Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Οικονομία

1 στους 3 Έλληνες χρησιμοποιεί ήδη το Chat GPT

Αμφίθυμοι έναντι της τεχνητής νοημοσύνης είναι, επί του παρόντος, οι Έλληνες

Από: EBR - Δημοσίευση: Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου 2024

Για την ακρίβεια, σήμερα, ένας στους τρεις Έλληνες χρησιμοποιεί ήδη το Chat GPT, ωστόσο, οι δύο στους τρεις δηλώνουν επιφυλακτικοί απέναντί της.
Για την ακρίβεια, σήμερα, ένας στους τρεις Έλληνες χρησιμοποιεί ήδη το Chat GPT, ωστόσο, οι δύο στους τρεις δηλώνουν επιφυλακτικοί απέναντί της.

της Νατάσας Φραγκούλη

Αμφίθυμοι έναντι της τεχνητής νοημοσύνης είναι, επί του παρόντος, οι Έλληνες. Αφενός, ένα όλο και αυξανόμενο ποσοστό κάνει χρήση του Chat GTP, αφετέρου ένα σημαντικό ποσοστό εκφράζει επιφυλακτική στάση απέναντι στον αντίκτυπο, που θα έχει η διευρυμένη χρήση του ΑΙ στην κοινωνία και στην ζωή μας.

Για την ακρίβεια, σήμερα, ένας στους τρεις Έλληνες χρησιμοποιεί ήδη το Chat GPT, ωστόσο, οι δύο στους τρεις δηλώνουν επιφυλακτικοί απέναντί της. Σύμφωνα με νέα Πανελλαδική Έρευνα της Focus Bari, η αναλογία των Ελλήνων που έχουν λογαριασμό Chat GPT συνεχώς αυξάνεται: από 21% τον Ιούλιο 2023, αυξήθηκε σε 30% τον Φεβρουάριο 2024 και χρησιμοποιείται για πλειάδα θεμάτων, για την εργασία και για τις σπουδές από τους φοιτητές.

Την ίδια στιγμή, οι δύο στους τρεις Έλληνες εκφράζουν επιφυλακτική στάση απέναντι στον αντίκτυπο του ΑΙ. Επιπλέον, ενώ το Chat GTP θεωρείται ένα εργαλείο εύκολο στη χρήση, που γλιτώνει χρόνο και κόπο, οι χρήστες του θεωρούν σε μεγάλο βαθμό ότι χρειάζεται προσοχή στον τρόπο χρήσης, καθώς οι απαντήσεις του συχνά είναι απλοϊκές και χρειάζονται επαλήθευση.

Άντρες και μικρότερες ηλικίες

Σύμφωνα με τα ευρήματα της Focus Bari, αν και οι Έλληνες είναι ακόμα μοιρασμένοι ως προς το πως θα επηρεάσει το ΑΙ την κοινωνία, οι άντρες δείχνουν να έχουν πιο θετική στάση απέναντι στην τεχνητή νοημοσύνη, σε σύγκριση με τις γυναίκες. Σε ό,τι αφορά στις ηλικίες, το τοπίο δεν είναι τόσο “ξεκάθαρο”, καθώς οι διαφορές είναι οριακές, αν και οι νεαρές ηλικίες (gen Z & millennials) χρησιμοποιούν το Chat GPT σε μεγαλύτερο βαθμό.

Όπως δείχνει η έρευνα, οι χρήστες του Chat GPT, οι οποίοι κυρίως χρησιμοποιούν τη δωρεάν έκδοση, το ξεκίνησαν σχετικά πρόσφατα, αλλά το χρησιμοποιούν αρκετά συχνά, κυρίως για θέματα δουλειάς, σπουδών, αλλά και για άλλα θέματα, που εμπίπτουν στα ενδιαφέροντά τους.

Δηλώνουν ικανοποιημένοι

Η πλειοψηφία των Ελλήνων - σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας - δηλώνουν αρκετά ικανοποιημένοι από το Chat GPT, καθώς το βρίσκουν εύκολο στη χρήση, ενώ απαντούν ότι τους γλυτώνει κόπο και χρόνο. Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν, πρέπει κανείς να ξέρει να το χειρίζεται καλά και να θέτει τις κατάλληλες ερωτήσεις, για να έχει maximum όφελος και οι απαντήσεις να είναι σωστές και εμπεριστατωμένες.

Υπάρχουν, πάντως και αρκετοί, που αμφισβητούν την αξιοπιστία του και δηλώνουν ότι οι απαντήσεις πρέπει πάντα να επαληθεύονται. Η επιφυλακτικότητα συνδέεται άμεσα και με την ανησυχία ότι το Chat GPT μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να μην σκέφτονται, να μην εξελίσσονται και να μην καλλιεργούνται.

Τέλος, σημαντική αναλογία χρηστών φοβάται πως το Chat GPT είναι επικίνδυνο γιατί εμποδίζει τη μελέτη, τη σκέψη, την ανάπτυξη κρίσης και την εξέλιξη.

*πρώτη δημοσίευση: Sepe.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Εκλογές σε Τουρκία και Ελλάδα

Από: EBR

Μέσα σε 3 μήνες διεξάγονται κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλαδα και την Τουρκία

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Dzurinda: Η ΕΕ δεν έχει άλλα περιθώρια καθυστερήσεων

Dzurinda: Η ΕΕ δεν έχει άλλα περιθώρια καθυστερήσεων

Τη σημασία των επικείμενων Ευρωεκλογών και τη μεγάλη πρόκληση που συνιστά η ακροδεξιά για την κοινή πορεία της Ευρώπης, ανέδειξε η συζήτηση που διοργάνωσε το Martens Centre και το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής

Οικονομία

Πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ: Φοβισμένη και διχασμένη η ελληνική κοινωνία

Πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ: Φοβισμένη και διχασμένη η ελληνική κοινωνία

Το πρώτο μέρος της μεγάλης δημοσκόπησης που διενήργησε η ΔΙΑνέοσις, παρουσιάστηκε στο 9o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron