Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Γνώμη

Ξέχνα το, Γιάνη!

Κατά την προεκλογική περίοδο οι εκπρόσωποι της τότε αντιπολίτευσης (μέλη της σημερινής κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου) στις τηλεοπτικές συζητήσεις ανέφεραν ως δείγμα ‘’ενδοτισμού’’ της προηγούμενης κυβέρνησης την φράση του κ. Βόλφγκανγκ Σόϋμπλε, ‘’Ξέχνα το, Γιάννη!’’.

Από: EBR - Δημοσίευση: Παρασκευή, 6 Φεβρουαρίου 2015

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ως προς την ανάγκη μείωσης της ονομαστικής αξίας του χρέους ήταν σαφέστατη. Άλλωστε, ελάχιστες ημέρες έχουν παρέλθει από την προεκλογική περίοδο και οι πάντες ενθυμούνται.
Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ως προς την ανάγκη μείωσης της ονομαστικής αξίας του χρέους ήταν σαφέστατη. Άλλωστε, ελάχιστες ημέρες έχουν παρέλθει από την προεκλογική περίοδο και οι πάντες ενθυμούνται.

του  Κώστα Χριστίδη*    


Κατά την προεκλογική περίοδο οι εκπρόσωποι της τότε αντιπολίτευσης (μέλη της σημερινής κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου) στις τηλεοπτικές συζητήσεις ανέφεραν ως δείγμα ‘’ενδοτισμού’’ της προηγούμενης κυβέρνησης την φράση του κ. Βόλφγκανγκ Σόϋμπλε, ‘’Ξέχνα το, Γιάννη!’’ προς τον τότε υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, όταν ο τελευταίος είχε μιλήσει για ‘’κούρεμα’’ του χρέους.          

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ως προς την ανάγκη μείωσης της ονομαστικής αξίας του χρέους ήταν σαφέστατη. Άλλωστε, ελάχιστες ημέρες έχουν παρέλθει από την προεκλογική περίοδο και οι πάντες ενθυμούνται. 

Υπάρχει, επιπλέον και γραπτό κείμενο του κ. Τσίπρα (‘’Καθημερινή,’’ 18.01.15), στο οποίο αναφέρονται, μεταξύ άλλων, και τα εξής: 

‘’Όσο το δημόσιο χρέος της χώρας παραμένει δυσθεώρητο και η εξυπηρέτησή του δυσβάστακτη, τότε ούτε αξιόπιστη και βιώσιμη δημοσιονομική εξυγίανση μπορεί να υπάρξει, ούτε βιώσιμη ανάπτυξη [ …] Η ονομαστική αξία του χρέους πρέπει να μειωθεί. ‘’        

Η προηγούμενη – κατηγορούμενη ως ‘’μνημονιακή’’ – κυβέρνηση είχε συμφωνήσει με τους δανειστές μέση διάρκεια των δανείων 16,5 έτη, μέσο επιτόκιο 2% και περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους (μέσω σταθεροποίησης ή περαιτέρω μείωσης κυμαινόμενων επιτοκίων, επέκτασης περιόδου χάριτος, μετακύλισης λήξεων κλπ.) όταν θα επιτυγχάνονταν πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα, πράγμα που είχε ήδη συμβεί. 

Ο νέος υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης (με ένα ‘’ν’’, για αισθητικούς λόγους) Βαρουφάκης, σε σχετική παρουσίαση του κυβερνητικού σχεδιασμού σε όμιλο επενδυτών στο Λονδίνο (02.02.15) είπε ότι ‘’η Αθήνα δεν θα ζητήσει ‘’κούρεμα’’ του χρέους αλλά διαφορετική διαχείρισή του… σε κάθε περίπτωση θα εξοφληθούν τα δάνεια που έχουν διαθέσει το ΔΝΤ και οι ιδιώτες… για τα δάνεια από τις χώρες της Ευρώπης προτείνεται αντικατάστασή τους με ομόλογα, η αποπληρωμή των οποίων θα συνδέεται με τον ρυθμό ανάπτυξης… τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ θα αντικατασταθούν με ομόλογα που δεν θα λήγουν ποτέ (perpetuals)’’ (θα πληρώνονται μόνο τόκοι και όχι το κεφάλαιο). 

Ο ίδιος δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί πλέον να λάβει το υπόλοιπο δόσεων 7,5 εκ. € (που έχει ως προϋπόθεση την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την Τρόϊκα) αλλά την αύξηση του ετήσιου ορίου εκδόσεως εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου από 15 εκ. €, ποσόν που έχει ήδη καλυφθεί, σε 25 εκ. €. 

Αν γίνει δεκτό το τελευταίο αυτό αίτημα, θα αυξηθεί και ο συνολικός δανεισμός και το σχετικό κόστος εξυπηρέτησής του.             

Εάν οι εξελίξεις αυτές επιβεβαιωθούν – οι δηλώσεις και δεσμεύσεις των κυβερνώντων είναι λίαν ευμετάβλητες και αντιφατικές – τότε θα πρόκειται για μία απολύτως ευπρόσδεκτη στροφή της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου προς πιο ρεαλιστικές θέσεις. 

Θα έχει μείνει μόνον, ως προς το θέμα αυτό, που είχε αναχθεί ως το κορυφαίο της προεκλογικής αντιπαράθεσης, η παραπλάνηση του εκλογικού σώματος – αλλά και αυτή θα διασκεδασθεί είτε με ενέργειες ‘’φιλολαϊκές’’, όπως η επανα-πρόσληψη καθαριστριών και άλλων κατηγοριών απολυμένων του δημοσίου, είτε με κατάργηση ιδιωτικοποιήσεων, δίωξη ‘’μεγαλο-φοροφυγάδων’’ και άλλων ενεργειών με αριστερό ή ‘’προοδευτικό’’ πρόσημο.        

Το κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών των πράγματι αριστερών και δήθεν προοδευτικών απόψεων είναι η πίστη ότι ένα μεγάλο κράτος, που όμως θα λειτουργεί σωστά επειδή θα διοικείται από τους ‘’σωστούς’’ ανθρώπους, μπορεί να δώσει λύση στα οξύτατα, οικονομικά και άλλα, προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. 

Παραγνωρίζεται το γεγονός ότι το μέγα-κράτος είναι η αιτία, όχι η λύση των προβλημάτων. Σε μία χώρα 10 εκ. κατοίκων, είχαμε άνω του ενός εκατομμυρίου απασχολούμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. 

Σήμερα έχουμε περίπου 650.000 δημοσίους υπαλλήλους και περίπου 500.000 συνταξιούχους πρώην δημοσίους υπαλλήλους, μικρής σχετικά ηλικίας. 

Εξαγγέλλουμε αύξηση του κατώτατου ορίου μισθού από 586 σε 751 ευρώ, ελπίζοντας (;) ότι σημαντικό μέρος του σημερινού αριθμού 1.300.000 ανέργων, που δεν μπορούν να βρουν δουλειά σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα αμοιβών, θα το επιτύχουν με την καθιέρωση του προαναφερθέντος κατώτατου ορίου. 

Καταργούμε ιδιωτικοποιήσεις όπως του ΟΛΠ, του ΟΛΘ, της ‘’μικρής’’ ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, του Ελληνικού και του Αστέρα Βουλιαγμένης, των περιφερειακών αεροδρομίων κ.α. και καλούμε τους επενδυτές, Έλληνες και ξένους, να προσέλθουν γιατί θέλουμε ανάπτυξη (μέσω δημοσίων έργων και ιδιωτικών ψητοπωλείων, κομμωτηρίων, φούρνων κλπ.).          

Άλλωστε, ο κ. Βαρουφάκης ετάχθη ήδη κατά της ‘’λιτότητας’’, γενικώς, αλλά υπέρ του ‘’λιτού βίου’’ ατομικώς. 

Ο λιτός βίος των ατόμων (δηλ. η περιορισμένη κατανάλωση) είναι δεδομένος όσο το σπάταλο και μεγαλομανές κράτος απομυζά κάθε ικμάδα για να συντηρεί τις απεριόριστες αρμοδιότητες και τις πελατειακές ανάγκες του. 

Η κατανάλωση αγαθών και υπηρεσιών, διά των οποίων ικανοποιούνται οι ατομικές ανάγκες, θα είναι λιτή διότι οι πόροι  - αείποτε σπανίζοντες – θα κατευθύνονται για κάλυψη των αναγκών του ενάντιου στην λιτότητα κράτους.        

Τα κλειδιά πάντως για την επίτευξη διατηρήσιμης ανάπτυξης παραμένουν η ανοικτή οικονομία, η επιχειρηματικότητα, η εξωστρέφεια, η καινοτομία. 

Παράλληλα, απαιτείται η ύπαρξη ενός δημόσιου τομέα που θα δημιουργεί το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο και θα λειτουργεί με ταχύτητα και διαφάνεια καθώς και μίας πολιτικής ηγεσίας που θα δημιουργεί σταθερότητα και εμπιστοσύνη. 

Αυτά θα φέρουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Αλλιώς, ξέχνα το, Γιάνη!     

* Email: [email protected]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Μόνo το βαθύ κράτος μπορεί να νικήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Από: EBR

Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης στην αρχή της σύντομης προεκλογικής εκστρατείας του είχε δηλώσει ότι "μπορεί να νικήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη’’

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Επικαιροποίηση της νομοθεσίας για τη διανοητική ιδιοκτησία

Επικαιροποίηση της νομοθεσίας για τη διανοητική ιδιοκτησία

Στην επικαιροποίηση της νομοθεσίας για τη διανοητική ιδιοκτησία, η οποία μετρά πλέον 20 χρόνια ύπαρξης, ώστε να προσαρμοστεί στην ψηφιακή εποχή, προχωρά η Ευρωπαϊκή Ένωση

Οικονομία

Alpha Bank: Πώς επηρεάζει η βραχυχρόνια μίσθωση την αγορά κατοικίας

Alpha Bank: Πώς επηρεάζει η βραχυχρόνια μίσθωση την αγορά κατοικίας

Η αγορά ακινήτων στη χώρα μας συνεχίζει να ανακάμπτει, με τις τιμές των οικιστικών ακινήτων να καταγράφουν αύξηση σταθερά από το πρώτο τρίμηνο του 2018

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2023. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron