του Βασιλείου – Γεωργίου Γρηγ. Παπαδάκη
Χωρίς τους υγρούς δρόμους, (ταξίδια, τρόπος ζωής) του Ομήρου, δε θα υπήρχε Ελλάδα ούτε Ευρώπη. Δε θα είχε ανθίσει ο ελληνικός πολιτισμός και δεν θα είχε διαδοθεί στην υφήλιο η σθεναρά πνοή του. «Η σωτηρία τοις Έλλησιν εκ της θαλάσσης υπήρξεν» Πλούταρχος (45-120 μ.Χ.).
Από το Θρακικό πέλαγος, τον Εύξεινο Πόντο, τα νησιά του Αιγαίου, τη λεβεντογέννα Κρήτη μέχρι το νησί της Αφροδίτης (Κύπρος) και τις Ηράκλειες Στήλες (στενά του Γιβραλτάρ) τα ξύλινα τείχη της ναυτικής Ελλάδας δεν μετέφεραν μόνο εμπορεύματα, αλλά και την ελληνική ψυχή και σκέψη. Η θάλασσα ήταν και είναι η καρδιά της Ελλάδας. Στη θαλάσσια δύναμη οφείλεται η τρισχιλιετής επιβίωση της και μεγάλο μέρος του πλούτου της.
Ο Θεμιστοκλής (525-460 π.Χ.) μεγαλοφυής Αθηναίος πολιτικός και στρατηγός, ήταν ο πρώτος που συνειδητοποίησε τη σημασία της ναυτικής ισχύος. Το 493 π.Χ., ορίζεται επώνυμος άρχων και πείθει τους Αθηναίους τα κέρδη από τα αργυρωρυχεία του Λαυρίου να μη διανεμηθούν μεταξύ των πολιτών, αλλά να διατεθούν για την κατασκευή 200 ωκειών τριήρων. Η Αθήνα κατέστη η μεγαλύτερη ναυτική δύναμη της αρχαιότητας.
Έτσι άστραψε η δόξα στην εν Σαλαμίνι ναυμαχία το 480 π.Χ. Ας θυμηθούμε το Δελφικό μάντευμα λίγο πριν τη ναυμαχία. «Ξύλινον τείχος απόρθητον τελέσθειν», το ξύλινο τείχος απόρθητο θα καταστεί. Οι σημερινές γεωπολιτικές ανακατατάξεις επιβάλλουν σύγχρονο και ισχυρό πολεμικό ναυτικό.
Στη διεθνή σκακιέρα τα συμφέροντα και οι συμμαχίες αλλάζουν. Είναι λάθος να ρυθμίζει ένα κράτος την εξωτερική του πολιτική επηρεαζόμενο από συναισθηματισμούς και δήθεν φιλίες. «Στις διεθνείς σχέσεις δεν υπάρχουν ούτε φίλοι ούτε εχθροί, μόνο συμφέροντα». Ταλεϋράνδος (1754-1838), Γάλλος πολιτικός.
Η ανθρωπότητα διανύει μία ταραγμένη περίοδο έως ότου διαμορφωθεί μία νέα τάξη πραγμάτων. Το Διεθνές Δίκαιο είναι ανίκανο να επιβάλλει τις αποφάσεις του ή να υποχρεώσει κράτος να τηρήσει τους κανόνες δικαίου διότι δεν διαθέτει νομοθετική και εκτελεστική εξουσία. Η ισχύς του είναι ανύπαρκτη όπως και η ασφάλεια των πολιτών που είναι σήμερα το πρώτο αίτημα, πρώτο ακόμα και από τη δημοκρατία.
Κατακλείς:
«Να βασίζεται μόνο στις δικές της δυνάμεις η Ελλάς» αποκλειστική συνέντευξη του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Σπύρου Άγκνιου στον γράφοντα, Εφημερίς «Ακρόπολις», 30 Απριλίου 1977.





