Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Γνώμη

Πολιτικοί οφείλοντες στο Δημόσιο

Πρόσφατα συνεζητήθη να προταθεί ως προϋπόθεση για τους επίδοξους υποψηφίους για την προεδρία, η προσκόμιση βεβαίωσης ότι δεν οφείλουν στο Δημόσιο

Από: EBR - Δημοσίευση: Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου 2024

Το θέμα τούτο είναι διαχρονικό, κατά πόσον δηλαδή συνάδει η άσκηση εξουσίας από αιρετό φυσικό πρόσωπο το οποίο είναι οφειλέτης του Δημοσίου.
Το θέμα τούτο είναι διαχρονικό, κατά πόσον δηλαδή συνάδει η άσκηση εξουσίας από αιρετό φυσικό πρόσωπο το οποίο είναι οφειλέτης του Δημοσίου.

του Αντώνη Βενέτη

Πρόσφατα με αφορμή τις εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. συνεζητήθη να προταθεί ως προϋπόθεση για τους επίδοξους υποψηφίους για την προεδρία, η προσκόμιση βεβαίωσης ότι δεν οφείλουν στο Δημόσιο.

Το θέμα τούτο είναι διαχρονικό, κατά πόσον δηλαδή συνάδει η άσκηση εξουσίας από αιρετό φυσικό πρόσωπο το οποίο είναι οφειλέτης του Δημοσίου.

Έτσι ο επιφανέστερος ρήτορας της αρχαιότητας, ο Αθηναίος Δημοσθένης (384 – 322 π.Χ.) τάσσεται κατά της δυνατότητος οι οφειλέτες εις το Δημόσιο να πολιτεύονται: «…τον εποφείλοντα τω δημοσίω μη πολιτεύεσθαι…» (δεν έχει δικαίωμα ν’ ασχοληθεί με την πολιτική όποιος χρωστάει στο Δημόσιο) (Κατά Ανδρωτίωνος).

Εξ άλλου στην Αθηναϊκή εφημερίδα «Αθηνά» της 16.3.1850 βρήκα μία ενδιαφέρουσα «είδηση» κατά την οποίαν: «…ο επί των οικονομικών υπουργός κ. Βόλβης διέταξε να ενεργηθή κατάσχεσις των κτημάτων Βουλευτού τινός και του κ. Γεωργαντά ή Νοταρά υπουργού των Εσωτερικών, οφειλόντων εις το Δημόσιον Ταμείον, του μεν πρώτου υπέρ τας 200.000 δρχ. […]».

Φρονώ ότι θα πρέπει ν’ απασχολήσει το θέμα και τον νομοθέτη.

*πρώτη δημοσίευση: Newideas.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Γρ. Αντωνιάδης (ΣΕΒΤ): Πάνω από 1.000 πιο υγιεινά προϊόντα στα ράφια

Από: EBR

Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒΤ, Γρηγόρης Αντωνιάδης, μιλά στο The TOC για τις νέες διατροφικές τάσεις και τις αλλαγές στη βιομηχανία τροφίμων

Ευρώπη

Πολιτικά απόβλητα απειλούν Γαλλία και Ευρώπη

Πολιτικά απόβλητα απειλούν Γαλλία και Ευρώπη

Ισλαμοφασίστες, αριστεριστές, έμποροι ναρκωτικών και συμμορίες τραμπούκων, υπό την ιδεολογική καθοδήγηση ενός διαταραγμένου πολιτικού και του κόμματός του, στη Γαλλία κάνουν προπόνηση κατάληψης της εξουσίας

Οικονομία

Στην Ελλάδα οι κρατικές δαπάνες καλά κρατούν

Στην Ελλάδα οι κρατικές δαπάνες καλά κρατούν

Η Ελλάδα μπήκε στον αστερισμό των μνημονίων με τις υψηλότερες δαπάνες γενικής κυβέρνησης ως προς το ΑΕΠ στην ΕΕ και παρά την έξοδο από τα μνημόνια , η σχέση αυτή καλά κρατεί. Τεράστιο πάντα το πρόβλημα των συντάξεων

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2026. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron