Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Διεθνή

10 επιτεύγματα από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ 2017

Η ετήσια συνάντηση στο Νταβός έχει χαρακτηρισθεί ως απλά ένας τόπος ανταλλαγής απόψεων, ωστόσο αποτελεί μια συνάντηση εργασίας για δεκάδες ανθρώπους από διαφορετικές κοινότητες από όλες τις περιοχές του πλανήτη, όλων των ηλικιών και όλων των κοινωνικών τάξεων

Από: EBR - Δημοσίευση: Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2017

Μερικοί από τους μεγαλύτερους παρόχους χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών στον κόσμο καθώς και η διεθνής ανθρωπιστική κοινότητα συμφώνησαν σε έξι αρχές ώστε να καταστήσουν εφικτή την ψηφιακή καταβολή μετρητών σε πληθυσμούς που έχουν πληγεί από κρίση. Η εμπειρία έχει αποδείξει ότι το ψηφιακό χρήμα μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της επιχειρηματικότητας και την τόνωση των τοπικών οικονομιών.
Μερικοί από τους μεγαλύτερους παρόχους χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών στον κόσμο καθώς και η διεθνής ανθρωπιστική κοινότητα συμφώνησαν σε έξι αρχές ώστε να καταστήσουν εφικτή την ψηφιακή καταβολή μετρητών σε πληθυσμούς που έχουν πληγεί από κρίση. Η εμπειρία έχει αποδείξει ότι το ψηφιακό χρήμα μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της επιχειρηματικότητας και την τόνωση των τοπικών οικονομιών.

του Oliver Cann*

Ακόμη και μετά τη λήξη της ετήσιας διάσκεψης στο Νταβός, οι εργασίες του δεν σταματούν, αντίθετα συνεχίζουν, μετά από 50 χρόνια δράσης, την υποστήριξη των στόχων του ΟΗΕ για την αειφόρο ανάπτυξη. 

Ακολουθούν κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα της φετινής διοργάνωσης:

1) Δημιουργήθηκε ένα νέο ταμείο υποστηριζόμενο από την νορβηγική κυβέρνηση το οποίο θα προσφέρει 400 εκατομμύρια δολάρια για την προστασία 5 εκατομμυρίων εκταρίων γης σε χώρες που προσπαθούν να μειώσουν την αποψίλωση των δασών και την υποβάθμιση των τυρφωδών. Το ταμείο θα μπορούσε να οδηγήσει σε επενδύσεις έργων, φιλικής προς τα δάση, γεωργίας ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και στη δημιουργία θέσεων εργασίας και οικονομικής ανάπτυξης.

2) Συστήθηκε επισήμως ο Συνασπισμός για Καινοτομίες Επιδημικής Ετοιμότητας (CEPI) με βασικό σκοπό την γρήγορη ανταπόκριση σε περίπτωση επιδημιών, δημιουργώντας εμβόλια τα οποία θα μπορούσαν να κυκλοφορήσουν ταχύτατα σε περίπτωση  εντοπισμού κάποιου κρούσματος.

3) Οι υπογράφοντες το Νέο Όραμα του Φόρουμ για την εργασία στον αραβικό κόσμο, δήλωσαν ότι από το 2013 υποστήριξαν 250.000 ανθρώπους να καλλιεργήσουν τις δεξιότητές τους και πλέον στοχεύουν σε 1 εκατομμύριο τωρινούς και μελλοντικούς εργαζόμενους.

4) Το Φόρουμ συνεργάστηκε με το Πανεπιστήμιο του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Επιστημών της Καλιφόρνιας στη Σάντα Μπάρμπαρα για να οικοδομήσουν από κοινού μια συμμαχία για την προστασία των ωκεανών του κόσμου και των θαλάσσιων πόρων. Παγκόσμια κοινά αγαθά η αξία των οποίων εκτιμάται σε 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια από το Παγκόσμιο Ταμείο για την Άγρια Ζωή.

5) Μέσα από το Φόρουμ κινητοποιήθηκε μια δημόσια και ιδιωτική συμμαχία ώστε να οικοδομηθεί μια υπεύθυνη, ανεμπόδιστη και βιώσιμη αλυσίδα εφοδιασμού μπαταρίας. Η αγορά μπαταριών ιόντων λιθίου αναμένεται να αγγίξει τα 70 δισεκατομμύρια δολάρια  το 2024, ενώ μέχρι στιγμής η παραγωγή αυτών των μπαταριών συνδέεται με ζητήματα όπως η παιδική εργασία, κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τη βιωσιμότητα του κύκλους ζωής.

6) Σαράντα κυβερνήσεις και επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων από τους μεγαλύτερους παραγωγούς καταναλωτικών αγαθών, λιανοπωλητές και εταιρείες ανακύκλωσης, προώθησαν ένα σχέδιο για την αύξηση της παγκόσμιας επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης πλαστικών συσκευασιών από 14% σε 70%.

7) Ο κοινωνικού προσανατολισμού επιχειρηματίας Gary White της εταιρείας water.org, με συνιδρυτή τον Matt Damon, ανακοίνωσε μια νέα μεγάλη συνεργασία 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων με τη Stella Artois ώστε να παρέχουν καθαρό νερό σε 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους.

8) Άλλη μια επιχείρηση κοινωνικού χαρακτήρα, η GoodWeave International, ανακοίνωσε ένα διεθνές πρόγραμμα με τίτλο Sourcing Freedom με σκοπό να σταματήσει τη σύγχρονη μορφή δουλείας σε εφοδιαστικές αλυσίδες. Εκτιμάται ότι υπάρχουν 21 εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο, οι οποίοι εργάζονται υπό καθεστώς καταναγκαστικής εργασίας ή δουλείας. Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από έναν αριθμό διεθνών επιχειρήσεων όλου του φάσματος της βιομηχανίας.

9) Μερικοί από τους μεγαλύτερους παρόχους χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών στον κόσμο καθώς και η διεθνής ανθρωπιστική κοινότητα συμφώνησαν σε έξι αρχές ώστε να καταστήσουν εφικτή την ψηφιακή καταβολή μετρητών σε πληθυσμούς που έχουν πληγεί από κρίση. Η εμπειρία έχει αποδείξει ότι το ψηφιακό χρήμα μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της επιχειρηματικότητας και την τόνωση των τοπικών οικονομιών.

10) Τέλος, 100 κορυφαίες επιχειρήσεις υπέγραψαν Συμβόλαιο για Αποδοτική και Υπεύθυνη Ηγεσία. Το Συμβόλαιο αναπτύχθηκε μέσω του Διεθνούς Συμβουλίου Επιχειρήσεων του Φόρουμ, που τώρα αναπτύσσει ένα πλαίσιο στο οποίο θα επιτρέπεται η αποτίμηση μιας μακροπρόθεσμης προσέγγισης.

*Head of Media Content, World Economic Forum Geneva
**Πρώτη δημοσίευση στο www.weforum.org

Γνώμη

O Κυριάκος Mητσοτάκης και η πρόκληση της ιστορίας

Athanase PapandropoulosΑπό: Athanase Papandropoulos

Γόνος μιας ιστορικής κρητικής οικογένειας, ο σημερινός πρωθυπουργός, έχει πίσω του μιa πολύ βαρειά παράδοση, που είναι υποχρεωμένος να συνεχίσει, με ουσιαστικό μεταρρυθμιστικό έργο

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 01/2020 2020

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

01/2020 2020

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης προϋπόθεση για την ανάκαμψη

Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης προϋπόθεση για την ανάκαμψη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις της για το ΑΕΠ της Ε.Ε.Η ύφεση στην ευρωζώνη το 2020 εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 8,7%

Οικονομία

Κομισιόν: Εγκρίθηκαν μέτρα στήριξης 1,14 δισ. ευρώ για την Ελλάδα

Κομισιόν: Εγκρίθηκαν μέτρα στήριξης 1,14 δισ. ευρώ για την Ελλάδα

Τροποποιήσεις προγραμμάτων ύψους 1,14 δισ. ευρώ -από τα οποία αναμένεται να επωφεληθούν γύρω στις 90.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από την κρίση του κορωνοϊού- ενέκρινε για την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2020. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron