Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Οικονομία

Η μικρο-διαφθορά περνάει κρίση ενώ τα Νοσοκομεία και οι Εφορίες ευημερούν!

του Θανάση Κάλφα Τα περιστατικά διαφθοράς για πρώτη φορά μειώθηκαν αισθητά τον τελευταίο χρόνο, αλλά τα Νοσοκομεία και οι Εφορίες παραμένουν πρωταγωνιστές της διαφθοράς στο δημόσιο τομέα. Αυτά αποτελούν τα κύρια ευρήματα της Εθνικής Έρευνας για τη Διαφθορά στην Ελλάδα για το 2010, η οποία

Από: EBR - Δημοσίευση: Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2011

του Θανάση Κάλφα

Τα περιστατικά διαφθοράς για πρώτη φορά μειώθηκαν αισθητά τον τελευταίο χρόνο, αλλά τα Νοσοκομεία και οι Εφορίες παραμένουν πρωταγωνιστές της διαφθοράς στο δημόσιο τομέα. Αυτά αποτελούν τα κύρια ευρήματα της Εθνικής Έρευνας για τη Διαφθορά στην Ελλάδα για το 2010, η οποία παρουσιάστηκε από τον Πρόεδρο της Διεθνούς Διαφάνειας-Ελλάδας κ. Κώστα Μπακούρη και τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας Public Issue κ. Γιάννη Μαυρή.

Η φετινή έρευνα εντοπίζει αξιοσημείωτη μεταβολή της έκτασης της συνολικής διαφθοράς, η οποία απεικονίζεται τόσο στα ποσοστά των αναφερόμενων περιστατικών διαφθοράς στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα (από 13,4% που ήταν το 2009 σε 10,4% για το 2010) όσο και στο εκτιμώμενο μέγεθος της συνολικής διαφθοράς (632 εκατομμύρια ευρώ, για το 2010 έναντι 787 εκατομμύριων ευρώ για το 2009). Η ευρύτερη οικονομική κρίση αναπόφευκτα χτυπάει και το μέτωπο της μικρο-διαφθοράς. Τα μέτρα λιτότητας φαίνεται ότι επηρεάζουν το φακελάκι!

Ως προς την κατάταξη των πιο διεφθαρμένων δημοσίων υπηρεσιών, τα Νοσοκομεία συνεχίζουν να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας, ενώ παρατηρείται ανατροπή στη δεύτερη θέση, με τις Εφορίες να ξεπερνούν τις Πολεοδομίες. Η ευρύτερη κάμψη της οικοδομικής δραστηριότητας σε συνδυασμό με την περαίωση και τη ρύθμιση των ημι-υπαίθριων μπορούν να εξηγήσουν την ανατροπή αυτή.

Σύμφωνα με το φετινό τιμοκατάλογο της διαφθοράς, ξοδεύονται από €150 έως €7.500 για μια εγχειρητική επέμβαση, ενώ το ποσό για τον έλεγχο ή κλείσιμο βιβλίων στις Εφορίες κυμαίνεται από €300 - €15.000.

Στον ιδιωτικό τομέα πρωτοστατούν και πάλι οι υπηρεσίες υγείας και οι δικηγόροι, ενώ σημαντική μείωση περιστατικών διαφθοράς εντοπίζεται στον τραπεζικό τομέα (4,9% για το 2010 έναντι του 10,8% για το 2009).

Ως προς τη στάση του κόσμου απέναντι στο φαινόμενο της διαφθοράς, η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτωμένων (92%) θεωρεί την ελληνική κοινωνία διεφθαρμένη. Εντούτοις, η ιδεολογική αποδοχή των περιστατικών διαφθοράς είναι αρκετά υψηλή (ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ολοένα και περισσότεροι θεωρούν ότι το να βάλουν μέσο για να προσληφθεί κάποιος συγγενής αποτελεί πράξη διαφθοράς).

Τέλος, ως προς την αποτελεσματική καταπολέμηση του φαινομένου, αξιοσημείωτη είναι η αυξανόμενη απαίτηση των πολιτών για ουσιαστική δημοσιοποίηση των πόθεν έσχες των δημοσίων υπαλλήλων (από 47% που ήταν το 2008 σε 61% το 2010), που αποτελεί πάγια επιδίωξη της ΔΔ-Ε και εντάσσεται στις 15+48 προτάσεις της για το πολιτικό χρήμα.

Ο κ. Κώστας Μπακούρης κατά τη συνέντευξη τύπου, τόνισε: «Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι όντως ενθαρρυντικά, αλλά δεν πρέπει να μας εφησυχάζουν. Η οικονομική και ηθική κρίση που βιώνουμε μας επιβεβαιώνει ότι τα περιθώρια χρόνου και οι δεύτερες ευκαιρίες έχουν εξαντληθεί. Είναι καιρός να συστρατευθούμε όλοι μαζί και να δεσμευτούμε αμετάκλητα για να επανορθώσουμε τα κακώς πεπραγμένα και να επαναφέρουμε αξίες, όπως λογοδοσία, ηθική και υπευθυνότητα, ώστε να εξασφαλίσουμε μια βιώσιμη κοινωνία στις μελλοντικές γενιές». 

Για τέταρτη συνεχή χρονιά (από το 2007), η Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς σε συνεργασία με την Public Issue διεξάγει την Εθνική Έρευνα για τη Διαφθορά στην Ελλάδα, αναδεικνύοντας το μέγεθος της μικρο-διαφθοράς που επιβαρύνει το ελληνικό νοικοκυριό. Τηρώντας τις ίδιες προδιαγραφές με τις προηγούμενες, η έρευνα του 2010 υλοποιήθηκε σε έξι μηνιαία κύματα και βασίστηκε σε τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου σε δείγμα 6.114 ατόμων. Η συγκριτική ανάλυση και διαχρονική αξιολόγηση των δεδομένων αποδεικνύει την αξιοπιστία και την εγκυρότητα της έρευνας και την καθιστά ένα σημαντικό επιστημονικό εργαλείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Λυδία λίθος της παγκόσμιας νομιμότητος η Κύπρος

Από: EBR

Η υπερεκτίμηση θετικών χαρακτηριστικών και η υπερβολή στην υποτίμηση δοκιμασιών ή έξωθεν προερχομένων αντιξοοτήτων, αποτελούν συνήθεις αντιδράσεις μεμονωμένων ατόμων, κοινωνικών ομάδων ή και κρατών

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 01-02/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

01-02/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Η Ευρώπη ανοίγει ξανά το κεφάλαιο “ψηφιακός φόρος”

Η Ευρώπη ανοίγει ξανά το κεφάλαιο “ψηφιακός φόρος”

Το κεφάλαιο “ψηφιακός φόρος”, το οποίο έχει ανοίξει πολλές φορές στο παρελθόν χωρίς επιτυχή κατάληξη, επιχειρεί να ανοίξει εκ νέου η Ευρωπαϊκή Ένωση

Οικονομία

Κατά 30% αυξήθηκαν οι online αγορές στην Ελλάδα το 1ο τρίμηνο του 2021

Κατά 30% αυξήθηκαν οι online αγορές στην Ελλάδα το 1ο τρίμηνο του 2021

Εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης καταγράφει η αγορά του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα, εν μέσω πανδημικής κρίσης

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2021. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron