Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ευρώπη

Ενίσχυση του κώδικα δεοντολογίας των Επιτρόπων ζητούν οι ευρωβουλευτές

Ο κώδικας δεοντολογίας των Ευρωπαίων Επιτρόπων πρέπει να ενισχυθεί, ώστε να αποφεύγονται οι συγκρούσεις συμφερόντων για τα μέλη της Επιτροπής, και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στους πολιτικούς θεσμούς

Από: EBR - Δημοσίευση: Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2016

Ζήτησαν την ενίσχυση του κώδικα δεοντολογίας των Ευρωπαίων Επιτρόπων, και την επιμήκυνση της χρονικής «περιόδου αναμονής» μετά την πάροδο της οποίας οι Επίτροποι μπορούν να εργαστούν στον ιδιωτικό τομέα.
Ζήτησαν την ενίσχυση του κώδικα δεοντολογίας των Ευρωπαίων Επιτρόπων, και την επιμήκυνση της χρονικής «περιόδου αναμονής» μετά την πάροδο της οποίας οι Επίτροποι μπορούν να εργαστούν στον ιδιωτικό τομέα.

Ο κώδικας δεοντολογίας των Ευρωπαίων Επιτρόπων πρέπει να ενισχυθεί, ώστε να αποφεύγονται οι συγκρούσεις συμφερόντων για τα μέλη της Επιτροπής, και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στους πολιτικούς θεσμούς.

Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα που εξέφρασαν οι ευρωβουλευτές στη χθεσινή συζήτηση με τον  Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί σχετικά με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες πρώην και νυν μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 
Ο Επίτροπος Μοσκοβισί δήλωσε τα εξής: «Η Επιτροπή θέλει να διαβεβαιώσει όλους τους Ευρωπαίους πολίτες ότι οι Επίτροποι ενεργούν αποκλειστικά προς το συμφέρον της Ευρώπης. Πρέπει να αποφευχθεί η οποιαδήποτε περίπτωση σύγκρουσης συμφερόντων και υπάρχουν ήδη πολύ αυστηροί κανόνες για το σκοπό αυτό.

Στόχος είναι όμως οι κανόνες αυτοί να συνάδουν και με την προσωπική ευθύνη. Η Επιτροπή εξετάζει κατά πόσον μπορεί να αντιμετωπιστεί περαιτέρω το ζήτημα αυτό.»
 
Πολλοί ευρωβουλευτές αναφέρθηκαν στις πρόσφατες αποκαλύψεις για την πρώην Επίτροπο, αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού, Neelie Kroes, η οποία φέρεται να μην είχε δηλώσει τη συμμετοχή της στο διοικητικό συμβούλιο υπεράκτιας εταιρείας στις Μπαχάμες, ενώ ακόμη κατείχε το αξίωμα στις Βρυξέλλες.

Τόνισαν ότι οι αποκαλύψεις αυτές αποτέλεσαν πλήγμα για τους Ευρωπαίους πολίτες, οι οποίοι έχουν ήδη αρχίσει να χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην «πολιτική ελίτ και τους θεσμούς».
 
Ζήτησαν την ενίσχυση του κώδικα δεοντολογίας των Ευρωπαίων Επιτρόπων, και την επιμήκυνση της χρονικής «περιόδου αναμονής» μετά την πάροδο της οποίας οι Επίτροποι μπορούν να εργαστούν στον ιδιωτικό τομέα.

Ζήτησαν επίσης να εφαρμοστούν σαφείς ποινές και κυρώσεις για παραβάσεις του κανονισμού και να καταστεί η Ad Hoc επιτροπή δεοντολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  ανεξάρτητο όργανο που θα μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις για την καταλληλόλητα των θέσεων στις οποίες μπορούν να εργαστούν οι πρώην Επίτροποι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Γρ. Αντωνιάδης (ΣΕΒΤ): Πάνω από 1.000 πιο υγιεινά προϊόντα στα ράφια

Από: EBR

Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒΤ, Γρηγόρης Αντωνιάδης, μιλά στο The TOC για τις νέες διατροφικές τάσεις και τις αλλαγές στη βιομηχανία τροφίμων

Ευρώπη

Πολιτικά απόβλητα απειλούν Γαλλία και Ευρώπη

Πολιτικά απόβλητα απειλούν Γαλλία και Ευρώπη

Ισλαμοφασίστες, αριστεριστές, έμποροι ναρκωτικών και συμμορίες τραμπούκων, υπό την ιδεολογική καθοδήγηση ενός διαταραγμένου πολιτικού και του κόμματός του, στη Γαλλία κάνουν προπόνηση κατάληψης της εξουσίας

Οικονομία

Στην Ελλάδα οι κρατικές δαπάνες καλά κρατούν

Στην Ελλάδα οι κρατικές δαπάνες καλά κρατούν

Η Ελλάδα μπήκε στον αστερισμό των μνημονίων με τις υψηλότερες δαπάνες γενικής κυβέρνησης ως προς το ΑΕΠ στην ΕΕ και παρά την έξοδο από τα μνημόνια , η σχέση αυτή καλά κρατεί. Τεράστιο πάντα το πρόβλημα των συντάξεων

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2026. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron