θολώσει λοιπόν τελείως οι έννοιες περί Δεξιάς και Αριστεράς σε βαθμο που συντομα θα φαντάζει ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων (ο Τράμπ;) σαν παραδοσιακός Κεντρώος! Κι αυτό διότι τα παραδοσιακά εργατικα στρώματα, οι αγρότες και οι κάτοικοι των φτωχών συνοικιών δεν μπορουν πλέον να ταυτισθούν με τις κοινωνικες και πολιτικές ηγεσίες και ελίτ. Τα μέτρα για το κλίμα και την "πράσινη" προσαρμογή, με την συνακόλουθη πολιτική ορθότητα, την ακρίβεια και την έμφαση - αποκλειστικη σχεδον - στην δικαιωματική πολιτική για μαύρους, τρανς άτομα και μετανάστες αποξενώνει τα λαικά στρώματα και δημιουργεί καινούργιες πολιτικές πραγματικότητες. Κατι που, φοβάμαι, πως θα γίνει συνείδηση και στην Ευρωπη στις ερχόμενες ευρωεκλογές.

Ο πρ. Αγγλος Πρωθυπουργός Τόνυ Μπλέρ είχε σημειώσει πριν κάποια χρόνια: "Η σύγχρονη πολιτική δεν έχει να κάνει με τις παραδοσιακές θέσεις της δεξιάς ένεντι της αριστεράς. Σημερα οι διακρίσεις αφορούν περισσότερο επιλογές που έχουν να κάνουν με την ανοιχτή η κλειστή κοινωνία". Με βάση την επίδραση της κουλτούρας της αφύπνισης στην σημερινή πραγματικότητα, εύκολα συνειδητοποιεί κάποιος που οδηγούνται οι κοινωνίες μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Η τραγωδία Μακρόν (και πολιτικής)

Από: EBR

Το εμφανώς τραγικό πρόσωπο/ήρωας στο πολιτικό δράμα της Γαλλίας, ο κορυφαίος πρωταγωνιστής, είναι βεβαίως ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Γαλλία: Το φθινόπωρο θα δώσει το πρώτο τεστ η νέα κυβέρνηση – Τι φοβούνται οι αγορές

Γαλλία: Το φθινόπωρο θα δώσει το πρώτο τεστ η νέα κυβέρνηση – Τι φοβούνται οι αγορές

Εντείνονται οι φόβοι για τον ήδη διογκωμένο προϋπολογισμό που έχει η Γαλλία, κίνδυνος να τεθεί σε τροχιά σύγκρουσης με την ΕΕ

Οικονομία

Αόρατες συνέπειες κακών αποφάσεων: Οι επιπτώσεις τους στη διαμόρφωση του επιχειρηματικού κλίματος

Αόρατες συνέπειες κακών αποφάσεων: Οι επιπτώσεις τους στη διαμόρφωση του επιχειρηματικού κλίματος

Στην οικονομική σφαίρα μία πράξη, ένας θεσμός, ένας νόμος, παράγουν όχι μόνον ένα αποτέλεσμα αλλά μία σειρά αποτελεσμάτων

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron