του Αθ. Χ. Παπανδρόπουλου
Στα αγγλικά το αποκαλούν «influencer marketing» και όπως φαίνεται η διάδοσή του είναι σημαντική στις νέες γενιές κυρίως. Στην Ελλάδα ωστόσο, από οικονομικής και εμπορικής πλευράς η επιρροή των ανθρώπων που το υπηρετούν (influencers) παραμένει χαμηλή, όχι όμως σε πολιτικό επίπεδο.
Σύμφωνα με την καταναλωτική έρευνα «ΕΥ Future Consumer Index Ελλάδα 2024», της ΕΥ Ελλάδος, η επίδραση στους καταναλωτές των influencers στην Ελλάδα, είναι χαμηλότερη από το ήμισυ έναντι της αντίστοιχης σε διεθνές επίπεδο. Η επίδραση των influencers, όμως, είναι υπερδιπλάσια στις νεότερες γενιές, οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι ο ρόλος τους θα ενισχυθεί τα επόμενα χρόνια και στη χώρα μας.
Αντιθέτως, στην Ελλάδα, η τεχνική της επιρροής κάνει θραύση σε πολιτικό επίπεδο, γεγονός που καταγράφεται εύγλωττα στις τελευταίες πολιτικές δημοσκοπήσεις. Αυτό είναι όμως μια μεγάλη, αρκετά πολύπλοκη πονεμένη ιστορία, που δεν αφορά το παρόν σημείωμα.
Στη χώρα μας, από καταναλωτικής και άρα εμπορικής κυρίως πλευράς, η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την MRΒ για λογαριασμό της ΕΥ, σε δείγμα 500 Ελλήνων καταναλωτών, από τις 17 έως τις 23 Σεπτεμβρίου 2024, είναι μέρος της ευρύτερης σειράς παγκόσμιων ερευνών «Future Consumer Index» της ΕΥ, μέσω των οποίων παρακολουθούνται οι καταναλωτικές τάσεις στις σημαντικότερες αγορές του κόσμου.
Η περσινή, τέταρτη έκδοση της έρευνας για την Ελλάδα κατέγραψε ορισμένες κυρίαρχες τάσεις που διαπερνούν μεγάλες μερίδες του ελληνικού καταναλωτικού κοινού, εντοπίζοντας όμως και επιμέρους καταναλωτικές συμπεριφορές -συχνά αντικρουόμενες- που οδηγούν σε ένα ασαφές τοπίο, το οποίο οφείλουν να αποκρυπτογραφήσουν οι επιχειρήσεις, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη οι επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν τους καταναλωτές ως ξεχωριστές προσωπικότητες και να διαμορφώνουν εξατομικευμένες στρατηγικές, για να ανταποκριθούν στις μοναδικές τους ανάγκες, τις προτεραιότητες και τις προσδοκίες τους.
Στο πλαίσιο έτσι των διεθνών σχεδιασμών των ανθρώπων του μάρκετινγκ και των αναζητήσεων τους, οι νέα εξελίξεις συνεχώς διευρύνονται. Για το 2025 έτσι έχουν ήδη δρομολογηθεί σημαντικές πρωτοβουλίες, με το 75% των marketers στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο (73%) να αυξάνουν τις επενδύσεις τους σε «πρεσβευτές» των brands, σύμφωνα με έρευνα του παγκόσμιου οργανισμού Billion Dollar Boy.
Η δημογραφική αυτή μελέτη, η οποία περιλάμβανε περισσότερους από 4.000 καταναλωτές και πάνω από 500 ανώτερα στελέχη marketing και brand managers από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, έδειξε ότι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους συνεργάζονται τα brands με τους δημιουργούς περιεχομένου είναι:
-Η βελτίωση της αυθεντικότητας του περιεχομένου/της συνεργασίας (36%).
-Η ισχυρή απόδοση επένδυσης (ROI) (34%).
-Η καλύτερη εμπλοκή στην καμπάνια (32%).
-Η μεγαλύτερη απόδοση σε σχέση με το κόστος (28%).
-Η αύξηση της ανάκλησης (28%).
Έρευνα του Snapchat και της Magna διαπίστωσε ότι εννέα στους δέκα καταναλωτές είναι «λίγο ή πολύ» δεκτικοί στο περιεχόμενο των influencers, με τη γενιά Ζ να πρωτοστατεί ως η πιο δεκτική σε αυτό. Επίσης, η πιο επιτυχημένη συνεργασία βρέθηκε ότι είναι το «sponsored video content». Οι leaders του influencer marketing, όπως ορίζονται αυτοί που ανήκουν στο 20% των κορυφαίων brands που χρησιμοποιούν αυτήν τη στρατηγική, έχουν ισχυρότερα αποτελέσματα, βάσει πολλαπλών μετρήσεων.
«....Η ερευνά μας δείχνει πώς (οι πρεσβευτές του brand) δημιουργούν μια τόνωση, καθώς τα brands αναγνωρίζουν την αξία τους για την προσέγγιση εξειδικευμένων κοινοτήτων και την πλοήγηση στις πολυπλοκότητες του σύγχρονου τοπίου του μάρκετινγκ, με αξιόπιστες και ευέλικτες σχέσεις που επιτρέπουν στα brands να κινούνται με την ταχύτητα του πολιτισμού....», ανέφερε ο Thomas Walters, διευθύνων σύμβουλος για την Ευρώπη και συνιδρυτής της Billion Dollar Boy.
Σύμφωνα με την έρευνα «The State of Influencer Marketing Benchmark Report 2024», η οποία διεξήχθη με τη συμμετοχή περίπου 3.000 ατόμων διαφορετικού υπόβαθρου, καθώς το 41,9% εξ αυτών εργάζεται σε εταιρείες marketing (συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που ειδικεύονται στο influencer marketing), το 22,3% θεωρεί τον εαυτό του brand (ή εκπρόσωπο του brand), το 5% είναι γραφεία δημοσίων σχέσεων, ενώ για το υπόλοιπο 30,8% αντιπροσώπευε (ως μια ενιαία κατηγορία) ένα ευρύ φάσμα επαγγελμάτων και τομέων:
Ο κλάδος του influencer marketing, σε τζίρο, πρόκειται να φτάσει σε περίπου 30 δισ. δολάρια τα επόμενα χρόνια
Το 63% σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τεχνητή νοημοσύνη για την εκτέλεση των εκστρατειών του με influencers, ενώ το 55% αυτών των brands θα χρησιμοποιήσει τεχνητή νοημοσύνη για την αναγνώριση των influencers.
Το 85% των ερωτηθέντων της έρευνας πιστεύει ότι το influencer marketing είναι μια αποτελεσματική μορφή marketing, ποσοστό αυξημένο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Το 75% παραδέχεται όχι έχει αυξήσει τον όγκο του περιεχομένου που παράγει και μοιράζεται.
Το 60% των ερωτηθέντων που διαθέτουν προϋπολογισμό για το influencer marketing σκοπεύει να αυξήσουν προϋπολογισμό του γι’ αυτό κατά το 2024.
Σχεδόν το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων σκοπεύει να δαπανήσει πάνω από το 40% του συνολικού προϋπολογισμού marketing σε εκστρατείες με influencers.
Υπάρχει μια ισχυρή προτίμηση για συνεργασία με μικρούς (nano-44% και micro-26%) influencers, σε σύγκριση με τους ακριβούς macro-influencers (17%) και τις διασημότητες (13%).
Είναι πλέον ο κανόνας να πληρώνονται οι influencers (41%), αντί να τους δίνεται απλώς ένα δωρεάν προϊόν (31%).
To TikTok (που χρησιμοποιείται από το 69% των brands που χρησιμοποιούν το influencer marketing) είναι μακράν το πιο δημοφιλές influencer marketing channel, με μεγάλη διαφορά πλέον από το Instagram (47%), to YouTube (33%) και το Facebook (28%).
Ο κύριος σκοπός της διεξαγωγής εκστρατειών μέσω των influencers είναι η δημιουργία περιεχομένου που παράγεται από τους χρήστες -user generated content (56%). Οι generating πωλήσεις (23%) βρίσκονται σε δεύτερη μοίρα.
Επισημαίνοντας επίσης τι ισχύει για το Linkedin και το B2B περιεχόμενο, τα σημαντικά ευρήματα της μελέτης της Billion Dollar Boy ενισχύουν μια αυξανόμενη τάση για συμμετοχή των influencers στο χώρο του Β2Β και προσδιόρισαν το βίντεο ως ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό εργαλείο.
Για τους δημιουργούς {creators}, οι μεγαλύτερες δυνατότητες κέρδους από το περιεχόμενο Β2Β είναι σαφώς ένας σημαντικός λόγος που τους ελκύει προς αυτό και, ευτυχώς, συμπίπτει με τον εμφανή ενθουσιασμό των περισσότερων χρηστών του Linkedln για περισσότερο περιεχόμενο από τους αυτούς (αν και η έρευνα έδειξε, επίσης, μια σημαντική μειοψηφία 42% που δεν το επιθυμεί αυτό).
Η άνοδος των δημιουργών Β2Β περιεχομένου είναι αποτέλεσμα της επαγγελματικής προοπτικής που έδωσαν σε αυτό οι ίδιοι, ανέφερε ο Ed East, ιδρυτής και παγκόσμιος διευθύνων σύμβουλος της Billion Dollar Boy, προσθέτοντας:
«....Οι καταναλωτές επισκέπτονται, πλέον, πρώτα τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για να βρουν πληροφορίες και εμπιστεύονται τους creators για κάθε είδους συμβουλή και γνώση -συχνά πριν και από τα brands. Αυτό έχει φυσικά ανεβάσει τα προφίλ των experts στους αντίστοιχους τομείς των μέσων κοινωνικής δικτύωσης -συμπεριλαμβανομένων των CEOs, των ακαδημαϊκών, των γιατρών και άλλων επαγγελματιών....».
Και από την άποψη αυτή, στους Έλληνες marketers εναπόκειται να καταλάβουν και να προβλέψουν τα μέλλοντα να συμβούν και να δράσουν αναλόγως.