Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Γνώμη

Η κρίσιμη καμπή στην πορεία του Κώστα Σημίτη

Δύο ιστορικές φράσεις του αποβιώσαντος πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, αποτυπώνουν την ιστορική παρουσία του για οκτώ χρόνια στο τιμόνι της χώρας

Από: Athanase Papandropoulos - Δημοσίευση: Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2025

Η Ελλάδα της οκταετίας Σημίτη θα μπορούσε να αλλάξει σε βάθος και σε λειτουργική ποιότητα αν δεν ήταν «αυτή που είναι».
Η Ελλάδα της οκταετίας Σημίτη θα μπορούσε να αλλάξει σε βάθος και σε λειτουργική ποιότητα αν δεν ήταν «αυτή που είναι».

του Αθανάσιου Χ. Παπανδρόπουλου

Δύο ιστορικές φράσεις του αποβιώσαντος πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, αποτυπώνουν την ιστορική παρουσία του για οκτώ χρόνια στο τιμόνι της χώρας. «Αυτή είναι η Ελλάδα» ήταν η πρώτη, «δεν θα γίνουμε Ιρλανδία» η δεύτερη.

Με την πρώτη του φράση, στην ουσία, ο Κ. Σημίτης ακύρωνε ο ίδιος το μεγάλο επίτευγμά του να ενταχθεί η χώρα από νομισματικής πλευράς, εκείνη την εποχή, στη ζώνη του δεύτερου αποταμιευτικού νομίσματος στον κόσμο, όντας ήδη μέλος της πρώτης παγκόσμιας εμπορικής δύναμης.

Με τη δεύτερη φράση του, ο τότε πρωθυπουργός, απαρνιόταν το μεγαλύτερο επίτευγμα της σοσιαλδημοκρατίας, τον 20ο αιώνα, που ήταν η παγκοσμιοποίηση, ήτοι η εξάπλωση του δυτικού τύπου κράτους δικαίου παγκοσμίως.

Αιχμάλωτος ενός τριτοκοσμικού ΠΑΣΟΚ που τότε θαύμαζε σφαγείς τύπου Άσαντ, Καντάφι, Σαντάμ Χουσεΐν, και δεν συμμαζεύεται και μιας ανιστόρητης αριστερής ρητορικής περί νεοφιλελευθερισμού, ο Κ. Σημίτης αγνόησε ότι η Ιρλανδία από φτωχότερη χώρα της ΕΟΚ το 1973, όταν εντάχθηκε σε αυτήν, το 2000 ήταν η τέταρτη πλουσιότερη μεταξύ των δεκαπέντε τότε χωρών-μελών της.

Με την πρώτη φράση του, ο Κ. Σημίτης, δικαιολογούσε την υποχώρηση του στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση Γιαννίτση και σε κάποιο βαθμό υπονόμευε την προοπτική της χώρας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ). Άνοιξε έτσι την πόρτα στις αποτυχημένες οικονομικές πολιτικές που ακολούθησαν, με θλιβερή κατάληξη τα μνημόνια και τη σημαντική υποχώρηση της ελληνικής οικονομίας.

Με πιο απλά λόγια, μπορούμε να πούμε ότι η υποχώρηση τότε του Κ. Σημίτη στο Ασφαλιστικό, πολύ γρήγορα ακύρωσε σχεδόν όλα τα πλεονεκτήματα που η Ελλάδα θα μπορούσε να αντλήσει από τη συμμετοχή στην ευρωζώνη και την ΟΝΕ.

Πλεονεκτήματα εξάλλου που το εγχώριο επιχειρηματικό κεφάλαιο, με κάποιες εξαιρέσεις, ούτε αυτό μπόρεσε να αξιοποιήσει παρά τις απίθανες ευκαιρίες και δυνατότητες που του πρόσφερε η χρηματιστηριακή άνοιξη του τέλους του 20ου αιώνα. Δυστυχώς, ούτε τότε, η μεταφορά της ελληνικής αποταμίευσης στην αγορά, αντί να χρησιμοποιηθεί για σημαντικές παραγωγικές επενδύσεις, καταναλώθηκε για να δημιουργηθεί στην Ελλάδα μια «οικονομία της προσόδου», η οποία σήμερα παράγει ανισότητες, πληθωρισμό και αντιπαραγωγικότητα.

Συμπέρασμα: Η Ελλάδα της οκταετίας Σημίτη θα μπορούσε να αλλάξει σε βάθος και σε λειτουργική ποιότητα αν δεν ήταν «αυτή που είναι». Δηλαδή μια χώρα με τεράστιες δυνατότητες και πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό, που πάει χαμένο, γιατί συγκεκριμένοι απολύτως εγχώριοι παράγοντες, δεν επιθυμούν να δουν να προοδεύει.

Και όλοι γνωρίζουμε ποιοι είναι και πώς «σκέπτονται». Καλύπτουν σε διψήφιο ποσοστό τη σημερινή Βουλή.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Γρ. Αντωνιάδης (ΣΕΒΤ): Πάνω από 1.000 πιο υγιεινά προϊόντα στα ράφια

Από: EBR

Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒΤ, Γρηγόρης Αντωνιάδης, μιλά στο The TOC για τις νέες διατροφικές τάσεις και τις αλλαγές στη βιομηχανία τροφίμων

Ευρώπη

Πολιτικά απόβλητα απειλούν Γαλλία και Ευρώπη

Πολιτικά απόβλητα απειλούν Γαλλία και Ευρώπη

Ισλαμοφασίστες, αριστεριστές, έμποροι ναρκωτικών και συμμορίες τραμπούκων, υπό την ιδεολογική καθοδήγηση ενός διαταραγμένου πολιτικού και του κόμματός του, στη Γαλλία κάνουν προπόνηση κατάληψης της εξουσίας

Οικονομία

Στην Ελλάδα οι κρατικές δαπάνες καλά κρατούν

Στην Ελλάδα οι κρατικές δαπάνες καλά κρατούν

Η Ελλάδα μπήκε στον αστερισμό των μνημονίων με τις υψηλότερες δαπάνες γενικής κυβέρνησης ως προς το ΑΕΠ στην ΕΕ και παρά την έξοδο από τα μνημόνια , η σχέση αυτή καλά κρατεί. Τεράστιο πάντα το πρόβλημα των συντάξεων

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2026. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron