Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Οικονομία

Στην τραπεζική ισχύουν και κακοί κανόνες

Η αδυναμία των δημοκρατιών μας να αντισταθούν στην επιρροή των ισχυρών εταιρειών και των ηγετών τους είναι ανησυχητική

Από: EBR - Δημοσίευση: Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

«Βασισμένες σε παραπλανητικές και ανειλικρινείς απειλές, οι τράπεζες άσκησαν λυσσαλέα πιέσεις και κινητοποίησαν πολίτες και πολιτικούς να αντιταχθούν στους προτεινόμενους κανόνες. Στην πολιτική των τραπεζών φοβάμαι ότι η εσκεμμένη τύφλωση ως προς την αλήθεια είναι πιθανό να μην επιτρέψει να υπάρξουν καλύτεροι κανόνες.»
«Βασισμένες σε παραπλανητικές και ανειλικρινείς απειλές, οι τράπεζες άσκησαν λυσσαλέα πιέσεις και κινητοποίησαν πολίτες και πολιτικούς να αντιταχθούν στους προτεινόμενους κανόνες. Στην πολιτική των τραπεζών φοβάμαι ότι η εσκεμμένη τύφλωση ως προς την αλήθεια είναι πιθανό να μην επιτρέψει να υπάρξουν καλύτεροι κανόνες.»

της Ανάτ Αντμάτι*

Τον Δεκέμβριο οι διευθύνοντες σύμβουλοι των οκτώ μεγαλύτερων τραπεζών στις Ηνωμένες Πολιτείες συμμετείχαν σε τρίωρη συνεδρίαση ενώπιον της Τραπεζικής Επιτροπής της Γερουσίας. Ήταν μια αποκαρδιωτική επίδειξη που παρουσίαζε το τοξικό μείγμα πολιτικής και ανόητης ρητορικής που συχνά χαρακτηρίζει τις συζητήσεις για τον τραπεζικό τομέα. Μεγάλο μέρος της ακρόασης επικεντρώθηκε σε προτεινόμενους τραπεζικούς κανονισμούς γνωστούς ως «Βασιλεία 3». Λίγο μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-09 συνειδητοποίησα ότι οι κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις επηρεάζονταν από παράλογες αναλύσεις, αδιαπέραστη ορολογία, εσφαλμένα και παραπλανητικά επιχειρήματα και ακατάλληλες χρήσεις μαθηματικών μοντέλων. Ως αποτέλεσμα, οι ευκαιρίες βελτίωσης του τραπεζικού συστήματος παραβλέπονταν συνεχώς.

Οι πολιτικές δυνάμεις και η παραπληροφόρηση συνεχίζουν να διαστρεβλώνουν τις αποφάσεις πολιτικής. Διερευνούμε τα σοβαρά ζητήματα διακυβέρνησης που μαστίζουν τον τραπεζικό τομέα και υπονομεύουν τις δημοκρατίες μας. Ενα αξιοσημείωτο παράδειγμα είναι ο διακανονισμός 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων που συμφώνησε η JPMorgan Chase στα τέλη του 2013 για να αποφύγει δίκη που θα αποκάλυπτε λεπτομέρειες απάτης που διέπραξαν οι υπάλληλοι της τράπεζας υπό την ηγεσία του Τζέιμι Ντάιμον.

Ενώ ο Ντάιμον ορθά ισχυρίζεται ότι οι τραπεζικοί κανόνες είναι υπερβολικά περίπλοκοι, αντιτίθεται επίσης σθεναρά σε απλούστερους κανονισμούς. Ομως, σχεδιάζοντας και εφαρμόζοντας τέτοιους κανόνες αποτελεσματικά, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα μπορούσαν να μειώσουν την ανάγκη για πιο δαπανηρούς κανονισμούς και να αποφέρουν σημαντικά κοινωνικά οφέλη σχεδόν χωρίς κόστος.

Εάν οι τράπεζες δεν είναι ελκυστικές για τους επενδυτές, αυτό μπορεί να οφείλεται στην αντιληπτή αδιαφάνειά τους ή στο ότι η τραπεζική έχει γίνει υπερβολικά εξαρτημένη από επιδοτήσεις. Ωστόσο, οι γενικές επιδοτήσεις προς τις τράπεζες δεν έχουν νόημα. Αντίθετα, τα δημόσια κονδύλια θα πρέπει να κατευθύνονται σε αιτίες που αξίζουν και σε αυτούς που χρειάζονται περισσότερο υποστήριξη.

Η αδυναμία των δημοκρατιών μας να αντισταθούν στην επιρροή των ισχυρών εταιρειών και των ηγετών τους είναι ανησυχητική, δεδομένου ότι αυτή η συνεχιζόμενη αποτυχία τροφοδοτεί τη δυσαρέσκεια για τα οικονομικά, πολιτικά και νομικά μας συστήματα. Η εξαπάτηση (ενδεχομένως αυταπάτη) είναι διαδεδομένη όχι μόνο στον τραπεζικό τομέα αλλά και σε πολλούς άλλους κλάδους.

Βασισμένες σε παραπλανητικές και ανειλικρινείς απειλές, οι τράπεζες άσκησαν λυσσαλέα πιέσεις και κινητοποίησαν πολίτες και πολιτικούς να αντιταχθούν στους προτεινόμενους κανόνες. Στην πολιτική των τραπεζών φοβάμαι ότι η εσκεμμένη τύφλωση ως προς την αλήθεια είναι πιθανό να μην επιτρέψει να υπάρξουν καλύτεροι κανόνες.

*καθηγήτρια Οικονομικών στο Stanford Graduate School of Business
**πρώτη δημοσίευση: Οικονομικός Ταχυδρόμος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Το κράτος του διχασμού

Από: EBR

Αν υπάρχει ενα κράτος στον κόσμο που με την ύπαρξή του και μόνο εκφράζει τον πολιτικό διχασμό, είναι σήμερα το Ιράν

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Ο ρόλος της βιομηχανίας αδρανών υλικών στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρώπης

Ο ρόλος της βιομηχανίας αδρανών υλικών στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρώπης

Καθώς η ΕΕ προετοιμάζεται για τις επικείμενες κοινοβουλευτικές εκλογές και την επακόλουθη σύσταση νέας Επιτροπής το φθινόπωρο, ο κλάδος των αδρανών υλικών βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή

Οικονομία

Ιωάννης Γιώτης: Ελπίδα για την Ελλάδα η βιομηχανία επώνυμων τροφίμων

Ιωάννης Γιώτης: Ελπίδα για την Ελλάδα η βιομηχανία επώνυμων τροφίμων

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων ξεκαθαρίζει τι πραγματικά συμβαίνει στην ελληνική αγορά και ποιός ο ρόλος ενός κλάδου που απασχολεί 360000 εργαζόμενους

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron