Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ανάλυση

Νέου τύπου προσφορές στα σούπερ μάρκετ, τι πρέπει να ξέρετε

Τι αλλάζει στον τρόπο που γίνονται τα ψώνια. Οι νέοι όροι του παιχνιδιού και ποιες κρίσιμες κατηγορίες μένουν εκτός νυμφώνος. Τι είναι η «καρφωμένη τιμή».

Από: EBR - Δημοσίευση: Παρασκευή, 7 Μαρτίου 2025

Μέχρι τότε, προμηθευτές και λιανέμποροι προσπαθούν να προσαρμοστούν στη νέα τάξη πραγμάτων και να αποφύγουν τα πρόστιμα που προβλέπονται στον Κώδικα Δεοντολογίας και τα οποία μπορεί να φθάσουν τα 3 εκατ. ευρώ.
Μέχρι τότε, προμηθευτές και λιανέμποροι προσπαθούν να προσαρμοστούν στη νέα τάξη πραγμάτων και να αποφύγουν τα πρόστιμα που προβλέπονται στον Κώδικα Δεοντολογίας και τα οποία μπορεί να φθάσουν τα 3 εκατ. ευρώ.

της Αλεξάνδρας Γκίτση

Η εποχή των παραπλανητικών προσφορών φαίνεται να φτάνει στο τέλος της, ή τουλάχιστον έτσι φιλοδοξεί το Υπουργείο Ανάπτυξης. Με την εφαρμογή του νέου Κώδικα Δεοντολογίας για τις εκπτώσεις και τις προσφορές, το υπουργείο επιδιώκει να αποκαταστήσει τη διαφάνεια στην αγορά, εξασφαλίζοντας ότι οι καταναλωτές δεν θα εξαπατώνται από «ψεύτικες» εκπτώσεις, που δεν είναι παρά εργαλεία παραπλάνησης στο πλαίσιο αθέμιτων εμπορικών πρακτικών. 

Η ενεργοποίηση του Κώδικα Δεοντολογίας αλλάζει τον τρόπο που πάνω από 6 στους 10 καταναλωτές έκαναν μέχρι σήμερα τα ψώνια τους από τα σούπερ μάρκετ. Πρόκειται για ένα σημαντικό ποσοστό καταναλωτών που ψωνίζει μέσω προσφορών και εκπτώσεων. Η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα -περίπου το 50%- είναι αυτή των καταναλωτών που ψωνίζει λιγότερο συχνά μη απαραίτητα προϊόντα, ενώ πάνω από 4 στους 10 καταναλωτές επιλέγουν πιο φθηνά προϊόντα και μάρκες.

Αυτές οι φυλές των καταναλωτών που έχουν εθιστεί εξ ανάγκης, κυρίως λόγω περιορισμένης οικονομικής δυνατότητας, στο κυνήγι των προσφορών και των προωθητικών ενεργειών, θα καθορίσουν σε βάθος χρόνου και το ποιος από τους προμηθευτές και τους λιανέμπορους θα κερδίσει τη μάχη του ραφιού.

Μέχρι τότε, προμηθευτές και λιανέμποροι προσπαθούν να προσαρμοστούν στη νέα τάξη πραγμάτων και να αποφύγουν τα πρόστιμα που προβλέπονται στον Κώδικα Δεοντολογίας και τα οποία μπορεί να φθάσουν τα 3 εκατ. ευρώ.

Η βασική αλλαγή που φέρνει στην καθημερινότητα ο Κώδικας Δεοντολογίας είναι ότι πλέον, «σε μία ανακοίνωση μείωσης τιμής (π.χ. έκπτωση ή προσφορά), η αρχική τιμή από την οποία θεωρείται ότι γίνεται η έκπτωση είναι η χαμηλότερη τιμή στην οποία προσφερόταν το προϊόν τις τελευταίες 30 ημέρες».

Έτσι, οι έμποροι δεν μπορούν να θεωρούν ως «αρχική τιμή», από την οποία γίνεται έκπτωση, μία πολύ παλιά «φουσκωμένη τιμή», μία «τιμή τιμοκαταλόγου» ή μία «προτεινόμενη λιανική τιμή».

Αντίθετα, η «αρχική τιμή» στην οποία αναφέρονται θα πρέπει να είναι πρόσφατη, να είναι η συνήθης τιμή στην οποία πωλείται το προϊόν και να είναι η χαμηλότερη στην οποία προσφερόταν το προϊόν τις τελευταίες 30 ημέρες», σημειώνει το υπουργείο Ανάπτυξης.

Με τον αρμόδιο υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο να αναφέρει ότι «κεντρική ιδέα είναι πως για να είναι μία προσφορά ή έκπτωση αληθινή και αξιόπιστη, θα πρέπει η τιμή πώλησης να είναι χαμηλότερη από τη φθηνότερη πραγματική τιμή των τελευταίων τριάντα ημερών».

Αυτή η σημαντική αλλαγή αναμένεται να επιφέρει εκ βάθρων αλλαγή και στα ράφια όχι μόνο γιατί εκ των πραγμάτων θα περιοριστούν οι προσφορές, αλλά και γιατί οι προμηθευτές θα αναζητήσουν άλλα μέσα για να προσελκύσουν τους καταναλωτές τους. Όπως είναι παραδείγματος χάριν η καρφωμένη τιμή, όπου με μια σήμανση-κράχτη οι προμηθευτές θα διαφημίζουν χωρίς χρονικό περιορισμό ή οποιονδήποτε άλλο περιορισμό, ως σούπερ ή μοναδική μια τιμή για ένα προϊόν.

Βέβαια πρέπει να σημειώσουμε ότι εκτός νυμφώνος από τον Κώδικα Δεοντολογίας βρίσκονται τα ευαλλοίωτα προϊόντα, ιδίως όσα έχουν διάρκεια ζωής λιγότερο από 30 ημέρες. Στην κατηγορία αυτή εμπίπτουν προϊόντα όπως είναι τα γαλακτοκομικά, τα κρεατικά, τα φρούτα - λαχανικά, κ.ά. Δηλαδή βασικές κατηγορίες προϊόντων που αντιπροσωπεύουν σημαντικό μέρος των συνολικών πωλήσεων των σούπερ μάρκετ και φυσικά του οικογενειακού προϋπολογισμού.

*πρώτη δημοσίευση euro2day.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Πολιτικό χρήμα άσπρο και μαύρο: φτάνει πια!

Από: EBR

Μα ποια είναι, επί τέλους, η αλήθεια για την «Ομάδα Αλήθειας»; Το βέβαιο είναι ότι είναι ένα επικοινωνιακό εργαλείο της κυβερνώσας ομάδας.

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Τι συμβαίνει στη Δύση;

Τι συμβαίνει στη Δύση;

Ας ορίσουμε συμβατικά τη Δύση ως τον χώρο που συγκροτείται από τη σύνθεση της φιλελεύθερης δημοκρατίας

Οικονομία

Πώς οι δασμοί Τραμπ επηρεάζουν την αγορά λογισμικού

Πώς οι δασμοί Τραμπ επηρεάζουν την αγορά λογισμικού

Ένας κλάδος - που επίσης πλήττεται σοβαρά από αυτή την κατάσταση - είναι η ψηφιακή τεχνολογία και πιο συγκεκριμένα, η αγορά και οι άδειες χρήσης λογισμικού

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2025. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron