Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Γνώμη

Η Ευρώπη της σιωπηρής πλειοψηφίας αποκτά ερείσματα

Η ενίσχυση των αποκαλουμένων ακροδεξιών πολιτικών σχηματισμών στις ευρωεκλογές, αποτυπώνουν βαθιές κοινωνικές ανατροπές που κανείς δεν θέλει να δει

Από: Athanase Papandropoulos - Δημοσίευση: Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2024

Είναι τόσο δύσκολο να γίνει αντιληπτό ότι η σιωπηρή πλειοψηφία του ευρωπαικού κοινωνικού κράτους αισθάνεται ανασφάλεια και αβεβαιότητα και πολιτικά πάει προς αυτούς που λένε ότι την καταλαβαίνουν και άρα μιλάνε τη γλώσσα της;
Είναι τόσο δύσκολο να γίνει αντιληπτό ότι η σιωπηρή πλειοψηφία του ευρωπαικού κοινωνικού κράτους αισθάνεται ανασφάλεια και αβεβαιότητα και πολιτικά πάει προς αυτούς που λένε ότι την καταλαβαίνουν και άρα μιλάνε τη γλώσσα της;

του Αθανάσιου Χ. Παπανδρόπουλου

Υπάρχουν σε ολόκληρη τη σημερινή Ευρώπη μικρογεγονότα που όσο κυλά ο χρόνος και επαναλαμβάνονται, δημιουργούν μεγάλες τάσεις. Αυτά που ακολουθούν είναι πραγματικά, βιωμένα από τον γράφοντα και αρκετά εύγλωττα.

Πρώτη περίπτωση. Τον Ρότζερ Κίντελμπεργκ, τον γνώρισα πριν 15 χρόνια ακριβώς. Ήταν και είναι ένας μεσοαστός Γερμανός, ο οποίος τότε εργαζόταν σε καλή θέση σε μεγάλη γερμανική εταιρία με πολυεθνικό χαρακτήρα.

Το 2009 κέρδιζε 4.860 ευρώ καθαρά το μήνα και είχε κάποια ετήσια πριμ της τάξης των 5-6.000 ευρώ. Είχε το σπίτι του, το αυτοκίνητό του και αρκετές ανέσεις. Πήγαινε τρεις εβδομάδες διακοπές σε Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα και Νότια Γαλλία. Η αποταμίευσή του ανερχόταν τότε σε 180.000 Ευρώ με απόδοση 2,6% το χρόνο.

Το 2015 ο άνθρωπός μας συνταξιοδοτήθηκε και με βάση το γερμανικό συνταξιοδοτικό σύστημα, εισπράττει 3.960 ευρώ καθαρά το μήνα, συν κάποιο έξτρα από ένα δικό του συνταξιοδοτικό πρόγραμμα.

Ευτυχής με τη ζωή του για αρκετά χρόνια, ο άνθρωπός μας σήμερα είναι συνεχώς ανήσυχος, αν και με την υγεία του τα πάει μια χαρά. Σε φιλικό σημείωμα που μου έστειλε, ανησυχεί με τους πολέμους στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, τον προβληματίζει το ενεργειακό, αλλά είναι έξαλλος με την άνοδο της εγκληματικότητας στην περιοχή του κοντά στη Φρανκφούρτη. Από το 2016 ως και πριν λίγες ημέρες, το αυτοκίνητό του κάηκε μια φορά, εκλάπη άλλες δύο και η σύζυγός του δέχθηκε επίθεση πηγαίνοντας σε σούπερ μάρκετ τρεις φορές.

Στην ήρεμη επί τριάντα χρόνια περιοχή του, σήμερα με το που σκοτεινιάζει δεν υπάρχει ψυχή στο δρόμο εκτός από ναρκέμπορους, αφγανικής και βορειοαφρικανικής καταγωγής.

«....Σε ερωτώ φίλε, μου γράφει, τι να ψηφίσω στις Ευρωεκλογές, όταν η κατάσταση αυτή που ξεκίνησε το 2015, είναι το αποτέλεσμα όλων των κομμάτων που υπεραμύνονται της δημοκρατίας; Οι δε τύποι που την τελευταία φορά έκλεψαν το αυτοκίνητό μου και πήραν τα λάστιχά του, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή τους αφέθηκαν ελεύθεροι και με έχουν τρελάνει σε απειλητικά σημειώματα, με τα οποία η αστυνομία γελάει....!

Περίπτωση δεύτερη. Όταν προσκλήθηκα το 2010, το Sieben Linden ένα χωριουδάκι στην πρώην Ανατολική Γερμανία, δεν διέφερε από άλλα γερμανικά χωριά. Ωστόσο αν κανείς πρόσεχε κάποια πράγματα θα διαπίστωνε αρκετές ιδιομορφίες. Θα έβλεπε ότι το 2010, κάποια από τα σπίτια με την σύγχρονη εμφάνιση έιχαν χτιστεί από ξύλα, άχυρο και λάσπη. Υπήρχουν τεράστιες ποσότητες καυσόξυλων, γιατί όλη η θέρμανση εξασφαλιζόταν με ξυλόσομπες και λέβητες, καθώς και αρκετοί ηλιακοί συλλέκτες, οι οποίοι παρείχαν τον περισσότερο ηλεκτρισμό.

To Sieben Linden, που το 2010 είχε αυτοανακηρυχθεί οικολογικό χωριό, αναπτύσσονταν ταχύτατα - σε αντίθεση με τις γειτονικές πόλεις. Οι 120 κάτοικοι του ήταν αποφασισμένοι να ζήσουν όσο γίνεται πιο οικολογικά Προσπαθούσαν να απεξαρτηθούν από τα ορυκτά καύσιμα, να έχουν δικά τους τρόφιμα και ξυλεία, να κάνουν λιγότερες επιπόλαιες αγορές και να παράγουν λιγότερα σκουπίδια. Τα τρόφιμά τους προέρχονταν είτε από τα δικά τους χωράφια, είτε από χονδρεμπόρους και δεν χρειάζονταν ιδιαίτερη συσκευασία.

Οι κάτοικοι έμεναν σε ξεχωριστά σπίτια, αλλά μοιράζονταν τα μεγάλα μηχανήματα - π.χ. πλυντήρια και αυτοκίνητα. Πριν αγοράσουν κάποιο καινούργιο εργαλείο, έβαζαν αγγελία στο βιβλίο της κοινότητας μήπως ήδη υπάρχει ένα που θα μπορούσαν να δανειστούν. Αν όχι, το πιθανότερο είναι ότι θα αγόραζαν κάποιο μεταχειρισμένο...».

Αυτό το οικολογικό χωριό έτσι, ενώ αποτελεί ζωντανό παράδειγμα για έναν άλλο ευρωπαϊκό τρποπο ζωής, σήμερα απειλείται από συμμορίες, οι οποίες όταν θέλουν να «ξεσκάσουν» μετά από καλές πωλήσεις κόκας, προπονούνται σε πράξεις βίας. Έχουν καταγραφεί καμμιά εξηνταριά σε τρία χρόνια. Μια μπαγκατέλα για την πολίχνη!!!

Μόλενμπεκ, 2 χιλιόμετρα από τις Βρυξέλλες. Σας συνιστώ αν πάτε να έχετε διαβατήριο γιατί θα έχετε μπει σε άλλη χώρα. Σε αυτήν που είναι έδρα των απανταχού τζιχαντιστών και στην οποίαν ομιλούν τουρκικά και αραβικά. Σε αρκετά εστιατόρια της «πόλης» απαγορεύεται η επίσημη κατανάλωση αλκοόλ και χοιρινού κρέατος και σε κάποια καφέ της είναι ανεπιθύμητοι οι χριστιανοί και οι λευκοί. Όσο για τη ζωή σας,προσοχή εχετε την πλήρη ευθύνη.

Γαλλία, πρώτο τετράμηνο 2024. Σε τέσσερα από τα δέκα σχολεία της χώρας, καθηγητές απειλούνται με αποκεφαλισμό από δεκατετράχρονους τραμπούκους, γιατί μίλησαν αρνητικά για την ισλαμική σαρία. Από τα περισσότερα προάστια του Στρασβούργου, της Μασσαλίας, της Νίλ και της Νίκαιας, Γάλλοι Χριστιανοί και Εβραίοι μετακομίζουν, για να περισώσουν ότι μπορούν και να αυτοπροστατευθούν ως προς τη ζωή τους.

Επτά στους δέκα Γάλλους εβραϊκής θρησκείας, δηλώνουν ότι δεν μπαίνουν σε ταξί. Οκτώ στους δέκα θα ήθελαν να φύγουν από τη Γαλλία γιατί φοβούνται την άνοδο του αριστερο-ισλαμισμού. Από την αρχή του 2024 έως τέλος Μαΐου 2024, είχαν καταγραφεί σε ολόκληρη τη Γαλλία, 2.645 επιθέσεις κατά καταστημάτων και σπιτιών Εβραίων, έναντι 20 επιθέσεων που ήταν ο ετήσιος μέσος όρος τα περασμένα χρόνια.

Σημειώνεται επίσης ότι στη σημερινή Γαλλία κυκλοφορούν 12.000 παράνομοι μετανάστες για τους οποίους έχει εκδοθεί εντολή... απέλασής τους. Όμως, όσο παραμένουν στη χώρα έχουν δωρεάν περίθαλψη και εμπλουτίζουν δίκτυα εμπόρων ναρκωτικών και μπράβων στην υπηρεσία ισλαμικών μαφιών.Αστυνομικοί που επιχείρησαν να συλλάβουν κάποιους από αυτούς, βρέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση, για να διαπιστωθεί αν ενήργησαν με την ευγένεια που προβλέπει ο νόμος.

Μετά από αυτά που προηγούνται, όλοι αυτοί που πέτυχαν τα πιο πάνω «λαμπρά επιτεύγματα» στο όνομα της προόδου, γιατί ανησυχούν που η Λεπέν και η ανηψιά της συγκέντρωσαν 40% στης Ευρωεκλογές; Οι σοσιαλδημοκράτες του καγκελάριου Σόλτς τίποτε δεν έχουν καταλάβει;

Είναι τόσο δύσκολο να γίνει αντιληπτό ότι η σιωπηρή πλειοψηφία του ευρωπαικού κοινωνικού κράτους αισθάνεται ανασφάλεια και αβεβαιότητα και πολιτικά πάει προς αυτούς που λένε ότι την καταλαβαίνουν και άρα μιλάνε τη γλώσσα της;

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Η τραγωδία Μακρόν (και πολιτικής)

Από: EBR

Το εμφανώς τραγικό πρόσωπο/ήρωας στο πολιτικό δράμα της Γαλλίας, ο κορυφαίος πρωταγωνιστής, είναι βεβαίως ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Γαλλία: Το φθινόπωρο θα δώσει το πρώτο τεστ η νέα κυβέρνηση – Τι φοβούνται οι αγορές

Γαλλία: Το φθινόπωρο θα δώσει το πρώτο τεστ η νέα κυβέρνηση – Τι φοβούνται οι αγορές

Εντείνονται οι φόβοι για τον ήδη διογκωμένο προϋπολογισμό που έχει η Γαλλία, κίνδυνος να τεθεί σε τροχιά σύγκρουσης με την ΕΕ

Οικονομία

Αόρατες συνέπειες κακών αποφάσεων: Οι επιπτώσεις τους στη διαμόρφωση του επιχειρηματικού κλίματος

Αόρατες συνέπειες κακών αποφάσεων: Οι επιπτώσεις τους στη διαμόρφωση του επιχειρηματικού κλίματος

Στην οικονομική σφαίρα μία πράξη, ένας θεσμός, ένας νόμος, παράγουν όχι μόνον ένα αποτέλεσμα αλλά μία σειρά αποτελεσμάτων

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron