Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Μάνατζμεντ

Τι είναι το «slow productivity» και πώς αντιμετωπίζεται

Ο εργαζόμενος δεν είναι «φτιαγμένος» να εργάζεται με πλήρη ένταση οκτώ ώρες την ημέρα, πέντε ημέρες την εβδομάδα, πενήντα εβδομάδες τον χρόνο. Πού κρύβεται η ουσία

Από: EBR - Δημοσίευση: Τετάρτη, 5 Φεβρουαρίου 2025

Η συσσώρευση αρχείων οδηγεί τον εργαζόμενο να κατακλύζεται από πρόσθετες εργασίες που καταλήγουν να τον εμποδίζουν να εργάζεται επί της ουσίας μόνο εκτός των ωρών γραφείου, δηλαδή νωρίς το πρωί, βράδυ ή Σαββατοκύριακα.
Η συσσώρευση αρχείων οδηγεί τον εργαζόμενο να κατακλύζεται από πρόσθετες εργασίες που καταλήγουν να τον εμποδίζουν να εργάζεται επί της ουσίας μόνο εκτός των ωρών γραφείου, δηλαδή νωρίς το πρωί, βράδυ ή Σαββατοκύριακα.

του Κων/νου Ζοπουνίδη*

Η πρώτη εντολή της «αργής παραγωγικότητας» (slow productivity) είναι οι εργαζόμενοι να κάνουν λιγότερα πράγματα για να τα κάνουν καλύτερα, περιορίζοντας τα πρότζεκτ στα οποία εργάζονται ενεργά (Cal Newport).

Σύμφωνα με τον Cal Newport, όσο πιο απασχολημένος φαίνεται ότι είναι ένας εργαζόμενος, τόσο πιο παραγωγικός θεωρείται ότι είναι. Αυτή η ψευδοπαραγωγικότητα όχι μόνο θα ήταν ένας κακός τρόπος για να μετρηθούν οι προσπάθειες όλων, αλλά δημιουργεί επίσης ένα αίσθημα έντονης ενοχής σε όσους δεν ανταποκρίθηκαν άμεσα στα μηνύματα ή δεν είναι πανταχού παρόντες σε διάφορες θέσεις ευθύνης.

Στη βιομηχανία, υπάρχει γενικά μόνο ένα αποτέλεσμα μέτρησης, όπως για παράδειγμα, ο αριθμός των αυτοκινήτων που παράγονται από ένα εργοστάσιο. Στην οικονομία της γνώσης, συχνά δεν υπάρχει εύκολα ενιαία μετρήσιμη παραγωγή. Στην καλύτερη περίπτωση, η ψευδοπαραγωγικότητα είναι ένας αναποτελεσματικός τρόπος μέτρησης της παραγωγής χρήσιμων πραγμάτων. Στη χειρότερη των περιπτώσεων, κάνει τους εργαζόμενους δυσαρεστημένους.

Φυσικός ρυθμός εργασίας

Ο συγγραφέας συμβουλεύει ότι ο εργαζόμενος δεν είναι «φτιαγμένος» να εργάζεται με πλήρη ένταση οκτώ ώρες την ημέρα, πέντε ημέρες την εβδομάδα, πενήντα εβδομάδες το χρόνο. Είναι προτιμότερο να διαφοροποιεί την οργάνωση της εργασίας του ανάλογα με τις ημέρες ή τις εποχές. Ένα παράδειγμα είναι να μην προγραμματίσει καμιά συνάντηση τη Δευτέρα, προκειμένου να διευκολυνθεί η μετάβαση μεταξύ του Σαββατοκύριακου και της εβδομάδας που ξεκινά.

Κάθε καθημερινή εργασία του εργαζομένου συνοδεύεται από διοικητικούς περιορισμούς (έμμεσο κόστος), για παράδειγμα ανταλλαγές emails, συναντήσεις για συγχρονισμό με συναδέλφους. Η συσσώρευση αρχείων οδηγεί τον εργαζόμενο να κατακλύζεται από πρόσθετες εργασίες που καταλήγουν να τον εμποδίζουν να εργάζεται επί της ουσίας μόνο εκτός των ωρών γραφείου, δηλαδή νωρίς το πρωί, βράδυ ή Σαββατοκύριακα.

Συμπερασματικά, η αγορά δεν ενδιαφέρεται πραγματικά πόσα email στέλνει ο εργαζόμενος ή πόσο γρήγορα αντιδρά στις δραστηριότητες που του έχουν ανατεθεί. Σημασία έχει η ποιότητα των προϊόντων ή των υπηρεσιών που παρέχει.

Αντιμέτωπος με μια στείρα ταραχή, το να επικεντρωθεί σε ό,τι πραγματικά έχει σημασία στην εργασία του δεν θα ήταν ωφέλιμο μόνο για την ευημερία των συναδέλφων του, αλλά και για την πραγματική παραγωγικότητα των επιχειρήσεων.

*Καθηγητής, Ακαδημαϊκός, Πολυτεχνείο Κρήτης, Επίτιμος Δρ. ΑΠΘ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Πολιτικό χρήμα άσπρο και μαύρο: φτάνει πια!

Από: EBR

Μα ποια είναι, επί τέλους, η αλήθεια για την «Ομάδα Αλήθειας»; Το βέβαιο είναι ότι είναι ένα επικοινωνιακό εργαλείο της κυβερνώσας ομάδας.

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Τι συμβαίνει στη Δύση;

Τι συμβαίνει στη Δύση;

Ας ορίσουμε συμβατικά τη Δύση ως τον χώρο που συγκροτείται από τη σύνθεση της φιλελεύθερης δημοκρατίας

Οικονομία

Αθέμιτο παγκόσμιο εμπόριο, ΠΟΕ, δασμοί ΗΠΑ και ΕΕ

Αθέμιτο παγκόσμιο εμπόριο, ΠΟΕ, δασμοί ΗΠΑ και ΕΕ

Η νέα «μάχη του εμπορίου» αφορά όλες τις ελλειμματικές οικονομίες

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2025. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron