Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Οικονομία

Χατζηδάκης: Fast track προσλήψεις για τις θυγατρικές του Υπερταμείου

Την κατάθεση νομοσχεδίου που θα ορίζει τους κανόνες ευελιξίας στις προσλήψεις και τις αλλαγές στους κανονισμούς προμηθειών για τις θυγατρικές του Υπερταμείου, εξήγγειλε ο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Από: EBR - Δημοσίευση: Τρίτη, 5 Μαρτίου 2024

Ο νέος νόμος θα ψηφιστεί μέσα στο 2024 και θα προβλέπει φορολογικά κίνητρα και ενισχύσεις από το ΕΣΠΑ και την Αναπτυξιακή Τράπεζα για τις επιχειρήσεις που καινοτομούν, τομέας στον οποίο υπάρχει ήδη πρόοδος με επιχειρήσεις που παράγουν και εξάγουν.
Ο νέος νόμος θα ψηφιστεί μέσα στο 2024 και θα προβλέπει φορολογικά κίνητρα και ενισχύσεις από το ΕΣΠΑ και την Αναπτυξιακή Τράπεζα για τις επιχειρήσεις που καινοτομούν, τομέας στον οποίο υπάρχει ήδη πρόοδος με επιχειρήσεις που παράγουν και εξάγουν.

Την κατάθεση νομοσχεδίου που θα ορίζει τους κανόνες ευελιξίας στις προσλήψεις και τις αλλαγές στους κανονισμούς προμηθειών για τις θυγατρικές του Υπερταμείου, εξήγγειλε ο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

«Έχουμε ένα επιτυχημένο παράδειγμα και δεν μπορεί να κλείνουμε τα μάτια μας», ανέφερε ο υπουργός σχετικά με την περίπτωση της ΔΕΗ η οποία θα αποτελέσει και το πρύτυπτο για όλες αυτές τις αλλαγές σε θυγατρικές όπως οι ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΕΤΑΔ κ.λπ.

Έρχονται οι «μικρές ΔΕΗ»

Όπως είχε επισημάνει ήδη στις αρχές χρονιάς, σε εκδήλωση της ΕΤΑΔ για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, «κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα για το Υπερταμείο και τις θυγατρικές του, το οποίο θέλουμε να βασιστεί σε κανόνες αποτελεσματικότητας και προσφοράς προς το Δημόσιο και το κοινωνικό σύνολο».

Στο πλαίσιο αυτό, θα ψηφιστεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους νέος νόμος για το υπερταμείο και τις θυγατρικές του, με στόχο οι θυγατρικές να λειτουργούν σαν «μικρές ΔΕΗ».

«Θα εισηγηθούμε στη Βουλή να προσλαμβάνονται τα στελέχη της διευθυντικής ομάδας και από τον ιδιωτικό τομέα, με διαδικασίες διαγωνισμών για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε: «Αυτό σημαίνει ότι θα αλλάξει ο τρόπος που θα γίνονται οι προσλήψεις ώστε να υπάρχει μεν η εμπλοκή του ΑΣΕΠ, αλλά όχι οι μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται. Θα υπάρξουν αλλαγές και στις διαδικασίες της καθημερινής λειτουργίας. Θα προχωρούν όλα με διαφάνεια αλλά με μεγαλύτερη ταχύτητα».

Μοναδικές ευκαιρίες

Μιλώντας στο συνέδριο «Real Investment Summit 2024» που διοργανώνει ο Όμιλος Real, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έστειλε το μήνυμα ότι η χώρα έχει μια μοναδική ιστορική ευκαιρία γενικότερα και όχι μόνο στην οικονομία, αλλά προϋπόθεση για την επιτυχία είναι να συνεχιστεί η προσπάθεια και κυρίως η δημοσιονομική σοβαρότητα.

«Οι προοπτικές είναι μοναδικές, γιατί η χώρα βγαίνει από την κρίση, άρα υπάρχει το φαινόμενο του ελατηρίου. Ταυτόχρονα έχουμε το σωστό μείγμα οικονομικής πολιτικής το οποίο συνδυάζεται με την πολιτική σταθερότητα. Αυτός ο συνδυασμός σπάνια συμβαίνει θα είμαστε αδικαιολόγητοι αν δεν τα καταφέρουμε. Ο κίνδυνος είναι η αυταρέσκεια. Οι ποδηλάτες που δεν ποδηλατούν, πέφτουν και γι’ αυτό η προσπάθεια συνεχίζεται. Τη βούληση της κυβέρνησης να συνεχιστεί η πορεία της σοβαρότητας σηματοδοτεί φέτος το νομοσχέδιο για το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο με βάση τους νέους κανόνες που εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο και πρόκειται να εγκριθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δεν υπάρχει κανένας εφησυχασμός», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης. «Γι’ αυτό, πρόσθεσε, όταν με ρωτούν τι θα δώσετε, απαντώ: όσα αντέχουμε. Γιατί αν ξεπεράσουμε κάποια όρια κινδυνεύουμε να γυρίσουμε πίσω και αυτό θα ήταν σε βάρος πρώτα απ΄ όλα της ίδιας της κοινωνίας».

Και άλλα νομοσχέδια

Ο Κ. Χατζηδάκης ανήγγειλε την κατάθεση άλλων δύο νομοσχεδίων – πέρα από το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο – που αφορούν:

1. Θέσπιση κινήτρων για καινοτομία. Ο νέος νόμος θα ψηφιστεί μέσα στο 2024 και θα προβλέπει φορολογικά κίνητρα και ενισχύσεις από το ΕΣΠΑ και την Αναπτυξιακή Τράπεζα για τις επιχειρήσεις που καινοτομούν, τομέας στον οποίο υπάρχει ήδη πρόοδος με επιχειρήσεις που παράγουν και εξάγουν.

2. Ενίσχυση των κινήτρων για συγχωνεύσεις, επίσης με φορολογικές ρυθμίσεις, κονδύλια από το ΕΣΠΑ και ειδικά προγράμματα από την Αναπτυξιακή Τράπεζα. «Δεν έχω τίποτα εναντίον των μικρών επιχειρήσεων, υπάρχει όμως ένα πρόβλημα ως προς την ανταγωνιστικότητά τους. Έχουμε διπλάσιο αριθμό μικρών επιχειρήσεων σε σχέση με την ΕΕ και αυτό δεν είναι θετικό ούτε για την οικονομία ούτε για τις ίδιες. Θα εξαντλήσουμε τα περιθώρια ώστε να γίνει ορατό ότι η κυβέρνηση ωθεί τα πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση και ότι υπάρχουν ευκαιρίες», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τους κλάδους στους οποίους εντοπίζονται οι ευκαιρίες τα επόμενα χρόνια ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε: «Δεν μιλάμε πλέον μόνο για τον τουρισμό, τον οποίο θέλουμε να ενισχύσουμε ώστε να μπορέσει να συνεχίσει ανοδικά όχι σε βάρος του περιβάλλοντος, και τη ναυτιλία την οποία αξιοποιούμε ήδη και για στεριανές επενδύσεις π.χ. σε ξενοδοχεία, real estate, ναυπηγεία. Θέλουμε να ενθαρρύνουμε και όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας που υπάρχουν, έστω και αν δεν τα συζητάμε. Για παράδειγμα, η χώρα μπορεί να γίνει εξαγωγέας ενέργειας σε λίγα χρόνια χάρη στις ανανεώσιμες πηγές στις οποίες ήδη έχουμε πολύ σημαντική άνοδο. Έχουμε επιπλέον δύο ευχάριστες εκπλήξεις που είναι η φαρμακοβιομηχανία, η οποία αποδείχτηκε εξαγωγική και – ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη – η αγροδιατροφή. Παρά το γεγονός ότι ο αγροτικός τομέας έχει προβλήματα, υπάρχουν επιχειρήσεις που τα κατάφεραν και βγήκαν μπροστά. Τα logistics είναι ακόμη ένας προνομιακός τομέας για την Ελλάδα. Το λιμάνι του Πειραιά με την απόφαση που έλαβε η «τρισκατάρατη» κυβέρνηση της ΝΔ το 2008 έχει ανέβει στην τέταρτη θέση στην Ευρώπη. Έχουμε δυνατότητες και με τα υπόλοιπα λιμάνια και αν προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός του σιδηροδρομικού δικτύου θα δώσει μια πρόσθετη δυναμική.

Οι εξαγωγές από το 20 % του ΑΕΠ πήγαν στο 50 % και μπορούμε να ανέβουμε ακόμη παραπάνω». Η Ελλάδα, κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης, στη μεγάλη κρίση έπεσε θύμα όχι μόνο των δημοσίων ελλειμμάτων και του χρέους αλλά και του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. «Παρότι το δεύτερο θέμα δεν συζητείται πάρα πολύ, είναι για εμάς ζήτημα προτεραιότητας να κρατήσουμε κλειστές και τις δύο «Κερκόπορτες». Με δημοσιονομική σοβαρότητα και λογικά πρωτογενή πλεονάσματα, φιλοεπενδυτική πολιτική και κοινωνική συνοχή που στηρίζεται στην άνοδο της οικονομίας».

*πρώτη δημοσίευση: Οικονομικός Ταχυδρόμος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Εκλογές σε Τουρκία και Ελλάδα

Από: EBR

Μέσα σε 3 μήνες διεξάγονται κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλαδα και την Τουρκία

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Dzurinda: Η ΕΕ δεν έχει άλλα περιθώρια καθυστερήσεων

Dzurinda: Η ΕΕ δεν έχει άλλα περιθώρια καθυστερήσεων

Τη σημασία των επικείμενων Ευρωεκλογών και τη μεγάλη πρόκληση που συνιστά η ακροδεξιά για την κοινή πορεία της Ευρώπης, ανέδειξε η συζήτηση που διοργάνωσε το Martens Centre και το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής

Οικονομία

Πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ: Φοβισμένη και διχασμένη η ελληνική κοινωνία

Πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ: Φοβισμένη και διχασμένη η ελληνική κοινωνία

Το πρώτο μέρος της μεγάλης δημοσκόπησης που διενήργησε η ΔΙΑνέοσις, παρουσιάστηκε στο 9o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron