Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Οικονομία

Πάνω από $5,5 τρισ. το κόστος της έλλειψης δεξιοτήτων πληροφορικής

Αντιμέτωπες με το εκρηκτικό και διαρκώς διογκούμενο πρόβλημα της έλλειψης ταλέντων με δεξιότητες πληροφορικής βρίσκονται οι επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο

Από: EBR - Δημοσίευση: Τετάρτη, 29 Μαΐου 2024

Η λειψυδρία εργαζομένων με τα κατάλληλα IT skills αναμένεται, έως το 2026, να επηρεάζει να επηρεάσει εννέα στις δέκα επιχειρήσεις.
Η λειψυδρία εργαζομένων με τα κατάλληλα IT skills αναμένεται, έως το 2026, να επηρεάζει να επηρεάσει εννέα στις δέκα επιχειρήσεις.

της Νατάσας Φραγκούλη

Αντιμέτωπες με το εκρηκτικό και διαρκώς διογκούμενο πρόβλημα της έλλειψης ταλέντων με δεξιότητες πληροφορικής βρίσκονται οι επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο. Η λειψυδρία εργαζομένων με τα κατάλληλα IT skills αναμένεται, έως το 2026, να επηρεάζει να επηρεάσει εννέα στις δέκα επιχειρήσεις.

Στο μεταξύ, το κόστος της …ξηρασίας στην αγορά εργασίας, ειδικά σε εργαζόμενους με δεξιότητες πληροφορικής, εκτιμάται ότι έχει υπέρογκες οικονομικές συνέπειες, τις οποίες η διεθνής εταιρεία IDC εκτιμά σε $5,5 τρισ. Οι τεράστιες αυτές οικονομικές συνέπειες προκύπτουν, όπως εξηγούν οι αναλυτές, από καθυστερήσεις στις παραδόσεις έργων, στην παραγωγή νέων προϊόντων, από τις εκπτώσεις σε θέματα ποιότητας, την απώλεια εσόδων λόγω μη ικανοποίησης των πελατών, τη μείωση της ανταγωνιστικότητας, ακόμη και από το κλείσιμο επιχειρήσεων, που αδυνατούν να βρουν προσωπικό, ώστε να καλύψουν τις υφιστάμενες ανάγκες τους.

“Η αυξανόμενη έλλειψη δεξιοτήτων πληροφορικής επηρεάζει τους οργανισμούς σε όλους τους κλάδους και σε όλες τις περιοχές. Πρόσφατη έρευνα της IDC σε ηγέτες πληροφορικής στη Βόρεια Αμερική έδειξε ότι - σχεδόν για τα δύο τρίτα των εταιρειών - η έλλειψη δεξιοτήτων είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια των στόχων περί αύξησης εσόδων, αλλά και τη μείωση της ικανοποίησης των πελατών. Και η κατάσταση δεν αναμένεται να βελτιωθεί”, αναφέρει η εταιρεία.

“Ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 90% των εταιρειών, παγκοσμίως, θα νιώσουν τον πόνο της κρίσης δεξιοτήτων πληροφορικής”, προσθέτει η IDC.

Οι πιο περιζήτητες δεξιότητες

Αν και δεν αποτελεί έκπληξη, οι δεξιότητες τεχνητής νοημοσύνης (AI) είναι αυτήν τη στιγμή αυτές με τη μεγαλύτερη ζήτηση για τις περισσότερες επιχειρήσεις, με τις Λειτουργίες Πληροφορικής να βρίσκονται στη δεύτερη θέση.

Όπως αναφέρει η IDC στο report “Enterprise Resilience: IT Skilling Strategies, 2024”, εξίσου περιζήτητες είναι και μια σειρά από δεξιότητες cloud, συμπεριλαμβανομένης της αρχιτεκτονικής, της διαχείρισης και αποθήκευσης δεδομένων και της ανάπτυξης λογισμικού. Μάλιστα, σύμφωνα με τους αναλυτές, στις ελλείψεις κατάλληλων δεξιοτήτων ΙΤ πρέπει να προστεθούν και οι αυξημένες επιχειρησιακές ανάγκες για πρόσθετες, μη τεχνικές, δεξιότητες, όπως ψηφιακές επιχειρηματικές δεξιότητες και skills ηγεσίας.

“Το να βάζεις τους κατάλληλους ανθρώπους με τις κατάλληλες δεξιότητες στους σωστούς ρόλους δεν ήταν ποτέ τόσο δύσκολο, όσο σήμερα. Καθώς οι ελλείψεις σε δεξιότητες πληροφορικής διευρύνονται και η άφιξη νέων τεχνολογιών - όπως η τεχνητή νοημοσύνη - επιταχύνεται, οι επιχειρήσεις πρέπει να βρουν δημιουργικούς τρόπους για να προσλαμβάνουν, να εκπαιδεύουν, να αναβαθμίζουν τις δεξιότητες των υπαλλήλων τους”, τονίζει η εταιρεία ερευνών.

Ηackathons, hand’s on εργαστήρια

Πάντως, η έρευνα επισημαίνει ότι μεταξύ των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες, όταν προσπαθούν να επεκτείνουν τις δεξιότητες των εργαζομένων τους, είναι η αντίσταση στην εκπαίδευση. Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι εργαζόμενοι παραπονιούνται ότι τα μαθήματα είναι πολύ μεγάλα, οι επιλογές για μάθηση είναι πολύ περιορισμένες και ότι δεν υπάρχει σωστή ευθυγράμμιση μεταξύ δεξιοτήτων και στόχων σταδιοδρομίας.

“Για να ξεπεράσουν αυτές τις προκλήσεις, οι ηγέτες πληροφορικής πρέπει να εφαρμόσουν μια ποικιλία στρατηγικών για να ενθαρρύνουν ένα πιο αποτελεσματικό περιβάλλον μάθησης. Αυτό περιλαμβάνει τα πάντα, από εκπαίδευση στην τάξη μέχρι hackathons, hand’s on εργαστήρια και διαδραστικά παιχνίδια”, καταλήγει η IDC.

Ήδη, μάλιστα, η έρευνα δείχνει ότι το 70% των εταιρειών χρησιμοποιεί μεθόδους βιωματικής μάθησης, που περιλαμβάνουν εργαστήρια, παιχνίδια και hackathons.

*πρώτη δημοσίευση: Sepe.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Η Ευρώπη της σιωπηρής πλειοψηφίας αποκτά ερείσματα

Athanase PapandropoulosΑπό: Athanase Papandropoulos

Η ενίσχυση των αποκαλουμένων ακροδεξιών πολιτικών σχηματισμών στις ευρωεκλογές, αποτυπώνουν βαθιές κοινωνικές ανατροπές που κανείς δεν θέλει να δει

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Πλατφόρμα ταλέντων για το ερευνητικό δυναμικό εγκαινιάζει η Ε.Ε.

Πλατφόρμα ταλέντων για το ερευνητικό δυναμικό εγκαινιάζει η Ε.Ε.

Την πλατφόρμα ταλέντων του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας - ERA Talent Platform, η οποία αποτελεί μια καινοτόμο λύση για ερευνητές, ερευνήτριες και ερευνητικά ιδρύματα, εγκαινιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Οικονομία

Ποιο μέλλον για την εξορυκτική βιομηχανία

Ποιο μέλλον για την εξορυκτική βιομηχανία

«Η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναγνωρίζει, ότι για μακρύ χρονικό διάστημα η υποστήριξη της Πολιτείας σε αυτό τον δυναμικό κλάδο δεν ήταν αντίστοιχη με τη δυνατότητά του κλάδου»

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron