Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ανάλυση

Πάνω από τις μισές εταιρείες χρησιμοποιούν AI και IoT

Oι επιχειρήσεις είναι επιτακτική ανάγκη να διασφαλίσουν ότι διαθέτουν και εφαρμόζουν το σωστό μίγμα λύσεων κυβερνοασφάλειας, για να είναι προστατευμένες

Από: EBR - Δημοσίευση: Τρίτη, 12 Μαρτίου 2024

Η νέα μελέτη διαπιστώνει ότι το ΑΙ και το IoT χρησιμοποιούνται ήδη από το 54% και το 51% των εταιρειών αντίστοιχα, ενώ μία στις τρεις εταιρείες σχεδιάζει να υιοθετήσει αυτές τις τεχνολογίες εντός δύο ετών.
Η νέα μελέτη διαπιστώνει ότι το ΑΙ και το IoT χρησιμοποιούνται ήδη από το 54% και το 51% των εταιρειών αντίστοιχα, ενώ μία στις τρεις εταιρείες σχεδιάζει να υιοθετήσει αυτές τις τεχνολογίες εντός δύο ετών.

Με τις εταιρείες να έχουν αξιοποιήσει την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) και το Internet of Things (IoT) στις υποδομές τους και το 33% να απαντά ότι σχεδιάζει να υιοθετήσει αυτές τις διασυνδεδεμένες τεχνολογίες τα επόμενα δύο έτη, οι επιχειρήσεις είναι επιτακτική ανάγκη να διασφαλίσουν ότι διαθέτουν και εφαρμόζουν το σωστό μίγμα λύσεων κυβερνοασφάλειας, για να είναι προστατευμένες.

“Οι διασυνδεδεμένες τεχνολογίες είναι το αυξανόμενο δίκτυο συσκευών, συστημάτων και εφαρμογών που συνδέονται με το διαδίκτυο, καθώς και μεταξύ τους. Μετασχηματίζουν τις επιχειρήσεις, επιτρέποντας τους να συλλέγουν περισσότερα δεδομένα και να αυτοματοποιούν τις διαδικασίες τους. Αλλά φέρνουν, επίσης, νέους κινδύνους και προκλήσεις κατά την εξασφάλιση των επιχειρησιακών κεφαλαίων και τη διαφύλαξη των πελατών”, αναφέρει η Kaspersky στη μελέτη "Connecting the future of business".

Η νέα μελέτη διαπιστώνει ότι το ΑΙ και το IoT χρησιμοποιούνται ήδη από το 54% και το 51% των εταιρειών αντίστοιχα, ενώ μία στις τρεις εταιρείες σχεδιάζει να υιοθετήσει αυτές τις τεχνολογίες εντός δύο ετών. Οι χώροι δεδομένων χρησιμοποιούνται από το 32% των επιχειρήσεων, ενώ σχεδόν οι μισές (49%) σκοπεύουν να τους υιοθετήσουν στο εγγύς μέλλον.

Άλλες διασυνδεδεμένες τεχνολογίες (digital twins, AR, VR, web 3.0, 6G και συγκλίνοντα δίκτυα cloud) χρησιμοποιούνται μόνο από μία στις πέντε (20-21%) εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα, αλλά πάνω από το 70% εξετάζουν το ενδεχόμενο να τις ενσωματώσουν σύντομα στις επιχειρηματικές τους διαδικασίες.

Νέοι φορείς κυβερνοεπιθέσεων

Λόγω της διαδεδομένης χρήσης των AI και ΙοΤ θεωρούνται ιδιαίτερα ευάλωτα σε νέους φορείς κυβερνοεπιθέσεων. Σύμφωνα με την έρευνα, το 16-17% των οργανισμών πιστεύει ότι το AI και το IoT είναι "πολύ δύσκολο" ή "εξαιρετικά δύσκολο" να προστατευθούν, ενώ μόνο το 8% των χρηστών AI και το 12% των ιδιοκτητών IoT πιστεύουν ότι οι εταιρείες τους είναι πλήρως προστατευμένες.

Ωστόσο, όπως βλέπουμε, όσο λιγότερο διαδεδομένη είναι η εφαρμογή των τεχνολογιών, τόσο πιο δύσκολο είναι για τις εταιρείες να τις προστατεύσουν και το αντίστροφο. Για παράδειγμα, οι λιγότερο διαδεδομένες τεχνολογίες AR/VR και τα συγκλίνοντα δίκτυα cloud είναι οι πιο δύσκολες τεχνολογίες για να προστατευθούν όσον αφορά την κυβερνοάμυνα, με το 39-40% των εταιρειών να δηλώνουν ότι είναι δύσκολο να τις προστατεύσουν.

“Οι διασυνδεδεμένες τεχνολογίες προσφέρουν τεράστιες επιχειρηματικές ευκαιρίες, αλλά φέρνουν επίσης μια νέα εποχή ευπαθειών και σοβαρών κυβερνοαπειλών. Τα μέτρα κυβερνοασφάλειας πρέπει να ενισχυθούν εξαιτίας του αυξημένου όγκου των δεδομένων που συλλέγονται και διαβιβάζονται”, αναφέρει η Kaspersky.

Μέτρα προστασίας

Με βάση τα ευρήματα της έρευνας, η Kaspersky συνιστά τέσσερις αποτελεσματικούς τρόπους για να διασφαλιστεί ότι οι οργανισμοί είναι προετοιμασμένοι για την προστασία των διασυνδεδεμένων τεχνολογιών:

- Υιοθετήστε αρχές secure-by-design. Με την ενσωμάτωση της κυβερνοασφάλειας σε κάθε στάδιο του κύκλου ζωής της ανάπτυξης λογισμικού, το λογισμικό και το hardware secure-by-design γίνονται ανθεκτικά έναντι κυβερνοεπιθέσεων, συμβάλλοντας στη συνολική ασφάλεια των ψηφιακών συστημάτων.

- Εκπαιδεύστε και επιμορφώστε το εργατικό σας δυναμικό. Η ανάπτυξη μιας κουλτούρας με επίγνωση του κυβερνοχώρου απαιτεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική που δίνει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να αποκτήσουν γνώσεις και να τις εφαρμόσουν στην πράξη.

- Αναβαθμίστε τις λειτουργίες κυβερνοασφάλειας και χρησιμοποιήστε κεντρικές και αυτοματοποιημένες πλατφόρμες.

- Τηρείτε τους κανονισμούς προκειμένου να αποφύγετε νομικά προβλήματα ή τη δυσφήμησή σας, διασφαλίζοντας ότι οι πρακτικές σας στον τομέα της κυβερνοασφάλειας ανταποκρίνονται στα εξελισσόμενα πρότυπα και τις νομικές απαιτήσεις.

*πρώτη δημοσίευση: Sepe.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Εκλογές σε Τουρκία και Ελλάδα

Από: EBR

Μέσα σε 3 μήνες διεξάγονται κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλαδα και την Τουρκία

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Dzurinda: Η ΕΕ δεν έχει άλλα περιθώρια καθυστερήσεων

Dzurinda: Η ΕΕ δεν έχει άλλα περιθώρια καθυστερήσεων

Τη σημασία των επικείμενων Ευρωεκλογών και τη μεγάλη πρόκληση που συνιστά η ακροδεξιά για την κοινή πορεία της Ευρώπης, ανέδειξε η συζήτηση που διοργάνωσε το Martens Centre και το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής

Οικονομία

Πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ: Φοβισμένη και διχασμένη η ελληνική κοινωνία

Πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ: Φοβισμένη και διχασμένη η ελληνική κοινωνία

Το πρώτο μέρος της μεγάλης δημοσκόπησης που διενήργησε η ΔΙΑνέοσις, παρουσιάστηκε στο 9o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron