Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Οικονομία

Πάνω από 1,25 δισ.συνδρομητές σε υπηρεσίες περιαγωγής στο 2024

Μια ευρύχωρη δεξαμενή εσόδων για τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους παραμένουν οι υπηρεσίες περιαγωγής (roaming)

Από: EBR - Δημοσίευση: Τρίτη, 26 Μαρτίου 2024

Οι συνδρομητές υπηρεσιών περιαγωγής θα φτάσουν το 1,25 δισ. παγκοσμίως το 2024, ξεπερνώντας τα προπανδημικά επίπεδα.
Οι συνδρομητές υπηρεσιών περιαγωγής θα φτάσουν το 1,25 δισ. παγκοσμίως το 2024, ξεπερνώντας τα προπανδημικά επίπεδα.

της Νατάσας Φραγκούλη

Μια ευρύχωρη δεξαμενή εσόδων για τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους παραμένουν οι υπηρεσίες περιαγωγής (roaming). Οι συνδρομητές υπηρεσιών περιαγωγής θα φτάσουν το 1,25 δισ. παγκοσμίως το 2024, ξεπερνώντας τα προπανδημικά επίπεδα.

Νέα μελέτη από την Juniper Research διαπιστώνει ότι ο αριθμός των ενεργών συνδρομητών λιανικής περιαγωγής θα αυξηθεί σε 1,6 δισ. έως 2028. Από την ίδια ανάλυση προκύπτει ότι αυτή η εξέλιξη θα δώσει τη δυνατότητα στους φορείς εκμετάλλευσης να αποκομίσουν έσοδα από τις παγκόσμιες δαπάνες περιαγωγής της τάξης των 18 δισ. δολαρίων έως το 2028.

Θυμίζουμε ότι σε άλλη ανάλυσή της, η Juniper Research έχει εκτιμήσει τα έσοδα των παρόχων από την περιαγωγή σε 10 δισ. δολ. το τρέχον έτος, σημαντικά αυξημένα από τα 8,6 δισ. δολ. του 2023.

Όπως επισημαίνουν οι συντάκτες της μελέτης, ο αυξανόμενος αριθμός των συνδρομητών roaming, που χρησιμοποιούν δίκτυα 5G να αποτελεί βασική πρόκληση για τους φορείς εκμετάλλευσης για την πλήρη δημιουργία εσόδων από τις δραστηριότητες περιαγωγής.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας ερευνών, οι συνδρομητές σε 5G θα αντιπροσωπεύουν μόνο το 10% των παγκόσμιων περιαγωγής το 2024. Ωστόσο, αυτό αναμένεται να ξεπεράσει το 45% έως το 2028.

Με τη σειρά της, η μελέτη συνιστά στους φορείς εκμετάλλευσης να επιταχύνουν τις επενδύσεις τους σε υπηρεσίες cloud που επιτρέπουν την αποτελεσματικότερη ανίχνευση περιαγωγής σε πραγματικό χρόνο μέσω δικτύων 5G.

Το cloud κλειδί για την εξέλιξη της περιαγωγής

Οι φορείς εκμετάλλευσης συνεχίζουν να αγωνίζονται για τη δημιουργία εσόδων από τις υπηρεσίες περιαγωγής, λόγω αδυναμίας αποτελεσματικής αναγνώρισης συνδέσεων και δραστηριοτήτων roaming μέσω άλλων δικτύων. «Συνδέοντας τους συνδρομητές σε παγκόσμια υποδομή cloud και όχι μέσω των δικτύων και των διμερών συμφωνιών περιαγωγής, οι πάροχοι θα μπορούν να προσφέρουν υψηλότερες ταχύτητες περιαγωγής και χαμηλότερο λανθάνοντα χρόνο (latency)» αναφέρει η έρευνα.

Επιπλέον, η μελέτη προβλέπει ότι η εφαρμογή υπηρεσιών περιαγωγής cloud θα διαταράξει τις καθιερωμένες πρακτικές roaming, επιτρέποντας στους συνδρομητές να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες δεδομένων όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό μέσω εφαρμογών cloud, ακυρώνοντας την ανάγκη πρόσβασης στα δίκτυα.

«Για να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη των υπηρεσιών cloud έναντι της περιαγωγής, οι πάροχοι πρέπει να διασφαλίζουν ότι προσφέρουν στους συνδρομητές roaming μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα αλληλεπίδρασης που τους επιτρέπει να βλέπουν τις δικές τους δραστηριότητες περιαγωγής, όπως τοποθεσία, κόστος και δεδομένα που χρησιμοποιούνται» τονίζουν οι αναλυτές της Juniper Research.

Σε κάθε περίπτωση, οι αναλυτές της εταιρείας έχουν και στο παρελθόν επισημάνει ότι τα έσοδα των παρόχων από την περιαγωγή απειλούνται από την εμφάνιση ανταγωνιστικών λύσεων, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η επιλογή υιοθέτησης μιας προσωρινής τοπικής κάρτας, αντί της επιβάρυνσης με χρεώσεις περιαγωγής κατά τη διάρκεια ταξιδιών στο εξωτερικό.

*πρώτη δημοσίευση: Sepe.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Τι μας έκανες, Μάργκαρετ

Από: EBR

Κάθε φορά που ένα νέο κύμα καύσωνα πέφτει επάνω στα κεφάλια μας και λογής περιβαλλοντολόγοι και "ειδικοί" για το κλίμα μας βοβαρδίζουν με προειδοποιήσεις επερχόμενων καταστροφών, σκέφτομαι το κακό που μας έκανε η Μάργκαρετ Θάτσερ

Ευρώπη

Η Ευρώπη χάνει ... την μπάλα της τεχνητής νοημοσύνης

Η Ευρώπη χάνει ... την μπάλα της τεχνητής νοημοσύνης

Πίσω από τα καραγκιοζιλίκια του Ντόναλντ Τραμπ υπάρχουν και πραγματικότητες που δεν προκαλούν καθόλου … γέλιο

Οικονομία

Εκατομμυριούχοι στα χαρτιά: Η παγίδα της ελληνικής περιουσίας

Εκατομμυριούχοι στα χαρτιά: Η παγίδα της ελληνικής περιουσίας

Η χώρα καταγράφει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά σε ό,τι αφορά την κατοχή αμοιβαίων, μετοχών και ομολόγων, σύμφωνα με την Global Wealth Report 2026 της UBS. Η μεγάλη ανισότητα στον πλούτο και οι κρίσιμες συγκρίσεις.

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2026. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron